Dallime mes rishikimeve të "Republika"

150 bytes added ,  4 vjet më parë
shtim
v
(shtim)
'''Republika''' ( nga frëngjishtja ''la république'', nga latinishtja ''res publica'' që do të thotë punë publike″punë publike″) është trajtë e shtetit e kundërt me Monarkinëmonarkinë.
 
[[Aristoteli]] trajtat e shtetit i ndau në: [[Monarkimonarki]] (Vetësundimvetësundim), [[Aristokraciaristokraci]] (Sundimsundim i ″mëmirëvemirëve″) dhe [[Demokracidemokraci]] (Sundimsundim i Popullitpopullit), me këtë ai këtyre tri trajtave ia bashkëngjiti secilës edhe nga një formë tjetër të ndryshuar: Tiraninëtiraninë, [[Olikarkinëolikarkinë]] (Sundimsundim i pakicës) dhe [[OhlokracinëOhlokracia|ohlokracinë]] (Sundimsundim i shundit).
[[Niccolò Machiavelli]] këtë ndarje në tri trajta e kishte reduktuar në vetëm dy trajta ku ai Shtetet i ndau në Republika dhe Monarki.
 
[[Niccolò Machiavelli]] këtë ndarje në tri trajta e kishte reduktuar në vetëm dy trajta, ku ai Shtetetshtetet i ndau në Republikarepublika dhe Monarkimonarki.
Në trajtën Republikane sundojnë shumë, por edhe ekzistojnë një kryetar i shtetit simbolik, ndarja e pushtetit të tyre sigurohet me anë të Zgjedhjeve. Zgjedhjet kryhen ose prej popullit shtetror drejtëpërdrejtë, apo edhe ygjedhjet kryhen në menyrë të tërthortë në menyrë që populli në fillim zgjedh të zgjedhurit. Zgjedhjet nuk duhet të jenë edhe gjithmonë demokratike, Republika nuk është idnetike me Demokracinë.
 
Kështu që trajta republikane përdoret në një shtet racional.
Në trajtën Republikanerepublikane sundojnë shumë, por edhe ekzistojnë një kryetar i shtetit simbolik, ndarja e pushtetit të tyre sigurohet me anë të Zgjedhjevezgjedhjeve. Zgjedhjet kryhen ose prej popullit shtetrorshtetëror drejtëpërdrejtë, apo edhe ygjedhjetzgjedhjet kryhen në menyrë të tërthortë në menyrë që populli në fillim zgjedh të zgjedhurit. Zgjedhjet nuk duhet të jenë edhe gjithmonë demokratike, Republikarepublika nuk është idnetike me Demokracinëdemokracinë. Kështu që trajta republikane përdoret në një shtet racional.
 
Një koncept mbarë-[[Evropa|evropiane]] të republikës, mbështeten për shembull nga shkencëtarja [[Ulrike Guérot]].
 
[[Kategoria:Njësi shtetërore]]