Ndryshimi mes inspektimeve të "Rrethi i Devollit"

464 bytes added ,  3 vjet më parë
Redaktimi i klimës është bërë në mbështetje të të dhënave nga climate-data.org
(Redaktimi i klimës është bërë në mbështetje të të dhënave nga climate-data.org)
 
== Klima ==
<ref>https://en.climate-data.org/location/468012/</ref><ref>https://en.climate-data.org/location/467989/</ref>Duke qenë se Devolli shtrihet në zonën kontinentale të Shqipërisë, klima në këtë zonë është mesdhetare paramalore me karakter të ndjeshëm kontinental. Vera në Devoll është e ngrohtë por here-here dhe e freskët ndërsa dimri është i ftohtë dhe me ngrica.
Amplituda vjetore e temperaturave mesatare është rreth 3019 gradë, temperatura mesatare vjetore është rreth 109.1 gradë. Muaji më i ngrohtë i vitit është korriku me temperatura mesatare: më e ulëta 1411.6 gradë dhe më e larta 2725.4 gradë (mesatarja e muajit është 20rreth 18.5 gradë), ndërsa muaji më i ftohtë është Janari me temperatura mesatare: më e ulëta -4 gradë dhe më e larta 43.5 gradë (mesatarja e muajit është -0.25 gradë). EkstremetFshati e temperaturavei janëftohtë regjistruar:i -20krahinës gradëështë (vitiNikolica 2012)me dhemesatare 39vjetore 7.7 gradë, (vitindërsa 1988)fshati më i ngrohtë është Mançurishti me mesatare vjetore 10.5 gradë.
Reshjet në Devoll janë më të pakta në krahasim me rajonet e tjera të Shqipërisë, muaji më i lagësht është MajiNëntori (mesatarisht 7.5110 cmmm shi) dhe ai më i thati është KorrikuGushti (mesatarisht 341 shi).7Fshati cmmë i lagësht është Nikolica me mesatarisht 926 mm shi) në vit, ndërsa më i thati është Bitincka me 777 mm shi në vit. Sasia më e madhe e reshjeve të shiut bie në stinën e pranverës dhe të vjeshtës, kur moti është më i paqëndrueshëm. Reshjet e dëborës fillojnë të bien që me ardhjen e vjeshtës në lartësitë mbi 1600 m mbi nivelin e detit, dhe bien mbi gjithë luginën me ardhjen e nëntorit dhe dhjetorit. Sasia më e madhe e reshjeve bie në muajit janar dhe shkurt (mesatarisht rreth 5-6 ditë në muaj), në male dhe në Devollin e sipërm sasia e reshjeve të dëborës është më e madhe dhe mund të kalojë 1-1.5m trashësi, ndërsa në fushë mesatarisht është rreth 20-30cm. Reshjet e dëborës vazhdojnë deri në prill ndërsa dëbora në male shkrin me ardhjen e qershorit.Numri mesatar i ditëve me ngrica është rreth 19-20 ditë në muJin e Janarit. Moti në Devoll bëhet herë-herë i paqëndrueshëm dhe shfaqen fenomene ekstreme si: i nxehti saharian shkakton thatësira të zgjatura gjatë verës, ciklonet sjellin stuhi breshëri në pranverë dhe verë që prishin të mbjellat, i ftohti siberian sjell temperatura nën -10 gradë që shkaktojnë ngrica, që vitet e fundit vijnë dhe në muajt mars e prill të shoqëruara me reshje dëbore që shkaktojnë dëme të parikuperueshme në bujqësi.
Në muajt e verës në Devoll ka ndikim të madh anticikloni i Azoreve, i cili sjell mot të thatë e të nxehtë me temperatura mbi 30 gradë. Ndërsa në muajt e vjeshtës dhe rikthehen reshjet e shiut të cilat në dimër zëvendësohen me reshjet e dëborës. Në dimër vjen anticikloni siberian i cili shpesh herë sjell temperatura shumë të ulëta, nën -10 gradë dhe ngrica.
{| class="Kushtet klimatike në Devoll"
! Muaji!! Janar !! Shkurt !! Mars !! Prill !! Maj !! Qershor !! Korrik !! Gusht !! Shtator !! Tetor !! Nëntor !! Dhjetor
|-
| T. mesatare e lartë || 43.5 || 5 3.35|| 8.55 || 1312.5 || 1918 || 24 22.2|| 2725.4 || 27 25.2|| 22 20.9|| 1615 || 109.2 || 54.8
|-
| T. mesatare e ulët || -4 || -32.45 || -10.4 || 42.5 || 6.8 || 129.8 || 1411.6 || 14 11.2|| 118.35 || 74.9 || 1.2 || -2.2
|-
| S. mesatare e reshjeve (cmmm) || 84,5 || 5.171 || 671.5 || 7.278 || 7.475 || 543.75 || 3.7 42 || 441 || 665.65 || 7.194 || 6.9110 || 6.293
|}
 
* Shpendë: rosa e egër, çafka, pelikani(liq. i Prespës),laraska, bufi, skifteri, shqiponja, pëllumbi i egër, thëllëza, gallofi etj
* Peshq: krapi, mërenja, kleni, trofta etj
 
 
== Bukuritë natyrore ==
Anonymous user