Dallime mes rishikimeve të "Njësia administrative Maqellarë"

ska përmbledhje të redaktimeve
(përmirësime teknike, zëvendësova: Maj → maj duke përdorur AWB)
{{Infobox ALB komunaNjësia Administrative Maqellarë
| foto harta =
| rrethi = [[Rrethi i Dibrës]]
| kryetari = Bardhyl Agolli ([[Partia Demokratike e Shqipërisë|PD]])
| banorë = 13,825624
| posta =8302
| telefoni = 0292 rural
| lartësia = 615
| gjerësi = 41.5837
| web =
}}
'''KomunaNjësia Administrative Maqellarë''' është një komunë në [[Shqipëri]].
 
== Gjeografia ==
KomunaNjësia eAdministrative MaqellarësMaqellarë ndodhet ne Luginën e Drini i Zi dhe ka në përbërje të saj 22 fshatra. Ndodhet në një lartësi rreth 700 metra mbi nivelin e detit.Ndodhet në jug të Rrethit Dibër.Kuizohet në Veri me Komunën Melan,në Lindje me Republikën e Maqedonisë Komuna e Rostushë-Mavrovës ,në Jug me Dibrën e Madhe,në Perëndim me Komunat Shupenzë dhe Gjoricë.Në pjesën perendimore në të gjithë gjatësinë e saj e përshkon lumi Drin ku pika më e ulët është në Gradec 440 m mbi nivelin e detit,ndërsa në pjesë lindore nga vargmali i Deshatit me dy maja të larta si Mali i Velivarit 2371 m dhe Mali i Kërçinit 2343 m. Është një komunë që është prekur shumë nga kjo fazë tranzicioni që po kalon vendi. Të ardhurat kryesore vijnë nga emigracioni dhe fermat private.
 
== Historia ==
KomunaNjësia eAdministrative MaqellarësMaqellarë ka një histori të vjetër. Për arsye të pozitës gjeografike, kjo zonë ka qenë shesh betejash dhe luftërash.
KomunaNjësia eAdministrative MaqellarësMaqellarë ndodhet në Luginën e Drinit dhe ka një sipërfaqe të konsiderueshme toke të punueshme.
Rrënojat e një prej kalave të kohës së [[Skënderbeu]]t ndodhen në fshatin Grazhdan. KomunaNjësia eAdministrative MaqellarësMaqellarë nuk i ka shpëtuar pushtimeve të huaja si ato turke, serbe, italiane dhe gjermane. Banorët e kësaj treve patriotike i kanë dal zot vendit të tyre dhe nuk u janë gjunjëzuar pushtuesve dhe për pasojë mjaft prej tyre kanë dhënë heroikisht jetën. Pushtuesit serbë në vitin 1913 dogjen shtëpi dhe terrorizuan popullatën duke vrarë të rinj dhe të moshuar në sy të fëmijëve dhe grave të tyre.
Mjaft të rinj u rreshtuan në luftë kundër pushtuesve italianë dhe gjermanë nga e cila humbën jetën si heronj mjaft të rinj dhe të reja.
 
== Demografia ==
Fshatrat e KomunësNjësia MaqëllarëAdministrative Maqellarë janë të vendosura në të gjithë territorin e kësaj Komune.Fshatrat me popullsi më të madhe janë Maqellara,Pocesti,Kllobçishti,Burimi,Kçrçishti i Poshtëm.Popullsia është afër 100% myslymane.Para vitit 1990 popullsia ka qenë 16.000 banorë,por pas ardhjes së demokracisë, po shikohet një lëvizje e ngadaltë e një shtrese të popullsisë drejt qyteteve të Tiranës dhe Durrësit.Por kemi edhe lëvizje të popullsisë edhe drejt Italisë dhe vendeve të tjera europiane,dhe mëpak edhe Greqisë etj. Gjatë periudhës komuniste në fshatrat Kërçisht i Sipërm, dhe Herbel kane punuar dhe jetuar një pakicë ortodokse-maqedonase të cilët gëzonin të drejta dhe përfitime më të mira se popullsia vendase shqiptare. Kësaj pakice i jepej gjithmone prioritet. Si pasojë e ndryshimeve politike të 15 viteve të fundit, një pjesë e madhe e kësaj popullsie po lënë vendin me destinacion Maqedoninë ose në qytetet e mëdha të [[Shqipëria|Shqipërisë.Raporti meshkuj/femra është pak më i madh numri i meshkujve.
 
== Ekonomia ==
 
== Vendbanimet ==
{{KomunaNjësia Administrative Maqellarë}}
==Burimet==
{{reflist}}
Anonymous user