Dallime mes rishikimeve të "Socialdemokracia"

36 bytes removed ,  3 vjet më parë
rregullime të tekstit duke përdorur AWB
(rregullime të tekstit duke përdorur AWB)
'''Socialdemokracia''' është një politike, sociale dhe ekonomike të ideologjisë që mbështet ekonomike dhe sociale ndërhyrjet për promovimin e drejtësisë shoqërore në kuadër të një [[Kapitalizmi|kapitaliste të]] ekonomisë; dhe një politikë të regjimit që përfshijnë marrëveshjet kolektive të trupit, të një përkushtimi për demokracinë përfaqësuese, masat për rishpërndarjen e të ardhurave, rregulloren e ekonomisë në interes të përgjithshëm dhe mirëqenien e shtetit të dispozitave.{{Sfn|Heywood|2012}}<ref>{{Harvnb|Miller|1998|p=827}}: "The idea of social democracy is now used to describe a society the economy of which is predominantly capitalist, but where the state acts to regulate the economy in the general interest, provides welfare services outside of it and attempts to alter the distribution of income and wealth in the name of social justice."</ref>{{Sfn|Badie|Berg-Schlosser|Morlino|2011}} demokracia Sociale kështu ka për qëllim të krijojë kushte për kapitalizmit të të çojë më të madhe demokratike, [[Egalitarianizmi|egalitarian]] dhe solidaristic rezultatet; dhe është shpesh i lidhur me përbërjen e socio-ekonomik të politikave, të cilat u bënë të shquar në pjesën Veriore dhe Evropën Perëndimore—sidomos modeli Nordik në vendet Nordike—gjatë gjysmën e dytë të shekullit të 20-të.{{Sfn|Weisskopf|1992}}<span class="mw-ref" id="cite_ref-FOOTNOTEGombertBl.C3.A4siusKrellTimpe20098Sejersted2011_5-0" rel="dc:references">[[#cite_note-FOOTNOTEGombertBl.C3.A4siusKrellTimpe20098Sejersted2011-5|<span class="mw-reflink-text"><nowiki>[5]</nowiki></span>]]</span><span class="mw-ref" id="cite_ref-FOOTNOTEGombertBl.C3.A4siusKrellTimpe20098Sejersted2011_5-0" rel="dc:references"></span>
 
Demokracia sociale ka mbetur si një ideologji politike që ka një evolucionare dhe paqësor i kalimit nga kapitalizmi në [[Socializmi|socializëm]] duke perdorur vleren e proceseve politike në krahasim me revolucionare qasje në tranzicion lidhur me ortodokse Marxism.<ref>[http://www.britannica.com/topic/social-democracy Social democracy.] </ref> Në fillim të viteve të pasluftës së Evropës Perëndimore, sociale, demokratike, parti e refuzuan Stalinist politike dhe ekonomike të modelit të tanishëm, atëherë në Bashkimin Sovjetik, duke iu përkushtuar veten e tyre ose për një tjetër rrugë për socializmin ose për një kompromis mes kapitalizmit dhe socializmit.{{Sfn|Adams|1993}} Në këtë periudhë, socialdemokratët e përqafuar një të përzier të ekonomisë bazuar në dominimin e pronës private, me vetëm një pakicë e domosdoshme shërbimet komunale dhe shërbimet publike prone publike. Si rezultat i kësaj, demokracia sociale u bë i lidhur me Keynesiane ekonomi, të shtetit interventionism, dhe shteti social, ndërsa braktisja e para qëllim të zëvendësimit të sistemit kapitalist (faktor tregut, pronës private dhe të pagave të punës){{Sfn|Weisskopf|1992}} me një cilësisht të ndryshme socialiste [[Sistemi ekonomik|sistemit ekonomik]].<ref>{{Harvnb|Miller|1998|p=827}}: "In the second, mainly post-war, phase, social democrats came to believe that their ideals and values could be achieved by reforming capitalism rather than abolishing it. </ref>{{Sfn|Jones|2001}}{{Sfn|Heywood|2012}}
 
Socialedemokracia është karakterizuar nga një angazhim për politikat që synojnë frenimin e pabarazisë, shtypja e varfër grupe, dhe [[Varfëria|varfërisë]];{{Sfn|Hoefer|2013}} , duke përfshirë mbështetjen për universalisht të arritshme publike të shërbimeve si kujdesi për të moshuarit, kujdesin e fëmijëve, arsimit, kujdesit shëndetësor, dhe punëtorët' e kompensimit.{{Sfn|Meyer|Hinchman|2007}} sociale Të lëvizjes demokratike ka gjithashtu lidhje të forta me të punës lëvizjes dhe sindikatat, si dhe është mbështetëse e kolektiv të të drejtave të punëtorëve, si dhe masat për të zgjeruar e vendimmarrjes demokratike përtej politikës në sferën ekonomike në formën e bashkë-vendosmërinë për të punësuarit dhe të tjera ekonomike të interesuara.<span class="mw-ref" id="cite_ref-FOOTNOTEMeyerHinchman200791UpchurchTaylorMathers200951_13-0" rel="dc:references">[[#cite_note-FOOTNOTEMeyerHinchman200791UpchurchTaylorMathers200951-13|<span class="mw-reflink-text"><nowiki>[13]</nowiki></span>]]</span><span class="mw-ref" id="cite_ref-FOOTNOTEMeyerHinchman200791UpchurchTaylorMathers200951_13-0" rel="dc:references"></span> Nga Rruga e Tretë, e cila gjoja synon të bashkohen krahut të djathtë të ekonomisë me social demokrate e politikave të mirëqenies, është një ideologji të mëdha që u zhvilluan në vitet 1990 dhe është nganjëherë i shoqëruar me social demokratike të partive, por disa analistë kanë në vend karakterizohet Mënyra e Tretë si një mënyrë efektive neoliberal lëvizjes.{{Sfn|Romano|2006}}
Gjatë vonë të 19 dhe në fillim të 20 shekuj, demokracia sociale është një lëvizje që synonte të zëvendësojë pronësi private me pronësi shoqërore të mjeteve të prodhimit, duke pasur ndikime nga të dyja Marxism dhe përkrahësit e Ferdinand Lassalle. Nga 1868-1869, Marxism kishte bërë zyrtare bazat teorike të parë të partisë social demokrate të përcaktuara në Evropë, socialdemokrate e Punëtorëve të Partisë së Gjermanisë.{{Sfn|Schorske|1993}}
 
Në fillim të shekullit të 20-të, gjerman, Social demokratike, politikani Eduard Bernstein refuzuar revolucionare dhe materialist , themelet e klasike dhe ortodokse Marxism dhe për të avancuar pozicionin e socializmit, duhet të jetë e bazuar në etike dhe morale argumente dhe duhej të arrihej përmes gradual reforma legjislative. I ndikuar nga Bernstein, pas të ndarë mes reformatorët dhe revolucionare socialistët e [[Ndërkombëtarja e dytë|Dytë Ndërkombëtare]], sociale, demokratike, partitë refuzuar revolucionare politikë në favor të reformën parlamentare, duke mbetur i angazhuar për socializim.<ref>{{Harvnb|Miller|1998|p=827}}: "In this (first) phase, therefore, the final aim of social democracy was to replace private ownership of industry with state or social ownership, but the means were to be those of parliamentary democracy."</ref> Në këtë periudhë, demokracia sociale u bë i lidhur me reformiste socializmit. Nën ndikimin e politikanëve si Karlo Rosselli në Itali, social demokratët filluan disassociating veten nga Marxism krejt dhe përqafuar liberal socializmi,{{Sfn|Bronner|1999}} tërheqës për moralin në vend të çdo të qëndrueshme sistematike, shkencore, ose [[Materializmi|materialist]] këndvështrim.{{Sfn|Wright|1999}}<ref>{{Harvnb|Heywood|2012|p=128}}: "The theoretical basis for social democracy has been provided more by moral or religious beliefs, rather than by scientific analysis. </ref> demokracia Sociale bërë apel communitarian, corporatist, dhe ndonjëherë ndjenjat nacionaliste, ndërsa refuzuar ekonomike dhe teknologjike determinism në përgjithësi karakteristikë e të dyja Marxism dhe liberalizmi ekonomik.{{Sfn|Berman|2008}} Nga post-[[Lufta e Dytë Botërore|Luftës së dytë Botërore,]] periudhë, shumica e social demokratëve në Evropë kishte braktisur tyre ideologjike lidhje me Marxism dhe u zhvendos tyre theks në drejtim të politikës sociale të reformave në vendin e kalimit nga kapitalizmi në socializëm.{{Sfn|Adams|1993}}
 
=== E parë Ndërkombëtare të kohës, 1863-1889 ===
Bernstein së shpejti urrehet e luftës dhe deri në tetor 1914 ishte bindur nga qeveria gjermane e luftës fajit; dhe kontaktuar ortodokse Marxists të SPD, të bashkohen për të nxitur SPD për të marrë një anti-luftës qëndrim.{{Sfn|Steger|1997}} Kautsky në tentativë për të lënë mënjanë dallimet e tij me Bernstein dhe të bashkohen me forcat kundërshtare të luftës, dhe Kautsky vlerësoi atë për t'u bërë një firmë e anti-luftës propozuesit, duke thënë se edhe pse Bernstein më parë kishin mbështetur "qytetar" dhe "fisnik" forma të nacionalizmit të tij të kryera kundër luftës pozitën e bëri atë të "standard-mbajtës e më ndërkombëtare idenë e demokracisë sociale".{{Sfn|Steger|1997}} nacionaliste pozicion nga SPD nën udhëheqjen Ebert refuzoi të anulojë.{{Sfn|Steger|1997}}
 
Në Britani të madhe, British Partia e Punës u ndanë në luftë. Partia e punës udhëheqës Ramsay MacDonald ishte një nga një grusht të Britanike, Deputetë të cilët kishin denoncuar Britania e shpalljes së luftës në Gjermani. MacDonald ishte denoncuar nga pro-luftës shtypni mbi akuzat se ai ishte "pro-gjermane", dhe një pacifist, të dy akuza që ai e mohoi.{{Sfn|Tucker|Roberts}} Në përgjigje të pro-luftës, ndjenjat e në Partinë e Punës, MacDonald dha dorëheqje nga posti i liderit të saj dhe të lidhur veten me të Pavarura Partia e Punës. Arthur Henderson u bë udhëheqësi i ri i Partisë Punës, dhe shërbeu si një kabinetit të ministrit në Kryeministri Asquith e luftës të qeverisë. Pas shkurt Revolucionit të vitit 1917 në Rusi (nuk duhet të ngatërrohet me të [[Revolucioni i tetorit|Revolucionit të tetorit]]), në të cilën Tsarist regjimit në Rusi ishte përmbysur nga Socialiste-Revolucionare të Partisë, një [[Demokracia socialiste| demokratike socialiste,]] lëvizja e kryesuar nga Alexander Kerensky, MacDonald vizituar ruse të Qeverisë së Përkohshme në qershor të vitit 1917, kërkojnë të bindin Rusinë për të kundërshtuar luftën dhe për të kërkuar paqe. Përpjekjet e tij për të bashkuar ruse e Qeverisë së Përkohshme, kundër luftës së ka dështuar, pasi Rusia ra përsëri në dhunë politike që rezulton në tetor të Revolucionit në të cilën Bolsheviks udhëhequr [[Lenini|Vladimir Lenin]]<nowiki/>s'rritet në pushtet.{{Sfn|Morgan|1987}} Pse MacDonald në mënyrë kritike, iu përgjigj Bolsheviks' dhunës politike dhe të rritet në pushtet, duke paralajmëruar për "rreziqet e anarkisë në Rusi", ai i dha mbështetje politike të regjimi Bolshevik deri në fund të luftës, sepse ai atëherë menduar se një demokratike internationalism do të mund të ringjallej.{{Sfn|Morgan|1987}} Britanik Partia e Punës është bashkimi i sindikatave të lidhur anëtarësim u rritën gjatë Luftës së parë Botërore I. Henderson me ndihmën e Sidney Webb hartuar një kushtetutë të re për Britanike Partia e Punës, në të cilën ka miratuar një forcë të krahut të majtë platformë në 1918 për të siguruar që kjo nuk do të humbasin mbështetjen e ri të Partisë Komuniste, e evidentuar nga Paragrafi IV të kushtetutës së re nga Partia e Punës.{{Sfn|Rubinstein|2006}}
[[Skeda:Bundesarchiv_Bild_102-00015,_Friedrich_Ebert.jpg|majtas|parapamje|Friedrich Ebert, Presidenti i Gjermanisë, 1919-1925]]
Përmbysjen e Tsarist regjimit në Rusi nga Kerensky e Socialist-Revolucionarët në shkurt të vitit 1917 ka ndikuar politika në Gjermani, si ajo e përfundoi legjitimim të përdorura nga Ebert dhe të tjera pro-luftës SPD anëtarët që Gjermania ishte në luftë kundër një kundërshtimet ruse qeverisë. Me përmbysjen e Car dhe revolucionare socialiste shqetësim në rritje në Rusi, ngjarje të tilla ndikuar socialistëve në Gjermani. Me rritje bukë mungesat në Gjermani në mes të luftës rationing, greva masive ka ndodhur në fillim të prillit të vitit 1917 me 300,000 grevistëve për të marrë pjesë në një grevë në Berlin. Grevistëve kërkoi bukë, liri, paqe, dhe formimin e punëtorëve këshillat si të ishte duke u bërë në Rusi. Midis publike gjermane e turbulluar, SPD krahas Progressives dhe Katolike punës lëvizjes në Reichstag të vënë përpara "Paqe Rezoluta" më 19 korrik të vitit 1917, që bëri thirrje për një kompromis të paqes për t'i dhënë fund luftës, që u miratua nga shumica e anëtarëve të Reichstag. Gjermane Lartë Komandën e kundërshtuan Paqe Rezolutë, megjithatë ajo ka kërkuar për t'i dhënë fund luftës me Rusinë, dhe e ka paraqitur Traktatin e Brest-Litovsk të Bolshevik regjimi në vitin 1918 që të rënë dakord për termat dhe Reichstag kaluar traktati, që janë përfshirë në mbështetjen e SPD, Progressives, dhe Katolike lëvizje politike.{{Sfn|Chickering}}
Marrëdhëniet mes sociale të lëvizjes demokratike dhe Bolshevik në Rusi zbriti në plotë antagonizmi në përgjigje ndaj ruse uria e 1921 dhe Bolsheviks' represionit të dhunshëm të opozitës për qeverinë e tyre. Të shumta sociale demokratike palët ishin të gërditesh me të Rusisë regjimi Bolshevik, veçanërisht në Gjermani e SPD dhe Holanda' socialdemokrate e Punëtorëve të Partisë (SDAP) që dënoi Bolsheviks për keq socializmin dhe ka deklaruar se Bolsheviks kishin dëbuar më e mirë e shokët tanë, të hedhur në burg dhe të vriten".{{Sfn|Naarden|2002}}
 
Në Maj të 1923, social demokratëve të bashkuar për të gjetur e tyre ndërkombëtare, të Punës dhe Socialiste Ndërkombëtare (LSI), e themeluar në [[Hamburgu|Hamburg]], Gjermani. LSI ka deklaruar se të gjitha simotra partitë politike do të ruajnë autonomi të marrin vendimet e tyre në lidhje me punët e brendshme të vendeve të tyre, por që çështjet ndërkombëtare do të jetë e drejtuar nga LSI.{{Sfn|Naarden|2002}} LSI adresuar çështjen e rritjes së [[Fashizmi|fashizmitfashizmi]]t, duke i shpallur LSI të jetë [[Antifashizmi|anti-fashiste]].{{Sfn|Ceplair|1987}} Në përgjigje të shpërthimit të [[Lufta civile spanjolle|Luftës Civile spanjolle]] në vitin 1936 në mes të zgjedhura në mënyrë demokratike Republikane qeverisë kundrejt autoritar e krahut të djathtë Nacionalistëve, të udhëhequr nga [[Francisco Franco]] me mbështetjen e [[Mbretëria e Italisë|Italia Fashiste]] dhe [[Gjermania Naziste]], Komiteti Ekzekutiv i LSI deklaroi jo vetëm mbështetjen e saj për spanjisht Republikës , por edhe se ajo e mbështeti qeverinë spanjolle të pasur të drejtën për të blerë armë për të luftuar Franco Nacionaliste të forcave. LSI-lidhur palëve, duke përfshirë Britanik Partia e Punës deklaruar mbështetjen e tyre për spanjolle Republikës.{{Sfn|Alpert}} Megjithatë LSI ishte kritikuar në të majtë për të dështuar për të vënë veprimit në saj të anti-fashiste retorikë.{{Sfn|Ceplair|1987}}
[[Skeda:Hjalmar_branting_stor_bild.jpg|majtas|parapamje|Hjalmar Branting, Kryeministrin e Suedisë, 1920, 1921-1923, 1924-1925]]
E rrëzimit të tregut të aksioneve të 1929, filloi një krizë ekonomike në Shtetet e Bashkuara që në nivel global përhap dhe u bë e Depresionit të Madh tejet të ndikuar hartimin e politikave ekonomike.{{Sfn|Notermans|2000}} Me rënien e standard ari dhe shfaqjen e masive e papunësisë rezultoi në shumë qeveri duke pasur parasysh nevojën për gjendjen makroekonomike ndërhyrje për të zvogëluar papunësinë, si dhe ekonomike të ndërhyrjes për të stabilizuar çmimet, një proto-Keynesianism se [[John Maynard Keynes]] veten së shpejti do publikisht tij.{{Sfn|Notermans|2000}} e Shumta shoqërore demokratike të partive të deklaruar nevojën për investime të konsiderueshme në infrastrukturën ekonomike të projekteve për t'iu përgjigjur të papunësisë, si dhe krijimin e sociale kontroll mbi paratë rrjedhin. Për më tepër, sociale, demokratike, partitë deklaruar se Depresioni i Madh demonstruar nevojën për konsiderueshme makroekonomike të planifikimit, ndërsa pro-të drejtave të pronësisë kundërshtarët staunchly kundërshtuar këtë.{{Sfn|Notermans|2000}} Megjithatë, nga përpjekjet sociale qeveritë demokratike për të arritur këtë ishin të pasuksesshme për shkak të pasues paqëndrueshmëria politike në vendet e tyre nga depresioni, Britanike Partia e Punës u bë brenda ndarë mbi politikat, ndërsa Gjermania e SPD qeveria nuk keni kohë për të zbatuar politika te tilla si Gjermania e politikës u kthye në të dhunshme trazira civile, në të cilin Nazistët u ngrit në pushtet në vitin 1933 dhe shkatrruan demokraci parlamentare.{{Sfn|Notermans|2000}}
India mbi bëhet shtet sovran në vitin 1947, të zgjedhur social demokrate Indian Kongresin Kombëtar të qeverisë dhe liderit të saj Jawaharlal Nehru duke u bërë Indian Kryeministrit. Nehru deklaruar "Në Evropë, ne shohim shumë vende kanë përparuar shumë në rrugën e socializmit. Unë nuk jam duke iu referuar vendet komuniste, por për ato që mund të quhet parlamentar, sociale vendet demokratike."{{Sfn|Agrawal|Aggarwal|1989}} Në pushtet, Nehru qeverisë së theksuar të shtetit të udhëhequr zhvillimin kombëtar të Indisë, ai mori frymëzim nga demokracia sociale, edhe pse India e sapo formuar të Planifikimit Komisioni gjithashtu mori frymëzim nga post-1949 Kina është e politikave bujqësore.{{Sfn|Berger|2004}}
 
E ri sovran të shtetit të [[Izraeli|Izraelit]]t zgjedhur socialiste Mapai partisë që kërkonin krijimin e një socialiste në ekonomi të bazuar në kooperativë të pronësisë mbi mjetet e prodhimit nëpërmjet ''kibbutz'' sistemit, ndërsa ajo është e refuzuar nacionalizimin e mjeteve të prodhimit.{{Sfn|Janowsky|1959}} E ''kibbutz'' janë prodhuesit kooperativave që me ndihmë e qeverisë kanë lulëzuar në Izrael.{{Sfn|Busky|2000}}
 
Në vitin 1959 e SPD krijuar një madhore politike të shqyrtojë me Godesberg Program në vitin 1959.{{Sfn|Orlow|2000}} E Godesberg Program eliminuar të partisë mbetur Marksist-në linjë me politikat dhe SPD u bazuar mbi ''freiheitlicher Sozialismus'' (liberal socializmi).{{Sfn|Orlow|2000}} Me miratimin e Godsberg Program, SPD braktisur Marksist determinism dhe classism dhe e zëvendësoi atë me një etike të socializmit, i bazuar në humanizëm, dhe theksoi se parti demokratike, pragmatik, dhe reformator.{{Sfn|Orlow|2000}} E më të diskutueshëm vendimin e Godesberg Program ishte deklaratën e saj duke thënë "pronësi Private të mjeteve të prodhimit mund të kërkojë mbrojtje nga shoqëria për aq kohë sa ajo nuk e pengon vendosjen e drejtësisë sociale".{{Sfn|Adams|2001}} Kjo politikë do të thoshte miratimin e Keynesiane menaxhimit ekonomik, i mirëqenies sociale, dhe në një shkallë të planifikimit ekonomik, dhe një braktisjen e konceptimit klasik e socializmin si përfshin zëvendësimin e sistemit ekonomik kapitalist.{{Sfn|Adams|2001}} Ai ka deklaruar se SPD "nuk konsiderohet më nacionalizimin e mëdha parimin e ekonomisë socialiste, por vetëm një nga disa (dhe vetëm atëherë e fundit) do të thotë të kontrollit ekonomik e përqendrimit të pushtetit të veprimtaritë kyçe", ndërsa gjithashtu duke i futur SPD të një ekonomike qëndrimi për të promovuar "sa më shumë konkurrencë si është e mundur, sa më shumë që planifikimi sa është e nevojshme".{{Sfn|Berman|2006}} Ky vendim për të braktisur këtë tradicionale të politikës zemëruar shumë në SPD që kishin mbështetur atë.{{Sfn|Orlow|2000}}
Në vitin 1985, një marrëveshje është bërë në mes të disa sociale demokratike, partitë e bllokut Perëndimor vendet e Belgjikë, Danimarkë, Holandë; me komuniste partitë e Bllokut Lindor vendet e Bullgarinë, Gjermaninë Lindore, Hungari; të ketë diskutimeve shumëpalëshe për tregtinë, çarmatimin bërthamor dhe çështjet e tjera.{{Sfn|Van Oudenaren|1991}}
 
Në vitin 1989, Socialiste Ndërkombëtare miratoi të pranishëm Deklarata e Parimeve. Deklarata e Parimeve të adresuar çështjet lidhur me të "ndërkombëtarizimit të ekonomisë". Deklarata e Parimeve të përcaktuara interpretimi i saj nga natyra e socializmit. Ajo deklaroi që socialiste vlerat dhe vizionin përfshijnë "paqësore dhe demokratike botërore të shoqërisë kombinimi i lirisë, drejtësisë dhe solidaritetit". Ajo përcaktohen të drejtat dhe liritë e njeriut të mbështetur, duke deklaruar: "Socialistëve të mbrojtur të drejtën e patjetërsueshme për jetën dhe sigurinë fizike, të lirisë së besimit dhe të shprehjes së lirë të mendimit, për lirinë e asocimit dhe mbrojtjen nga tortura dhe degradimi. Socialistët janë të angazhuar për të arritur lirinë nga uria dhe të duan, të vërteta të sigurisë sociale dhe e drejta për të punuar." Megjithatë ajo sqaruar gjithashtu se ai nuk ka promovuar ndonjë të fiksuara dhe të përhershme përkufizim për socializmin, duke deklaruar: "Socialistët nuk pretendojnë të kenë plan për disa përfundimtar dhe fikse të shoqërisë të cilat nuk mund të ketë ndryshuar, reformuar ose i zhvilluar më tej. Në një lëvizje për të kryer demokratike vetëvendosje nuk do të jetë gjithmonë hapësirë për kreativitet që çdo popull dhe çdo brez duhet të vendosni e qëllimeve të veta."<ref>''Declaration of Principles''. </ref>
 
1989 Socialiste kongresit Ndërkombëtar ishte politikisht e rëndësishme që anëtarët e Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik gjatë reformiste udhëheqjen e [[Mikhail Gorbachev]], mori pjesë në kongresin. SI është e re Deklaratën e Parimeve të braktisur deklaratat e mëparshme të bëra në Frankfurt Deklarata të vitit 1951 kundër Sovjetik stilin e komunizmit. Pas kongresit Sovjetik shtetit gazetës ''Pravda'' vuri në dukje se në sajë të dialogut mes bashkimit Sovjetik, Partisë Komuniste dhe SI që nga viti 1979 se "pozicionet e CPSU dhe Socialiste Ndërkombëtare për çarmatimin bërthamor çështje sot praktikisht të përputhen".{{Sfn|Van Oudenaren|1991}}
Shembja e Marksist–Leninist regjimet në Evropën Lindore pas përfundimit të Luftës së Ftohtë, si dhe krijimin e demokracisë shumëpartiake në shumë nga këto vende, ka rezultuar në krijimin e shumta sociale demokratike palëve. Edhe pse shumë nga këto parti nuk arrijnë fillestare zgjedhor sukses, ata u bënë një pjesë e rëndësishme e strukturës politike të Evropës Lindore. Në Evropën Perëndimore, të shquar Italian të Partisë Komuniste transformuar vetë në post-komuniste, Partisë Demokratike të Majtë , në vitin 1991.{{Sfn|Lamb|Docherty|2006}}
 
Një shumë e diskutueshme të zhvillimit të demokracisë sociale që kanë ndodhur në vitet e 1990-ta, me zhvillimin e Tretë Mënyrë politika sociale dhe demokratike e pasuesve të tij. Social demokrate variant i Tretë Mënyrë ka qenë e përkrahur nga mbështetësit e saj, si një alternativë për të dy kapitalizmit dhe atë që e konsideron si format tradicionale të socializmit—duke përfshirë socializmin Marksist dhe shtetit socializmin—cila Mënyrë e Treta social demokratëve të refuzuar. Zyrtarisht avokatët etike socializmin, reformism, dhe gradualism, e cila përfshin mbrojtje të humanized versionin e kapitalizmit, një përzier të ekonomisë, të pluralizmit politik dhe demokracisë liberale.<ref name="Arora922">N.D. Arora. </ref> krahut të Majtë kundërshtarët e Tretë Mënyrë demokracia sociale pohojnë se ai nuk është një formë e socializmit, dhe kërkesës që ai përfaqëson, socialdemokratët, të cilët iu përgjigjën të Drejtë të Re , duke pranuar [[Kapitalizmi|kapitalizmitkapitalizmi]]t.{{Sfn|Romano|2006}} Mënyra E Tretë ka qenë e kritikuar fort brenda sociale të lëvizjes demokratike.{{Sfn|Cammack|2004}} Mbështetësit e Tretë në Rrugën e idealeve të argumentojnë se ata përfaqësojnë thjesht një të nevojshme ose pragmatike adaptim i demokracisë sociale realitetit të botës moderne, duke vënë në dukje se sociale tradicionale të demokracisë lulëzoi gjatë mbizotëruese ndërkombëtare klimë të post-luftës Bretton Woods konsensus, e cila u shemb në vitet 1970.
 
Kur ai ishte një Britanik i Partisë Punës, DEPUTET, Rruga e Tretë mbështetës dhe ish-Kryeministri i britanisë [[Tony Blair]] shkroi në një Fabian pamflet në vitin 1994 në lidhje me ekzistencën e dy variante të shquar e socializmit: njëri është i bazuar në një Marksist ekonomike determinist dhe collectivist traditë që ai e refuzoi, dhe të tjera është një "etike socializmi" që ai e mbështeti, e që ishte bazuar në vlerat e "drejtësisë sociale, me vlerë të barabartë të çdo qytetari, barazinë e mundësive, të komunitetit".{{Sfn|Tansey|Jackson|2008}}
[[Skeda:Anthony_Giddens_at_the_Progressive_Governance_Converence,_Budapest,_Hungary,_2004_October.jpg|parapamje|[[Anthony Giddens|Zoti Giddens]], një prominent i Tretë Mënyrë të politikës]]
Të shquar Rruga e Tretë ithtar i [[Anthony Giddens|Anthony Giddens, Baron Giddens]], pikëpamjet tradicionale socializmin si në thelb, duke u bërë të vjetëruara; megjithatë, Giddens pretendon se arsyeshme formë e socializmit, ishte e mbrojtur nga Anthony Crosland - në e tij të mëdha punë ''Të Ardhmen e Socializmit'' (1956).{{Sfn|Giddens|1998}} Ai ka përshëndeti Crosland, si dhe Thomas Humphrey Marshall për promovimin e një sektori të suksesshëm socializmit.{{Sfn|Giddens|1998}} Giddens pikëpamjet e atë që ai e konsideron të formës konvencionale e socializmit, që përcakton socializmin si teori e menaxhimit ekonomik të shtetit të socializmit,—si jo më të gjatë të qëndrueshme.{{Sfn|Cammack|2004}} Ai e refuzon atë që ai e konsideron të lartë-poshtë socializmi, si dhe refuzimin neoliberalism,<ref name="Arora922">N.D. Arora. </ref> dhe kritikon konvencionale për socializmin e saj të përbashkëta të avokimit që të qenët i shoqërueshëm e të prodhimit, si e arritur nga planifikimi qendror, mund të kapërcyer irrationalities e kapitalizmit. Giddens pretendon se kjo e drejtë ", nuk mund të jetë i mbrojtur". Ai thotë se me rënien e legjitimitetit të centralizuar, socializimi i prodhimit, "[w]ith shkatërrimin e saj, radikal shpresat për nga socializmi janë si të vdekur si e Vjetër Konservatorizmi që u kundërshtuan". Giddens thotë se edhe pse nuk kanë qenë ithtarët e tregut të socializmit, të cilët kanë refuzuar të tilla qendrore planifikuar socializmin, si dhe janë rezistente ndaj kapitalizmit, "[t]këtu janë arsye të mira, sipas mendimit tim, për të argumentuar se tregu i socializmit nuk është një mundësi reale". Giddens bën të qartë se Rruga e Tretë, si ai parashikon atë, nuk është tregut socialiste, me argumentin se "[n]uk ka asnjë Mënyrë e Treta e këtij lloji, dhe me këtë realizimin historinë e socializmit, si avant-gardës së teorisë politike vjen në një bashkëpunim të ngushtë".{{Sfn|Giddens|1998}} Giddens pretendon se Rruga e Tretë është e lidhur me trashëgiminë e reformiste revisionist socializmin, duke thënë: "rruga e Tretë politika qëndron në traditat e social demokratike revisionism që shënon përsëri për Eduard Bernstein dhe Karl Kautsky."{{Sfn|Giddens|2003}}
[[Skeda:Romano_Prodi_in_Nova_Gorica_(2c).jpg|majtas|parapamje|[[Romano Prodi]], dy herë Kryeministër i Italisë, ish - Presidentin e Komisionit Evropian, dhe themelues i të atit të [[Partia Demokratike e Italisë|Partisë Demokratike]]]]
Giddens lavdëron Crosland e ''Një të Ardhme të Socializmit,'' për të pranojmë se socializmi nuk mund të përkufizohet vetëm në kushtet e një refuzim i kapitalizmit, sepse nëse kapitalizmi bëri fund dhe u zëvendësua me socializmin, atëherë socializmit, nuk do të kishte asnjë qëllim, me mungesë të kapitalizmit.{{Sfn|Giddens|1998}} Nga Crosland analizën, Giddens propozon një përshkrim të socializmit:
Nga një fakt socialiste pikëpamja, sociale, reforma demokratike është një dështim pasi ajo shërben për të krijuar të thotë të reja për forcimin e sistemit kapitalist, që bie ndesh me socialiste, qëllimi i të zëvendësimin e kapitalizmit me sistemin socialist.{{Sfn|Clarke|1981}}
 
Socialiste kritikët shpesh të kritikojmë demokracia sociale, për arsye se ai nuk arrin të adresojë sistematike çështjet e natyrshme për të kapitalizmit, me arsyetimin se ameliorative programet sociale dhe interventionism gjeneruar çështjet dhe kundërshtitë e tyre, kështu që kufizon efikasitetin e sistemit kapitalist. Amerikane [[Demokracia socialiste|demokratike socialiste]] filozofi David Schweickart kontrastesh shoqërore të demokracisë, me socializmin demokratik me anë të përcaktimit të ish si një përpjekje për forcimin e shtetit social dhe të fundit si një alternative ekonomik të sistemit të kapitalizmit. Sipas Schweickart, demokratike socialiste kritikë e social demokracisë është se kapitalizmi nuk mund të jetë kurrë aq "humanized", dhe se çdo përpjekje për të shtypur e saj ekonomike kontradikta do të shkaktojë vetëm tyre për të dalë diku tjetër. Për shembull, përpjekjet për të zvogëluar papunësinë shumë do të rezultojë në inflacion, dhe shumë punë të sigurisë do të gërryejnë punës, të disiplinës.{{Sfn|Schweickart|2007}} , Në dallim nga demokracia sociale, demokratike socialistët mbrojnë një post-kapitaliste të sistemit ekonomik të bazuar në të dyja tregut të socializmit, të kombinuara me punëtorët e vetë-menaxhimit, ose në një formë të dashamirës-planifikimin ekonomik.<ref>{{Harvnb|Schweickart|2007}}: "Virtually all [democratic] socialists have distanced themselves from the economic model long synonymous with socialism (i.e., the Soviet model of a nonmarket, centrally planned economy) […] Some have endorsed the concept of market socialism, a postcapitalist economy that retains market competition but socializes the means of production and, in some versions, extends democracy to the workplace. </ref>
 
Marxian socialistët argumentojnë se sociale demokratike politikave të mirëqenies nuk mund të zgjidhin çështjet themelore strukturore e kapitalizmit, të tilla si luhatjeve ciklike, të shfrytëzimit dhe tjetërsimi. Në përputhje me rrethanat, sociale, demokratike, të programeve të destinuara për të ameliorate e kushteve të jetesës në kapitalizëm—të tilla si përfitimet e papunësisë dhe tatimi mbi fitimet—krijon më tej kontradiktat me kufizimin e mëtejshëm të efikasitetit të sistemit kapitalist nëpërmjet ulur stimujt për mësohet për të investuar më tej prodhimin.{{Sfn|Ticktin|1998}} mirëqenies shërben vetëm për të legjitimizuar dhe zgjasin exploitative dhe kundërshtim të ngarkuar të sistemit të kapitalizmit të shoqërisë për dëm. Kritikët e bashkëkohore demokracia sociale, të tilla si Jona Hinnfors, argumentojnë se kur demokracia sociale braktisur Marxism ajo gjithashtu braktisën socializmin dhe ka bërë një liberal kapitalist lëvizjes,{{Sfn|Hinnfors|2006}} në mënyrë efektive duke e bërë social demokratëve të ngjashme me jo-socialiste palët si shtetet e bashkuara, [[Partia Demokratike (ShBA)|Partinë Demokratike]].
 
Ka kritikë
[[Category:Articles with specifically marked weasel-worded phrases from September 2015|Category:Articles with specifically marked weasel-worded phrases from September 2015]]
<sup class="noprint Inline-Template" style="white-space:nowrap;">&#x5B;''<span title="This sentence may contain perspectives and opinions without stating whose they are. (September 2015)">attribution të nevojshme</span>''&#x5D;</sup> që pohojnë se demokracia sociale braktisën socializmin në vitet 1930 nga miratimi i Keynesiane mirëqenies kapitalizmit.<span class="mw-ref" id="cite_ref-FOOTNOTEFitzpatrick20032.E2.80.933Wright199991_154-0" rel="dc:references">[[#cite_note-FOOTNOTEFitzpatrick20032.E2.80.933Wright199991-154|<span class="mw-reflink-text"><nowiki>[154]</nowiki></span>]]</span><span class="mw-ref" id="cite_ref-FOOTNOTEFitzpatrick20032.E2.80.933Wright199991_154-0" rel="dc:references"></span> demokratike socialiste politike teoricien Michael Harrington argumenton se demokracia sociale historikisht mbështetur Keynesianism si pjesë e një "social demokratike kompromisi" mes kapitalizmit dhe socializmit. Ky kompromis krijuar mirëqenie shtetet; kështu, Harrington pretendon se, edhe pse ky kompromis nuk e lejojnë për të menjëhershme krijimin e socializmit, atë të "njohur noncapitalist, dhe madje edhe anticapitalist, parimet e njeriut duhet mbi të dhe mbi imperativat e fitimit".{{Sfn|Harrington|2011}} Më së fundi, socialdemokratët në favor të Mënyra e Tretë kanë qenë të akuzuar miratuar kapitalizmit, duke përfshirë anti-Rruga e Tretë social demokratëve të cilët e kanë akuzuar Rruga e Tretë mbështetësit të tilla si [[Anthony Giddens|Zoti Giddens]] e të qenit anti-social demokrate dhe anti-socialiste në praktikë.{{Sfn|Cammack|2004}}
 
== Shënime ==
{{Reflist|colwidth=30em}}
 
[[CategoryKategoria:Articles with specifically marked weasel-worded phrases from September 2015|Category:Articles with specifically marked weasel-worded phrases from September 2015]]