Dallime mes rishikimeve të "Ferid pashë Vlora"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
(Ne punim e siper...)
v
[[Skeda:Mehmed Ferid Pasha2.png|250px|parapamje|Ferit Vlora]]
'''Mehmet Ferid pashë Vlora''' (Janinë, 1852 - San Remo, 1914) ishte nëpunës i administratës, ministër i punëve të brendshme dhe sadrazem në [[Perandoria Osmane|Perandorinë Osmane]], ndihmëtar i çështjes kombëtare dhe kryetar i kolonisë shqiptare të Stambollit.
 
== Jeta ==
Ishte djali i Mustafa pashë Vlorës; pinjoll i Vlorajve, njërit prej oxhaqeve më të fuqishme e të kamura bejlere. Kreu ruzhdijen dhe më pas gjimnazin "Zosimea" në Janinë, ku nxuri greqisht. Privatisht i është dhënë arabisht, frëngjisht dhe italisht. Ferid Pashë Vlora ishte ministër i punëve të brendshme në [[Perandoria Osmane|Perandorin Osmane]] në vitin [[1909]].<ref name=Rrecaj>Kajtaz Rrecaj : <tt>Ali Asllani, VEPRA 2, POEZI (II) JETA DHE VEPRA</tt>, fq.137. Redaksia e botimeve <tt>RILINDJA</tt>, Prishtinë 1984.</ref>
 
Ishte djali i Mustafa pashë Vlorës; pinjoll i Vlorajve, njërit prej oxhaqeve më të fuqishme e të kamura bejlere. Kreu ruzhdijen dhe më pas gjimnazin "Zosimea" në Janinë, ku nxuri greqisht. Privatisht i është dhënë arabisht, frëngjisht dhe italisht.
 
 
=== Nëpunësia në administratën perandorake ===
Më 1867 u bë sekretari i babait të vet, kur ai ishte Mytesarif në Rethymna të Kretës. Gjendet në Heraklion, Mostar, Sarajevë, Stamboll dhe Halep në shërbimin civil dhe me zyra në drejtësi, mori pjesë në komisione të ndryshme. Më 1874 lëviz në Stamboll me rritjen në detyrë të të atit, me shpejtësi rritet karriera e tij administrative si pjesëtarë në një nënkomitet (Şura-yı Devlet) dhe më 1884 anëtar i Departamentit të Reformave.
 
Më 1867 u bë sekretari i babait të vet, kur ai ishte Mytesarif në Rethymna të Kretës. Gjendet në Heraklion, Mostar, Sarajevë, Stamboll dhe Halep në shërbimin civil dhe me zyra në drejtësi, mori pjesë në komisione të ndryshme. Më 1874 lëviz në Stamboll me rritjen në detyrë të të atit, me shpejtësi rritet karriera e tij administrative si pjesëtarë në një nënkomitet (Şura-yı Devlet) dhe më 1884 anëtar i Departamentit të Reformave.
Më 1898 me gradën e vezirit emërohet vali në Konja, duke bërë shërbime të mëdha në atë vend me ndërtesa, lulishte, ura e rrugë, magazina dhe baraka ushtarake, shkolla, spitale dhe ujësjellësin. Rikonstruktoi monumentet Selxhuke. Luftoi kaçakët, nxiti industrinë e tapeteve dhe ndërtoi molin dhe portin e Antaljës. Gjatë kësaj kohe, e shoqja e sëmurë Refete hanëm Libohova, e bën të pavolitshëm qëndrimin në klimën e vështirë Konjës. Atëkohë Konjën e viziton ambasadori gjerman marshalli Von Bibershtajn, i cili kishte fituar besimin e Sulltan Abdyl-Hamitit II. Lëviz drejt Stambollit në krye të një komisioni, dhe më pas emërohet kryeministër më 15 janar 1903.
 
293

edits