Dallime mes rishikimeve të "Kalciumi"

1 byte removed ,  4 vjet më parë
v
Kalciumi është më i butë se plumbi(Pb),por megjithatë nuk mund të pritet me thikë.Si metal eshte shumë i perhapur ne koren e tokes me pjesmarrje mase 3.4%.Ai ka ngjyrë të bardhë si argjendi. Në ajër, lëviz shpejt. Në ujë reagon ashpër nën lidhjen me hidroksidin e kalciumit (Ca(OH)2) si dhe hidrogjenin(H). Në ajër oksidohet dhe përfitohet oksid i kalciumit si dhe një sasi e vogël kalciumit nitrit. Gjatë lidhjeve kimike, merr numrin e oksidimit +2. Jonet e kalciumit janë të ngarkuar me jone dyfishësh pozitive.
 
Sasi të mëdha të kalciumit përdoren edhe në përftimin e gizës dhe qelikut.Qeliqet e trajtuara me kalcium përdoren në industrinë e automobilave dhe të aeroplanëve por edhe për prodhimin e paisjeve për eksportimin e naftës
 
==Shiko dhe==
Anonymous user