Dallime mes rishikimeve të "Rrethi"

101 bytes added ,  4 vjet më parë
Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 37.26.65.118) dhe riktheu rishikimin 1756437 nga Tytuu
(mutattatattkf';gfks;sdkrfkfkkfkpill nfnfcjkdsfheuffhhhnanane jfdjigjfdjgifujgodikfldjta fdiosdfjkgjfkgjfdk qifshafjfdjsgjoj)
(Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 37.26.65.118) dhe riktheu rishikimin 1756437 nga Tytuu)
[[Skeda:Rrethi madh.JPGpng|parapamjethumb|Rrethi]]
'''Rrethi''' është një vijë e lakuar e mbyllur ku çdo pikë e kësaj vije ka largesë të barabartë nga një pikë që quhet qendra e rrethit. Largesa anxhel një pike në rreth me qendrën e tij quhet rreze, ndërsa segmenti që bashkon dy pika të një rrethi dhe që kalon nëpër qendër quhet diametër. Korda është segmenti që bashkon dy pika çfarëdo të një rrethi; korda më e gjatë është diametri.
 
:<math>P = 2\pi r = \pi d\,</math>
 
ku <math> \pi </math> është një numër i pafundëm joperiodik, por merret me afërsi 3.14.
 
=== Sipërfaqja ===
:
Sipërfaqja e rrethit gjendet duke shumëzuar pi-në me katrorin e rrezes:
 
:<math>S = \pi r^2\ </math>
 
== Vetitë ==
* Nëse dy korda ti je paill nane të një rrethi janë të barabarta, atëherë ato janë njësoj të baraslarguara nga qendra e rrethit dhe anasjelltas.
* Dy korda të barabarta të një rrethi tendosin harqe të barabarta dhe anasjelltas.
* Diametri pingul me kordën e ndan kordën dhe harkun që ajo tendos në dy pjesë të barabarta.