Dallime mes rishikimeve të "Mikroskopi"

982 bytes added ,  5 vjet më parë
Refuzoi 15 ndryshimet e fundit të tekstit dhe riktheu rishikimin 1301515 nga Addbot
[redaktim i pashqyrtuar][Redaktim i kontrolluar]
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(Refuzoi 15 ndryshimet e fundit të tekstit dhe riktheu rishikimin 1301515 nga Addbot)
'''Mikroskopi''' (nga [[Greqishtja|greq.]] ''μικρόν'',micron === i vogël + ''σκοπεῖν'', skopin = Mikroskopivështroj) është një paisje optike. e cilaI zmadhon objektet tejet të vogla dhe që nuk mund të shihen nga syri i njeriut. [[Shkenca]] që merret me hulumtimin e objekteve të imta quhet [[Mikroskopia|mikroskopí]], dhe emërtimi '''mikroskopik''' do të thotë tejet i vogël, shumë i imët ose, që kërkon një mikroskop për t´u shqyrtuar. ====
== Mikroskopi
 
==== (nga [[Greqishtja|greq.]] ''μικρόν'',micron = i vogël + ''σκοπεῖν'', skopin = vështroj) ====
 
==== Mikroskopi është një paisje optike e cila zmadhon objektet tejet të vogla dhe që nuk mund të shihen nga syri i njeriut. [[Shkenca]] që merret me hulumtimin e objekteve të imta quhet [[Mikroskopia|mikroskopí]], dhe emërtimi '''mikroskopik''' do të thotë tejet i vogël, shumë i imët ose që kërkon një mikroskop për t´u shqyrtuar. ====
Konsiderohet se mikroskopin e parë, e zbuluan vëllezërit holandez Zaharjas dhe Hanes Jansenne nga fundi i shekullit XVI, por ata nuk ia dhanë emrin mikroskop. Këtë e bëri disa kohë më vonë italiani Xhovani Faber në vitin 1625. Persosjes së mëtejme i ndihmoi holandezi Antonius Van Levenhuk(1632-1723). Duke u marrë me gdhendjen e thjerrëzave ai konstruktoi një numër të konsiderueshëm mikroskopësh. Në këtë mënyrë ai për herë të parë vështroi mikroorganizmat, bakteriet, këpurdhat në ambiente të ndryshme si uji i shiut, pështyma, jashtëqitja etj. Njëkohësisht ai vërejti edhe rruzat e kuqe të gjakut, qelizat dhe spermatozoidet. Mikroorganizmat e zbuluar Levenhuku i vizatoi me kujdes dhe ia dergoi Akademisë Mbreterore në Londër. Mikroskopi i cili përdoret sot u paraqit nga fundi i shekullit XIX me përsosjen graduale të sistemit të tij mekanik dhe optik.
 
Sot, per nevojat hulumtuese ne mikrobiologji shfrytëzohen gjashte tipe te mikroskopave pesë prej të cilëve janë me fushë të ndriçuar. Zmadhimi i figurave behet nepermjet sistemit te thjerrezave optike dhe rrezeve të drites, ndersa i gjashti eshte miroskop elektronik i cili ne vend te drites natyrore shfrytezon tufe elektronesh me gjatesi valesh te shkurta. Prej ketyre mikroskopave permendim :
 
# Mikroskopi me fushefushë te ndricuarndriçuar
# Mikroskopi me fushë të errët të të parit
# Mikroskopi ultra violet
# Mikroskopi floreshent
# Mikroskopi në fazë kontraste
# MikroskopiMkroskopi elektronik
# Mikroskopi me fushe te ndricuar
 
=== Mikroskopi optik ===
Mikroskope të lehta (LM) Traditional (LM qëndron për (EN) mikroskop dritë) është thjeshta. Nëpërmjet lentes magnetike imazhin e mostrës, ndriçuar me dritën në vargje të dukshme fantazme.
 
Kjo mund të jetë e thjeshtë (me një sistem lente apo edhe një objektiv të vetëm),dhe mund të arrijnë ndriçim per shembull nga prapa, duke kaluar përmes (drita transmetohen), ose të reflektohet (drita reflektohet ). Mikroskopi lejon por imazhet e subjekteve gjenden afërsisht në mes te dimensioneve milimetër dhe mikrometër, edhe tek qeniet e gjalla. Shembujt e parë të zmadhimit optik që datojnë mijëra vjet dhe te qytetërimit Mesopotamian. Në 1648 Leeuwenhoek Antoni ka vëzhguar dhe i përshkroi mikroorganizmat të shumta, duke përdorur një mikroskop të thjeshtë, fillimisht me disa zgjerime dhe duke e përmirësuar pastaj deri në disa qindra (275 gjetur, mori 500). Në vitin 1665, Robert Hooke, duke përdorur një formë shumë rudimentare te mikroskopit kompleks optik me një fuqi të kufizuar të zmadhimit dhe duke vënë në dukje, përshkroi për herë të parë karakteristikat qelizore të gjithë strukturën e jetesës.
 
=== Mikroskop me dritë të transmetueshme. ===
 
Ashtu si në modelet e parë e van Leeuwenhoek është një objektiv i thjeshtë apo sistem lente (shpesh një çift) me një gamë e mbështet për mostër dhe një sistem bazë të optikë për të zhvendosur fokusin.
=== Mikroskop me dritë te reflektuar ===
 
Si e mëparshme, ndriçim në këtë rast është e para apo anë, rasti tipik është okular në përdorim contafili filatelia dhe kontrollin e fije tekstile..!!
 
por kto jan shum te paktmen ne perdorim
== Galeri figurash ==
<gallery>
File:LaborMik2.jpg| Laboratory microscope
File:LaborMik1.jpg| Binocular laboratory microscope
File:SidJen.jpg| Microscope binoviewers
File:SztereoMik.jpg| Stereo-microscope
File:Objektiv2.jpg| Microscope objectives
File:Objektiv1.jpg| Microscope objectives
File:Objektiv4.jpg| Microscope objectives
File:Huygens.JPG| Microscope eyepieces
File:Merook.JPG| Microscope measuring eyepiece
File:Zeissok.JPG| Stereo-microscope eyepiece
File:Okular02.jpg| Microscope eyepiece
File:Okular01.jpg| Microscope eyepiece
 
</gallery>
 
== Pjesët mekanike të mikroskopit ==
<gallery>
File:Korasztal.jpg|
File:Revolver02.jpg|
File:Tubustarto.jpg|
File:MikTub.jpg|
File:Talpazat.jpg|
File:Rekesz.jpg|
File:Kondenzor01.jpg|
File:Kondenzor.jpg|
File:Foglec.jpg|
File:Elesseg.jpg|
File:Asztal.jpg|
</gallery>
 
== Shiko edhe ==
 
== Lidhje të jashtme ==
 
[http://rinstinkt.wordpress.com/2012/03/30/pamje-me-mikroskopi-elekronike/ * Pamje me mikroskopi elekronike]
 
-----
{{Cung}}
 
[[Kategoria:Politeknik]]