Dallime mes rishikimeve të "Magna Carta"

89 bytes removed ,  4 vjet më parë
Refuzoi 3 ndryshimet e fundit të tekstit (nga 79.171.53.116, Erjona1 dhe Mr Robot) dhe riktheu rishikimin 1553983 nga EmausBot
(→‎top: përmirësime teknike duke përdorur AWB)
(Refuzoi 3 ndryshimet e fundit të tekstit (nga 79.171.53.116, Erjona1 dhe Mr Robot) dhe riktheu rishikimin 1553983 nga EmausBot)
{{Pp}}
 
[[Skeda:Magna_Carta_(British_Library_Cotton_MS_Augustus_II.106).jpg|thumb|400px|'''Magna charta libertatum''']]]
'''Karta e Magnës''' (apo Magna Charta) është pa dyshim një nga dokumentet më të mira, të njohura në Historinë e politikës.
 
Ajo është firmosur dhe vulosur nga Mbreti Anglez Xhon më 15 Qërshor 1215.{{Cn|Këtu nevoitet citim}}
Ne vitin 1215,"Xhoni pa toke" u detyrua te miratonte Karten e Madhe te Lirive. Ajo eshte dokumenti i pare ne histori per te drejtat e njeriut. Karta e Madhe e Lirive kufizonte pushtetin e mbretit.
 
-Ky dokumet është komfirmuar edhe nga monarkët e mëvonshëm dhe ka qenë i vlerësuar gjatë gjithë kohës.
 
-Kjo Kartë siguron parimet e përgjithshme bazë të të drejtave të njerit ..njeriut.
 
-Parimet e Kartës ''Liri nën Ligj'' kanë marrë formë edhe në SHBA te Karta e të drejtave të Njeriut e Tomas Xhefersonit që thotë
 
-''Të gjithë njerëzit janë krijuar të barabartë në jetë, në liri dhe për të arritur lumturinë''.
-Arritja e barazisë është vendosur te Karta e Magnës, duke sjellë zdhukjen e skllavërisë, nga Presidenti i Abraham Linkoln.
 
-Fragmentet e saj janë cituar dhe nga Lëvizja e Suffragettes në luftën për votën e grave në fillimet e viteve 1900.{{Cn|Këtu nevoitet citim}}
 
-Parimet e Kartës së Magnës formojnë të drejtat bazë të njeriut për të gjitha kohët, të luftës nën Konventën e Gjenevës dhe të kohës në paqe tek Deklarata Universale për të drejtat e Njeriut, e përshtatur nga OKB-ja (Organizata e Kombeve të bashkuara) më 10 nvntor 1948, në Asamblenë e Pergjithshme të saj.{{Cn|Këtu nevoitet citim}}