Dallime mes rishikimeve të "Gjeografia e Rusisë"

Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 79.106.209.245) dhe riktheu rishikimin 1612738 nga Marbott: vandalizëm
(Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 79.106.209.245) dhe riktheu rishikimin 1612738 nga Marbott: vandalizëm)
{{KUFRUS}}
'''[[Rusia]]''' ndodhet në pjesën veriore të [[Azi]]së (pjesa prapa perëndimit të Uralit shkon me kontinentin e [[Evropë]]s), me dalje në oqeanin e Qetë, në mes të Evropës dhe pjesës veriore të oqeanit të Qetë. Sipërfaqja e përgjithshme e Rusisë është 17,075,200&nbsp;km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 60 00 '''V''', 100 00 '''L''' dhe 16,995,800&nbsp;km <sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 79,400&nbsp;km <sup>2</sup> ujë.
anin e Qetë,në mes të Ev cmc.s;l;ld[ee pjesës verior{{Evropa-gjeo}}
 
Vija bregdetare e Rusisë është 37,653&nbsp;km e gjatë ndërsa kufiri tokësorë 20,017&nbsp;km i gjatë dhe e ndanë atë nga [[Azerbajxhani]] (284&nbsp;km), [[Bjellorusia]] 959&nbsp;km, [[Kina]] (3,605&nbsp;km; në juglindje) , [[Kina]] ( 40&nbsp;km; në jug), [[Estonia]] (294&nbsp;km), [[Finlanda]] (1,340&nbsp;km), [[Gjeorgjia]] (723&nbsp;km), [[Kazakistani]] (6,846&nbsp;km), [[Koreja Veriore]] (19&nbsp;km), [[Letonia]] (217&nbsp;km), [[Lituania]] (227&nbsp;km; Kaliningrad Oblast) , [[Mongolia]] (3,485&nbsp;km), [[Norvegjia]] (196&nbsp;km), [[Polonia]] (206&nbsp;km; Kaliningrad Oblast) dhe [[Ukraina]] (1,576&nbsp;km).
 
[[Klima]] e Rusisë është klimë e llojllojshme. Në pjesën Evropiane dominon klima kontinentale pakë sa më e butë se në veri. Në Siberi dominon temperatura shumë të ulëta.
 
Në pjesën perëndimore të Uralit relievi i Rusisë përbëhet nga një terren me fusha të gjëra dhe male të ulëta. Relievin në Siberi e përbëjnë fushat e ngrira dhe me borë. Në regjionet përgjatë kufirit jugor, relievi përshkohet nga vargmale. Pika më e ultë e relievit (-28m) është në liqenin Kaspik dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 5,633 metrave në vendin e quajtur Gora El'brus.
 
Si pasuri natyrore të këtij vendi llogariten: rezerva [[nafta|nafte]], [[gazi natyrorë]], [[qymyri]] si dhe shumë lloje të mineraleve strategjike, [[pylltaria]]. Rusia është një ndër vendet me sipërfaqe më të madhe në botë, eksploatimi dhe hulumtimi i gjitha pasurive natyrore për shkak të distancave të largëta dhe klimës nuk është i mundshëm.
<!-- wide natural resource base including major deposits of oil, natural gas, coal, and many strategic minerals, timber
note: formidable obstacles of climate, terrain, and distance hinder exploitation of natural resources-->
{{Evropa-gjeo-cung}}
 
{{Evropa-gjeo}}
{{Azia-gjeo}}
 
3.727

edits