Dallime mes rishikimeve të "Fishekzjarret"

4.880 bytes removed ,  4 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
'''Fishekziarret''' janë të dëmshme por ne i përdorim ato gjatë festave. Për festa Nuk ka rënci shumë ama duhet kini kujdes sepse munë ta lëndoni ndokë. Prandaj mos dil para orës 12:00 e natës se e lëndon ndokë. Dilni me prindër. Pra e kuptuat.
 
== Burime të dhëna ==
[[Fishekzjarret ne kimi:]]
<references/>
 
'''Reaksionet Kimike'''
 
A keni qenë ndonjëherë në një shfaqje fishekzjarre ajrore në një park zbavitës, lojë baseball, kremtimin e katërt të korrikut, ose në prag të Vitit të Ri dhe pyes veten se si prodhohen të gjitha ngjyrat mbresëlënëse dhe tingujt? Njerëzit kudo gëzojnë shpërthimet fantastike dhe shfaqjet e shkëlqyera të dritave të fishekzjarreve. Sidoqoftë, këto syze janë shumë më tepër sesa vetëm një formë argëtimi. Çdo fishekzjarre që niset në qiell është një grup i formuar pikërisht i kimikateve dhe karburantit, të kalibruar me kujdes për të prodhuar një efekt të veçantë - një llak i kuq i krizantemës i shoqëruar nga një shpërthim i fuqishëm, ose një strobo blu. Kuptimi se si përmbajtja e një vepre armë zjarri prodhon larminë mbresëlënëse të ngjyrave, formave dhe intensiteteve të zërit, kërkon vetëm një kuptim të thjeshtë të reagimeve kimike.
Fishekzjarret gjenerojnë tre forma shumë të dukshme të energjisë: një lëshim i madh i zërit, drita e ndritshme dhe nxehtësia. Boomët e jashtëzakonshëm të dëgjuar në nivelin e tokës janë rezultat i lirimit të shpejtë të energjisë në ajër, duke shkaktuar që ajri të zgjerohet më shpejt se shpejtësia e zërit. Kjo prodhon një valë shoku, një "BOOM!" zhurmash.
 
 Ngjyrat prodhohen duke ngrohur kripëra metalike, të tilla si klorur kalciumi ose nitrat natriumi, që lëshojnë ngjyra karakteristike. Atomet e secilit element thithin energji dhe e lirojnë si dritë të ngjyrave specifike. Energjia e absorbuar nga një atom i riorganizon elektronet e saj nga gjendja e tyre më e ulët e energjisë, e quajtur shteti bazë, deri në një gjendje më të lartë energjie, të quajtur shtet i ngazëllyer. Energjia e tepërt e shtetit të ngacmuar emetohet si drita, meqë elektronet zbresin në shtete më të ulëta të energjisë, dhe përfundimisht gjendja në tokë. Sasia e energjisë së emetuar është karakteristikë e elementit dhe sasia e energjisë përcakton ngjyrën e dritës së emetuar. Për shembull, kur nitrat natriumi ndizet, elektronet e atomeve të natriumit thithin energjinë e nxehtësisë dhe bëhen të ngazëllyer. Ky shtet i ngazëllyer me energji të lartë nuk zgjat për shumë kohë dhe elektronet e ngazëllyer të atomit të natriumit lëshojnë shpejt energjinë e tyre, rreth 200 kJ / mol, që është energjia e dritës së verdhë.
Sasia e energjisë së lëshuar, e cila ndryshon nga elementi në element, karakterizohet nga një gjatësi vale e veçantë e dritës. Energjitë më të larta korrespondojnë me dritën më të shkurtër të gjatësisë së valës, ngjyrat karakteristike të të cilave janë të vendosura në rajonin vjollcë / blu të spektrit të dukshëm.
 
[[Skeda:Http://scifun.chem.wisc.edu/CHEMWEEK/fireworks/images/spectrum.gif|parapamje]]
 
Në bërjen e fishekzjarreve, kripërat metalike vendosen në yje, argjilë të vogël ose kokrra të ngjashme me brumë ose kube 3 deri në 4 cm në diametër. Yjet përbëhen nga një përzierje e agjentit oksidues, agjentë reduktues, agjent ngjyrosës (kripë metalike), dhe lidhësa. Kur ndizet, yjet prodhojnë efekte të shëndosha dhe të dritës. Shfaqja e një fishekzjarre përcaktohet nga yjet e saj, të cilat bëhen me dorë dhe të paketuara me kujdes në ndarje të kartonit brenda guaskes se fishekzjarrit , ku ata presin ndezjen me një siguresë vonesë kohe.
Nga ngritja në lirimin e ngjyrave, zhvillohet një rend i ngjeshur i koreografuar me kujdes, duke prodhuar efektin e dëshiruar. Fuqia e nevojshme për të hequr çdo firework në ajër sigurohet nga djegja shumë e eksotermike e pluhurit të zi, një kombinim i ngadaltë i 75% nitrat kaliumi, qymyr 15% dhe squfuri 10%. Thuhet se është përdorur për herë të parë në Kinë rreth 1000 vjet më parë, receta për pluhurin e zi (ose qymyr) ka pësuar një ndryshim të vogël që atëherë. Ky formulim shpërthen në një shkallë prej rreth 3 metra për sekondë, duke e klasifikuar atë si një shpërthim të ulët. Në fakt, kur djeg në ajër të hapur, nxehtësia dhe gazi i zi pluhur shpejt. Çelësi i suksesit të fishekzjarreve është të kapë ngrohjen dhe gazin në pjesën e poshtme të guaskës, e cila është e pozicionuar në një tub të lëshuar ose llaç, derisa presioni i gazit të bllokuar të ndërtohet në një forcë të tillë që, kur të arratiset, të lartë në ajër.
 Një fishekzjarre ndizet duke ndezur siguresën kryesore. Që njëkohësisht fillon edhe siguresa e shpejtë e veprimeve, e cila shpejt e mbart flakën poshtë në ngarkesë të ashensorit, dhe ndërprerja e vonesës së kohës, e cila vazhdon të digjet lart në drejtim të pjesëve të kartonit që përmbajnë yjet, madje edhe kur zjarri i zjarrit po dëmton qiellin.
 
'''Referencat'''
 
<http://scifun.chem.wisc.edu/="">