Dallime mes rishikimeve të "Gjuha rome"

66 bytes added ,  4 vjet më parë
 
Nuk ka prova historike për të sqaruar se cilët ishin paraardhësit e romëve ose çfarë i nxiste ata të emigronin nga nënkontinenti indian, por ka teori të ndryshme. Ndikimi i grekëve, dhe në një masë më të vogël të gjuhëve iraniane (si persishtja dhe kurdët) dhe armenët, tregon një qëndrim të zgjatur në Anadoll, pas largimit nga Azia Jugore.
[[Skeda:Romany dialects Europe.svg|parapamje|Dialektet e Romëve]]
 
Pushtimi mongol i Europës duke filluar në gjysmën e parë të shekullit të trembëdhjetë shkaktoi një tjetër migrim në perëndim. Romët arritën në Evropë dhe më pas u përhapën në kontinentet e tjera. Distancat e mëdha midis grupeve të shpërndara rome çuan në zhvillimin e dallimeve të komunitetit lokal. Ndikimet e ndryshme lokale kanë ndikuar shumë në gjuhën moderne, duke e ndarë atë në një numër dialektesh të ndryshme (fillimisht ekskluzivisht rajonale).