Dallime mes rishikimeve të "Gjuha rome"

75 bytes added ,  4 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
[[Skeda:Flag of the Romani people.svg|parapamje|Flamuri zyrtar i Romëve]]
Gjuha Rome;Gjithashtu në shqip: gabelët, romët, janë secili prej gjuhëve të ndryshme të romëve që përkasin në degën Indo-Aryan të familjes [[Indoevropiane|indo-evropiane]] të gjuhës<ref>[http://www.ethnologue.com/subgroups/romani "Romani (subgroup)"]. [[SIL International]]. n.d. Marrë 15 Shtator , 2013.</ref>. Sipas Ethnologut, shtatë varietetet e romëve janë mjaft divergjentë për tu konsideruar gjuhë të tyre. Më e madhja është Vlax Romani (rreth 500,000 folës)<ref>[http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=rmy "Romani, Vlax"]. [[SIL International]]. n.d. Marrë 12 Gushtit, 2012.</ref>,Balkan Romani (600,000<ref>[http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=rmn "Romani, Balkan"]. [[SIL International]]. n.d. Marrë 12 Gusht, 2012.</ref>), dhe Sinte Romani (300,000)<ref>[http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=rmo "Romani, Sinte"]. [[SIL International]]. n.d. Marrë 12 Gusht, 2012.</ref>. Disa komunitete rome flasin gjuhë të përziera në bazë të gjuhës përreth me fjalorin e ruajtur të Romëve - këto njihen nga gjuhëtarë si varietete para-romane, në vend të dialekteve të vetë gjuhës rome.<ref>[[Romani language#CITEREFMatras2006|Matras (2006)]] "Në disa rajone të Evropës, veçanërisht në kufijtë perëndimorë (Britania, gadishulli iberik, Skandinavia), komunitetet që flasin gjuhën rome kanë hequr dorë nga gjuha e tyre në favor të gjuhës së shumicës, por kanë ruajtur fjalorin romak nga një kod në grup Kode të tilla, për shembull: Angloromani (Britani), Caló (Spanja) ose Rommani (Skandinavia) zakonisht quhen varietete Para-Romane. "</ref>