Dallime mes rishikimeve të "Transgjinor"

1.438 bytes added ,  4 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
 
 
Personat '''transgjinor''' janë ata persona me një identitet gjinor që ndryshon nga ai I seksit të përcaktuar pas lindjes. <ref name="Altilio">{{cite book |authors=Terry Altilio, Shirley Otis-Green |title=Oxford Textbook of Palliative Social Work |publisher=[[Oxford University Press]] |isbn=0199838275 |year=2011 |page=380 |accessdate=April 12, 2016 |url=https://books.google.com/books?id=XS3XJL_RGIgC&pg=PA380 |quote=''Transgender'' is an umbrella term for people whose gender identity and/or gender expression differs from the sex they were assigned at birth (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation [GLAAD], 2007).}}</ref><ref name="Forsyth">{{cite book |authors=Craig J. Forsyth, Heith Copes |title=Encyclopedia of Social Deviance |publisher=[[Sage Publications]] |isbn=1483364690 |year=2014 |page=740 |accessdate=April 12, 2016 |url=https://books.google.com/books?id=NAjmBQAAQBAJ&pg=PA740 |quote=Transgender is an umbrella term for people whose gender identities, gender expressions, and/or behaviors are different from those culturally associated with the sex to which they were assigned at birth.}}</ref><ref name="Berg-Weger">{{cite book |author=Marla Berg-Weger |title=Social Work and Social Welfare: An Invitation |publisher=[[Routledge]] |isbn=1317592026 |year=2016 |page=229 |accessdate=April 12, 2016 |url=https://books.google.com/books?id=Fx7NCwAAQBAJ&pg=PA229 |quote=Transgender: An umbrella term that describes people whose gender identity or gender expression differs from expectations associated with the sex assigned to them at birth.}}Personat transgjinor etiketohen edhe si transseksual në rast se dëshirojnë asistencën kirurgjikale për të kryer tranzicionin nga një seks në tjetrin. Transgjinor është një term ombrellë: përveç përfshirjes së njerëzve me identitet gjinor jo të përputhur me seksin biologjik (burra trans dhe gra trans), ky term përfshin persona që nuk janë tërësisht maskulin apo feminin ( por edhe identitete të tjera si genderqueer/ non-binary/ bigender/ pangender/genderfluid ose agender). (2) (4) (5) Nënkategori të tjera për termin transgjinor përfshijnë persona që i përkasin gjinisë së tretë, ose konceptualizojnë personat transgjinorë si një gjini të tretë (6) (7).
Rrallëherë ndodh që termi transgjinor është aq i gjerë saqë përshin dhe kategorinë e transvestitëve/ cross-dresser (8), pavarësisht identitetit të tyre gjinor.