Dallime mes rishikimeve të "Transgjinor"

68 bytes added ,  4 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
vNo edit summary
 
[[Skeda:Transgender_Pride_flag.svg|parapamje|Flamuri simbolik për komunitetin trans ]]
Personat '''transgjinor''' janë ata persona me një identitet gjinor që ndryshon nga ai Ii seksit të përcaktuar pas lindjes. <ref name="Altilio">{{cite book |authors=Terry Altilio, Shirley Otis-Green |title=Oxford Textbook of Palliative Social Work |publisher=[[Oxford University Press]] |isbn=0199838275 |year=2011 |page=380 |accessdate=April 12, 2016 |url=https://books.google.com/books?id=XS3XJL_RGIgC&pg=PA380 |quote=''Transgender'' is an umbrella term for people whose gender identity and/or gender expression differs from the sex they were assigned at birth (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation [GLAAD], 2007).}}</ref><ref name="Forsyth">{{cite book |authors=Craig J. Forsyth, Heith Copes |title=Encyclopedia of Social Deviance |publisher=[[Sage Publications]] |isbn=1483364690 |year=2014 |page=740 |accessdate=April 12, 2016 |url=https://books.google.com/books?id=NAjmBQAAQBAJ&pg=PA740 |quote=Transgender is an umbrella term for people whose gender identities, gender expressions, and/or behaviors are different from those culturally associated with the sex to which they were assigned at birth.}}</ref> Personat transgjinor etiketohen edhe si transseksual në rast se dëshirojnë asistencën kirurgjikale për të kryer tranzicionin nga një seks në tjetrin. Transgjinor është një term ombrellë: përveç përfshirjes së njerëzve me identitet gjinor jo të përputhur me seksin biologjik (burra trans dhe gra trans), ky term përfshin persona që nuk janë tërësisht maskulin apo feminin ( por edhe identitete të tjera si genderqueer/ non-binary/ bigender/ pangender/ genderfluid ose agender). Nënkategori të tjera për termin transgjinor përfshijnë persona që i përkasin gjinisë së tretë, ose konceptualizojnë personat transgjinorë si një gjini të tretë. Rrallëherë ndodh që termi transgjinor është aq i gjerë saqë përshin dhe kategorinë e transvestitëve / cross-dresser, pavarësisht identitetit të tyre gjinor.
 
Të qenurit transgjinor është i pavarur nga orientimi seksual: personat transgjinor mund të identifikohen si heteroseksual, homoseksual, biseksual, aseksual etj, ose këta persona mund të konsiderojnë orientimin seksual konvencional si një etiketim jo të sakt dhe të papranueshëm. Termi transgjinor diferencon nga termi interseks, një term që përshkruan persona të lindur me karakteristika fizike të të dyja sekseve ‘’ që nuk përputhen domosdoshmërisht me nocionin dualistike dikotomisë femëror/mashkullor’’.
 
Niveli me të cilin individët ndihen autentik, rehat dhe e pranojnë identitetin e tyre gjinor quhet harmonia transgjinore/ ''transgender congruence.'' Shumë persona transgjinorë përjetojnë sindromën ''gender dysphoria,'' dhe disa prej tyre marrin trajtim mjekësor si për shembull terapia hormonale, ndryshimi kirurgjikal i seksit ose psikoterapi. Jo të gjithë personat transgjinorë i ndjekin këto trajtime për arsye financiare ose mjekësore.
 
Shumica e personave transgjinorë ndeshin diskriminim në vendin e punës dhe në aksesin ndaj shërbimeve publike. Në shumë shtete këta persona nuk gëzojnë mbrotje ligjore nga diskriminimi.
=='''Evoluimi i terminologjisë transgjinor'''==
 
Psikiatri John F. Oliven i Universitetit të Kolumbias krijoi termin transgjinor në vitin 1965 në publikimin e tij ''Sexual Hygiene and Pathology'', duke shkruar se termi që përdorej më përpara, transseksulizmitransseksualizmi, është term çorientues. Termi transgjinor nisi të njihej e përdorej më shumë, duke përfshirë Virginia Prince e cila e përdori në numrin e Dhjetorit të 1969 për revistën ''Transvestia'', një revistë kombëtare dedikuar transvestitëve e themeluar prej saj. Rreth vitit 1984 koncepti i komunitetit të transgjinorëve ishte zhvilluar mjaftueshëm dhe tanimë termi transgjinor përdorej si term ombrellë. Në 1985 Richard Elkins themeloi arkivën ''‘’Trans-Gender Archive’’'' në Universitetin e Ulster. Rreth vitit 1992 konferenca ndërkombëtare mbi Ligjin për transgjinorët dhe politikat e punësimit e përkufizonin termin transgjinor si një term ombrellë që përfshin një gamë të gjerë si ‘’transseksualë, transgjinorë, transvestitë’’ si dhe çdokënd që i nënshtrohet tranzicionit të seksit. Pamfleti Ii Leslie Feinberg me titull’’Transgendertitull ''’’Transgender Liberation: A movement whose time has come’’'' qarkullonte në 1992 dhe e identifikonte këtë term si term gjithëpërfshirës për të gjitha identitetet gjinorë jo-konformues; në këtë mënyrë termi transgjinor u kthye në sinonimik me termin ''queer''. Termi transgjinor i referohet një djali që ka kryer tranzicionin nga femër në mashkull, kurse transgjinore i referohet një vajze që ka kryer tranzicionin nga mashkull në femër. Manuale mjekësore, grupe advokimi për komunitetin LGBT këshillojnë përdorimin e përemrave dhe termave gjinorë në përputhje me ato me të cilat dëshiron personi në fjalë të identifikohet. Shumë të tjerë theksojnë se termi transgjinor duhet përdour si ndajfolje, jo si emër ( për shembull Max është transgjinor ose Max është një burrë transgjinor dhe jo Max është një transgjinor). Persona që nuk janë as transgjinorë, as ''non-binary'' apo ''genderqueer -'' persona identiteti gjinor i të cilëve zhvillohet në përputhje me seksin dhe identitetin gjinor të caktuar pas lindjes – cilësohen si ''cisgender.''
 
=='''Transeksualizmi dhe lidhja e tij me termin transgjinor'''==
 
Termi transseksual u prezantua për herë të parë në anglisht në 1949 nga David Oliver Cauldwell dhe u bë më i njohur nga Harry Benjamin në 1966, paralelisht termi transgjinor ishte krijuar dhe nisi të përdorej më shumë . Që prej 1990 termi transseksual përdorej për të përshkruar nëngrupin e personave transgjinorë që dëshironin të kryenin përgjithmonë tranzicionin, pra ata që kërkonin asistencë mjekësore ( për shembull ndërhyrja kirurgjikale për ndryshimin e seksit).
 
Ndryshimet ndërmjet termave transgjinor dhe transseksual janë të bazuara në ndryshimet midis gjinisë (aspekti psiko-social) dhe seksit ( aspekti fizik). Ndaj transseksualiteti lidhet më shumë me aspektin fizik të seksit të dikujt, ndërsa termi transgjinor lidhet më shumë me aspektin psikologjik si edhe rolin social të gjinisë në shoqëri. Shumë persona parapëlqejnë termin transgjinor dhe e hedhin poshtë termin transseksual. Për shembull Christine Jorgensen e refuzoi publikisht termin transseksuale në 1979, dhe e identifikoi veten si transgjinore, duke thënë se ‘’ gjinia nuk ka të bëjë me partnerët në krevat, por me identitetin’’. Kjo lloj reference e polemizon debatin pasi transseksual nënkupton diçka që ka të bëjë me seksualitetin, i cili është pjesë i identitetit gjinor. Disa persona transseksualë e kundërshtojnë këtë gjë duke thënë se nuk duhet të përfshihen në termin ombrellë transgjinor. Përkufizimet e të dyja termave kanë evoluar ndër vite. Në librin e tij ‘’Transgender‘''’Transgender, an Ethnography of a Category’’'' i 2007 antropologjisti David Valentine mbron tezën se termi transgjinor u krijua dhe u përdor nga aktivistët për të përfshirë sa më shumë njerëz që nuk identifikohen domosdoshmërisht me termin, dhe shprehet se personat që nuk identifikohen me termin në fjalë nuk duhet të përfshihen nën spektrin transgjinor (45).
 
Leslie Feinberg hedh supozimin se termi transgjinor nuk është vetë-përcaktues (për disa persona) por një kategori e imponuar nga të tjerët për të kuptuaridentifikuar persona të tjerë. Gjithsesi të dyja këto supozime janë hedhur poshtë nga Programi shëndetësorShëndetësor për transgjinorëtTransgjinorët (THP) me qendrër në Boston. Në të theksohet se këto presupozime nuk janë terma universal, dhe konfuziteti me terminologjinë është i përhapur sepse terma që ishin të përdorur në fillim të shekullit 21 mund të kthehen në terma paragjykues dhe ofendues. Ky program sugjeron që mjekët në klinikë të pyesin paraprakisht klientët se çfarë terminologjie preferojnë, dhe të shmangin termin transseksual në rast se klienti nuk ndihet rehat me termin. Harry Benjamin shpiku një sistem klasifikimi për transseksualët dhe transvestitët,i titulluar ''Shkalla e orientimit seksual'' (SOS), në të cilin transseksualëve dhetransvestitëve iu atashohen një prej gjashtë kategorive bazuar në arsyet e nevojat e tyre për ndryshimin kirurgjikal të seksit dhe për cross-dressing.
Harry Benjamin shpiku një sistem klasifikimi për transseksualët dhe transvestitët,i titulluar Shkalla e orientimit seksual (SOS), në të cilin transseksualëve dhetransvestitëve iu atashohen një prej gjashtë kategorive bazuar në arsyet e nevojat e tyre për ndryshimin kirurgjikal të seksit dhe për cross-dressing.
 
=='''Kategori të tjera'''==
 
Përveç burrave trans dhe grave trans, identiteti gjinor i të cilëve ëshë i kundërt me identitetin e seksit të caktuar pas lindjes, me dhjetëra kategori të tjera përkufizohen nga termi në fjalë. Këtu përfshihen persona identiteti i të cilëve nuk është eksluzivisht maskulin apo feminin por mundet përshembullpër shembull të jetë anrogjenë, ''bigender'', ''pangender'', ose ''agender'' – zakonisht grupet të kategorizuar nën termin ombrellë ''genderqueer'' – si edhe personat e gjinisë së tretë. Edhe pse disa referenca të tjera e shohin termin transgjinor gjithëpërfshirës dhe për kategorinë e transvestitëve/ cross-dressers, këta janë zakonisht të përjashtuar siç janë dhe ''transvestitët fetishist'' ose ''drag kings'' dhe ''drag queen,'' që më shumë bëjnë cross-dressing për performancë apo qëllime argëtuese.
 
===Transvestit ose cross-dresser===