Ndryshimi mes inspektimeve të "Parajsa"

21 bytes removed ,  3 vjet më parë
rregullime të vogla duke përdorur AWB
(Refuzoi 11 ndryshimet e fundit të tekstit dhe riktheu rishikimin 1642749 nga 79.106.209.38)
(rregullime të vogla duke përdorur AWB)
* Tek "vjedhësi i mirë" (shprehje e përkthyer më mirë si "keqbërësi i penduar" në kryq) Jezusi i premton parajsën duke përdorur këto fjalë: ''Me të vërtetë po të them, sot do të jesh me mua në parriz'' ([[Luka 23,39-43]]).
[[Skeda:Michelangelo - Fresco of the Last Judgement.jpg|thumb|left|250px|Dita e gjykimit, nga [[Mikelangjelo]].]]
Emërtimi shfaqet edhe tek [[2Kor 12,4]]. [[Shën Pali|Apostoli Pal]] pohon ''të ketë qënë i rrëmbyer në parajsë e të ketë dëgjuar fjalë të pathënëshme që nuk i lejohet askujt të thuhen''.
 
[[Zbulesa 2,7]] e përdor fjalën në lidhje me [[Edeni]]n që e quan ''Parajsë''. ''Fitimtarit do t´i jap për të ngrënë nga pema e jetës, që është në parajsën e Perëndisë''.
 
* '''Edeni''' - vendi i parë i banuar nga njerëzit. I shtrirë në Lindje. ([[Ngjarjet 2:8]]). Njerëzit që banonin në Eden ishin të pavdekshëm dhe të përkryer. Në këtë shikim Parajsa është e ngjashme me Amshimin e Artë. Të shtyrë në tundim nga gjarpëri, ata hëngrën nga fruti i '''[[Pema e dijes|pemës së dijes]]''', si përfundim ata u dënuan me vdekje dhe vuajtje. Zoti e mbylli parajsën për njerëzit, duke vënë një [[engjëlli]] kerubim me një shpatë të flaktë në hyrjen e saj (Ngjarjet 3:24).
* '''Jeruzalemi i Ri''' - banesa e të drejteve të ribashkuar me Perëndinë pas Fundit të Botës. [[Gjoni]] e përshkruan atë në pamjen e një katërkëndëshi të madh (''<<gjatësia e gjerësia dhe lartësia e tij janë të njëjta>>'' Zbulesa 21:16), që ngrihej në qiell. Gjerësia e brinjës së katërkëndëshit është 300km300&nbsp;km (12000 stade). Trashësia e mbulesës 72 metra (144 kubite). Katërkëndëshi do të ketë 12 porta, nga 3 porta nga çdo anë. Brenda katërkëndëshit do të ketë rrugë, dhe nga froni rrjedh '''[[uji i gjallë]]''', që ushqen '''[[Pema e jetës|pemën e jetës]]'''.
 
* '''Jeruzalemi i Ri''' - banesa e të drejteve të ribashkuar me Perëndinë pas Fundit të Botës. [[Gjoni]] e përshkruan atë në pamjen e një katërkëndëshi të madh (''<<gjatësia e gjerësia dhe lartësia e tij janë të njëjta>>'' Zbulesa 21:16), që ngrihej në qiell. Gjerësia e brinjës së katërkëndëshit është 300km (12000 stade). Trashësia e mbulesës 72 metra (144 kubite). Katërkëndëshi do të ketë 12 porta, nga 3 porta nga çdo anë. Brenda katërkëndëshit do të ketë rrugë, dhe nga froni rrjedh '''[[uji i gjallë]]''', që ushqen '''[[Pema e jetës|pemën e jetës]]'''.
 
== Përfytyrimi i parajsës nga [[Dante Alighieri|Dantja]] ==
== Parajsa në Islam ==
{{Kryesor|Xheneti}}
* [[Feja Islame|Islami]] parajsën ''(të njohur si [[xheneti|xhenet]]), vetitë, jetën dhe të mirat në të i përshkruan duke u bazuar në argumentet [[Kur'ani|Kur'anore]] si dhe dëshmitë e [[Muhammedi]]t, të dërguarit të fundit në Islam.
 
Parajsa sipas argumenteve islame është një vend ku rrjedhin lumenj e rriten të gjitha bimët e mundëshme (Kurani [[Suretu El Bejjine|98:8]]). Në veçanti përmenden katër lumenj: uji, qumështi, vera dhe mjalti (Kurani [[Suretu Muhammed|47:15]]).
 
Vetitë e mrekullueshme të parajsës në Islam janë prania e [[Hyrije|hyrijevehyrije]]ve - vashave syzeza të bukura të virgjëra e të paprekura nga [[xhini|xhinët]] apo njerëzit (Kurani 55:55-76).
 
Njerëzve të drejtë që do të jenë banorë të parajsës u shërbejnë djelmosha të veshur në të gjelbërt me zbukurime të argjendëta (Kurani [[Suretu El Insan|76:19-21]]; [[Suretu El Vakia|56:17]]).
* {{en}} [http://www.balashon.com/2007/12/pardes-and-paradise.html ''Balashon: Diktuesi i gjuhëd hebraike.'']
* {{sq}} [http://wol.jw.org/sq/wol/d/r41/lp-al/1101989252''BIBLIOTEKA ONLINE:'']
 
[[Kategoria:Feja]]
[[Kategoria:Feja]]