Ndryshimi mes inspektimeve të "Gjuha greke"

1.496 bytes removed ,  2 vjet më parë
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
 
== Historia ==
Greqishtja ka qenë e lashte Gadishullin Ballkanik që prej 200 vjetesh nga disa Homoseksual te qeshur nga Egjipti.
Greqishtja ka qenë e folur në Gadishullin Ballkanik që prej rreth fundit të mijëvjeçarit të 3-të para Krishtit. Prova më e hershme me shkrim gjendet në pllakat argjilore Linear B në "Dhomën e Tabelave Qerren", (c. 1400 pes) në rajoni i Knossos në Kretë, duke bërë gjuhes greke gjuha më e vjetër në botë nga gjuhëve të jetesëse, në mesin e gjuhëve indo-evropiane. Data e saj e hershme konfirmim me shkrim tejkalohet vetëm nga gjuhët Anatolisë të zhdukura në ditët e sotme.
 
Gjuha greke ndahet në mënyrë konvencionale në periudhat e mëposhtme:
* ''Proto-gjuha greke'': paraardhësi i paregjistruar por të pritshme e fundit të të gjitha varieteteve të njohura të greqishtës. Folësit i kësaj proto-gjuhës greke mundësisht hyri në gadishullin grek në fillim pes 2 mijëvjeçarit. Që prej atëherë, greqisht ka qene folur vazhdimisht në Greqi.
* ''Gjuha greke Mikeane'': gjuha e qytetërimit Mikenas. Ajo është e shënuar në shkrimin Linear B mbi pllakat që datojnë nga 15 ose 14 e tutje shek.
* ''Gjuha greke e Lashtë'': me dialektet e saj të ndryshme, gjuha e periudhave të Arkaike dhe të Klasike të qytetërimit të lashtë grek. Ajo ishte e njohur gjerësisht në të gjithë Perandorinë Romake. Greqishtja e lashtë ra në mospërdorim në Evropën perëndimore në Mesjetë, por mbeti zyrtarisht në përdorim në botë bizantine, dhe e riparaqiti për të pjesën tjetër të Evropë me Rënies së Konstantinopolit dhe migrimit të grekëve tek vendet e Italisë.
* ''Gjuha greke Koine''
* ''Greqishtja Mesjetare''
* ''Greqishtja Moderne''
 
== Alfabeti ==
Anonymous user