Dallime mes rishikimeve të "Rajoni perëndimor i Shqipërisë"

[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
(U kthye versioni 1786509 i bërë nga 185.200.212.106 (diskutimet): rv)
Këto dege u zhvilluan sidomos pas çlirimit te vendit e deri në vitin 1990, kur industria cilësohej si dega me e rëndësishme e ekonomisë shqiptare. Në këto vite, ky ishte i vetmi rajon në Shqipëri që cilësohej si rajon industrial. Kjo do te thoshte, që në zhvillimin ekonomik te rajonit peshën kryesore te prodhimit e jepte industria. Por një zhvillim i tille nuk mund te vazhdonte pas vitit 1990, kur ekonomia në Shqipëri filloi te privatizohej. Industria, e sidomos ajo e rende, nuk mundi te privatizohej, sepse teknologjia e saj ishte e prapambetur. Prandaj shumica e objekteve te saj gjenden sot te mbyllura dhe te shkatërruara. Ndërkohe janë ngritur objekte te reja, sidomos te industrisë se lehte dhe ushqimore, për prodhimet e te cilave ka nevoje tregu.
 
=== Si është e shpërndare kjo industri në ketë rajonrajone ? ===
Industria është shpërndare pothuaj në te gjithë rajonin, por ndërkohe dallojmë edhe qendra ose zona te veçanta industriale brenda tij. Kështu zona Tirane - Durrës - Elbasan cilësohet si zona me e rëndësishme industriale në ketë rajon dhe në te gjithë Shqipërinë. Në ketë zone ndodhen edhe objektet me te mëdha te degëve me te rëndësishme te industrisë, si: industria e ndërtimit ose e riparimit te makinerive (Tirane, Durrës, Elbasan, Kavajë); metalurgjia e zeze dhe e ferrokromit (Elbasan) ; industria e drurit (Tirane dhe Elbasan) ; industria e materialeve te ndërtimit Tirane, Durrës, Elbasan), ku dallohet ajo e çimentos në Elbasan ; industria e lehte dhe ushqimore, e cila është kudo në ketë zone etj.
Një zone tjetër industriale në ketë rajon gjendet në pjesën jugore te rajonit, ku është zhvilluar industria e naftës dhe e gazit natyror, si ajo kimike. Qendrat me te mëdha te industrisë se naftës dhe te gazit janë : Kuçova, Patosi, Balishi, Visoka, Gorishti etj. Kurse për industrinë kimike dallohet midis te tjerave Fieri, me prodhimin e plehrave kimike dhe te acideve.
Në gjithë pjesën veriore te rajonit dallohen si qendra industriale : Shkodra, për prodhimin e telave, makinerive, këpucëve, cigareve etj. ; Laçi, me Kombinatin Kimiko-metalurgjik dhe Fushe-Kruja për prodhimin e çimentos.
Anonymous user