Ndryshimi mes inspektimeve të "Meg Whitman"

2.984 bytes added ,  2 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
 
Në vitin 2008, Whitman u citua nga The New York Times si një ndër gratë që ka gjasa të bëhet presidentja e parë femër e Shteteve të Bashkuara.<ref name="Zernike2008">{{cite news |first=Kate |last=Zernike |title=She Just Might Be President Someday |url=https://www.nytimes.com/2008/05/18/weekinreview/18zernike.html |work=New York Times |date=May 18, 2008 }}</ref> Në shkurt të vitit 2009, Whitman njoftoi kandidaturën e saj për Guvernatoren e Kalifornisë, duke u bërë gruaja e tretë në një periudhë 20-vjeçare për të kandiduar për këtë zyrë. Whitman fitoi republikën primare në qershor të vitit 2010. Gruaja e katërt më e pasur në shtetin e Kalifornisë me një vlerë neto prej 1.3 miliard dollarësh në vitin 2010,<ref>{{cite news|url=https://www.forbes.com/lists/2010/10/billionaires-2010_Margaret-Whitman_5AW7.html |title=#773 Margaret Whitman |work=Forbes|date=February 12, 2010 |accessdate=August 29, 2010}}</ref> ajo shpenzonte më shumë nga paratë e veta në garë sesa çdo kandidat tjetër politik i shpenzuar në një zgjedhje të vetme në historinë amerikane,<ref>{{cite news|author=York, Anthony|title=Whitman becomes biggest-spending candidate on a single campaign in U.S. history [Updated]|date=September 15, 2010 |url=http://latimesblogs.latimes.com/california-politics/2010/09/whitman-becomes-biggest-spender-in-american-political-history.html|work=The Los Angeles Times|publisher=Tribune Company|accessdate=November 1, 2011}}</ref><ref name="washingtonpost1">{{cite news|last=Cha|first=Ariana Eunjung|title=Former eBay CEO Meg Whitman breaks campaign financing records with $119&nbsp;million contribution|url=http://voices.washingtonpost.com/political-economy/2010/09/former_ebay_ceo_meg_whitman_br.html|accessdate=October 4, 2010|newspaper=The Washington Post|date=September 16, 2010}}</ref> duke shpenzuar 144 milion dollarë nga pasuria e saj dhe 178.5 milion dollarë në total, duke përfshirë para nga donatorët.<ref>{{cite news|agency=Associated Press|title=Final Meg Whitman tally: $178.5M|date=January 11, 2011|url=http://www.salon.com/2011/02/01/us_calif_governor_s_race/|work=Salon|accessdate=May 1, 2011}}</ref> Whitman u mund nga ish guvernatori Demokrat Jerry Brown në zgjedhjet qeveritare të Kalifornisë në vitin 2010 nga 54% në 41%.<ref name="MegLoses">{{cite news |first=Philip |last=Caulfield |title=Meg Whitman loses California governor race despite $160&nbsp;million tab; Jerry Brown wins for 3rd time |url=http://www.nydailynews.com/news/politics/2010/11/03/2010-11-03_meg_whitman_loses_california_governor_race_despite_140_million_tab_jerry_brown_w.html |work=[[Daily News (New York)|Daily News]]|location=New York|date=November 3, 2010 |accessdate=November 4, 2010}}</ref>
 
==Jeta e hershme dhe edukimi==
Whitman ka lindur në Cold Spring Harbor, Nju Jork, vajza e Margaret Cushing (née Goodhue) dhe Hendricks Hallett Whitman, Jr <ref>{{Cite book|title = Modern management: adding digital focus | last= Certo| first=Samuel C.| publisher=Prentice Hall|date = February 15, 2002 | page = 22| isbn= 978-0-13-067089-2}}</ref><ref>{{cite news|url=https://select.nytimes.com/gst/abstract.html?res=F60811F8385D17728DDDA90A94DC405B8084F1D3|work=The New York Times|title=Meg Whitman to Wed June 7|accessdate=May 12, 2010}}</ref><ref>{{cite news| url=https://pqasb.pqarchiver.com/boston/access/2057724392.html?FMT=CITE&FMTS=CITE:AI&type=historic&date=Jun+22%2C+1947&author=&pub=Daily+Boston+Globe+(1928-1960)&desc=Marriage+Announcement+16+--+No+Title&pqatl=google | work=Daily Boston Globe | title=Marriage Announcement 16 -- No Title | date=June 22, 1947}}</ref> Gjyshja e saj e madhe e stërgjyshit, Elnathan Whitman, ishte anëtare e Dhomës së Kuvendit të Nova Scotia. Nëpërmjet babait të saj, Whitman është gjithashtu mbesa e madhe e senatorit amerikan Charles B. Farwell, Illinois.<ref name=frps1>[http://freepages.genealogy.rootsweb.ancestry.com/~battle/celeb/megwhitman.htm "Margaret Cushing 'Meg' Whitman"], ''rootsweb.ancestry.com''.</ref> Nga anën e mamasë së saj, ajo është mbesa e historianit dhe juristit Munroe Smith dhe mbesa e madhe e gjeneralit Henry S. Huidekoper. Gjyshja e saj atërore, e lindur Adeladie Chatfield-Taylor, ishte vajza e shkrimtarit Hobart Chatfield-Taylor dhe motra e ekonomistit Wayne Chatfield-Taylor.
 
Whitman ndoqi shkollën e mesme të Cold Spring Harbor në portin Cold Spring, Nju Jork, duke u diplomuar pas tre vjetësh në vitin 1974. Në kujtimet e saj ajo thotë se ajo ishte në krye të klasës së saj.<ref>{{Cite book|title = The Power of Many: Values for Success in Business and in Life | last=Whitman|last2=Hamilton| first=Meg|first2=Joan| publisher=Crown Publishing Group|date = January 2010| page = 75| isbn= 978-0-307-59121-0}}</ref> Ajo donte të ishte një doktoreshë, kështu që ajo studioi matematikë dhe shkencë në Universitetin Princeton.<ref>{{cite news|url=http://www.notablebiographies.com/news/Sh-Z/Whitman-Meg.html|work=Encyclopedia of World Biography|title=Meg Whitman Biography|accessdate=September 30, 2010}}</ref> Megjithatë, pasi kaloi një reklamë për shitjen e verës për një revistë, ajo ndryshoi studimet për ekonomi,<ref>{{Cite book|title = The Ebay Phenomenon: The Story of a Brand That Taught Millions of Strangers to Trust One Another| last=Lewis| first=Elen| publisher=Marshall Cavendish |year = 2008| page = 55 | isbn=978-1-905736-10-2 }}</ref>duke fituar një B.A. me nderime në vitin 1977. Whitman mori një M.B.A. nga Shkolla e Biznesit në Harvard në vitin 1979.<ref>{{Cite book|title = The Promotable Woman | last=Carr-Ruffino | first=Norma | publisher=Career Press, Incorporated|date = October 2004
| page = 76| isbn=978-1-56414-776-9}}</ref>