Ndryshimi mes inspektimeve të "Shiu acidik"

8 bytes removed ,  3 vjet më parë
(Refuzoi 6 ndryshimet e fundit të tekstit dhe riktheu rishikimin 1730106 nga Zmarlind5)
== Dëmet që shkaton shiu acid ==
[[Skeda:Waldschaeden Erzgebirge 3.jpg|parapamje|Pemë të thara nga shiu acid]]
Për shkak të lirimit të gazrave acidike në atmosferë dhe tretjes së tyre në pikat e shiut, ai pastaj bie në tokë i tillë, me përbërje acidikeacide. Ky shi është mjaft i dëmshëm për bimët, objektet tjera dhe për shëndetin e njeriut. Në gjendej normale shiu ka sasi të vogël të aciditetitacidit. Kjo shkallë varet nga sasia e CO2 të tretur në të, si edhe sasi të vogla të klorit. Sipas standardeve aciditeti duhet të jetë pH = 5.0. Para revolucionit industrial ka qenë 5-6, kurse tani është rritur. Shiu acidikacid dëmton edhe ujin duke i shkaktuar vdekje peshqve dhe gjallesave tjera. Pasojë e formimit të shirave acidik janë okidet e azotit dhe oksidet e sulfurit. Këto okside dëmtojnë organet e frymëmarrjes. Gjatë reshjeve atmosferike oksidet e sulfurit reagojnë me ujin duke formuar acide përkatëse, si acidin sulfurik dhe acidin sulfuror. Këto reshje quhen të reshura acidike, të cilat janë shkatërrueset më të mëdha të fasadave të ndërtesave, shtatoreve, por në veçanti të botës bimore.
 
:{{Chemical formula|H|2|O}} (l) + {{Chemical formula|C||O|2}} (g) → {{Chemical formula|H|2|C||O|3}} (aq)
Anonymous user