Ndryshimi mes inspektimeve të "Gjylja kosovare"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
'''Gjylja kosovare''' (Mövchen) hyn në grupin e pëllumbave me form dhe janë pëllumba të vegjël. Zanafilla e tyre fillon nga Azia dhe pikërsihtë gjeneza e saj duhet kërkuar te gjylia Anatolie pasi që ajo është edhe stërgjyshi i të gjitha llojeve të gjyliave të cilat deri më sotë jan të njohura në Evropë. Gjylia Anatolier ka ardhur në Evropë rreth viteve të 1700 –ta. Anatolier ështv ruajtur deri më sotë në formë të pa ndryshuar mirpo nga kjo rrjedhin lloje të shumta të gjyliave duke e kryqëzuar atë me raca tjera me sqep të shkurtë. Edhe Gjylia kosovare ka ardhur si një kryqëzim në mest të racës Anatolier dhe pëllumbave autokton të Kosovës. Në vendin ton gjylia zakonishtë është përdorur për fluturin për shkak të karakteristikave fluturuese. Emri gjyli vjen nga fjala gjyle (Lëmsh i rrumbullakët prej guri a prej metali, që përdorej në topat e vjetër si predhë apo rruzull metali me peshë të caktuar, që përdoret në garat sportive për ta hedhur me shtytje. Mendohet se Gjylia në Kosovë ka pasur formën e sotit që nga shekulli i 19. <ref>[http://racingpigeonskosova.page.tl/Gjylia-Kosovare.htm Gjylja kosovare (RacingPigeOnKosova)]</ref> <ref>[http://rrotulluesi-dardan.ch/cms/?portfolio=gjylia-e-kosoves Gjylja e Kosovës (Rrotulluesi Dardan)]</ref> <ref>[http://rrotulluesi-dardan.ch/cms/?page_id=1340 Gjylja e Kosovës]</ref>
== Karakteristikat ==
Ka një madhësi të vogël duke u bazuar në standardin e përgjithshë të pëllumbave dhe një form elegante trupore. Ka një madhësi të vogël dhe një sqep të shkurtë dhe mesatarishtë të trashë e cila nuk ka probleme me rritjen e zogjëve të saj. Koka është e gjerë dhe e madhe me një urë mesatarsihtë të trashë mbi hundën e saj dhe nuk ka xhufkë. Ka një tufë puplash në gjoksin e saj ashtu sikur disa fletë lulesh.