Dallime mes rishikimeve të "Bokmål"

2 bytes removed ,  5 vjet më parë
v
→‎top: rregullime të tekstit duke përdorur AWB
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
vNo edit summary
v (→‎top: rregullime të tekstit duke përdorur AWB)
Bokmål rregullohet nga Këshilli qeveritar i gjuhës norvegjeze. Një standard më konservativ ortografik, i njohur zakonisht si Riksmål, rregullohet nga Akademia Joqeveritare Norvegjeze për Gjuhë dhe Letërsi. Standardi i shkruar është një varietet norvegjez i gjuhës daneze.
 
Bokmål ortografi e parë u miratua zyrtarisht në vitin 1907 me emrin Riksmål pasi ishte në zhvillim që nga viti 1879<ref>[[Einar Lundeby|Lundeby, Einar]]. [https://archive.is/20130222201525/http://www.sprakradet.no/nb-no/Politikk-Fakta/Fakta/Andre_oversikter/Stortinget_og_spraaksaken/ "''Stortinget og språksaken''"]. Archived from [http://www.sprakradet.no/nb-no/Politikk-Fakta/Fakta/Andre_oversikter/Stortinget_og_spraaksaken/ the original] on 2013-02-22.  2007-06-12.</ref>. Arkitektët pas reformës ishin Marius Nygaard dhe Jacob Jonathan Aars<ref>[[Eyvind Fjeld Halvorsen|Halvorsen, Eyvind Fjeld]]. [http://www.snl.no/.nbl_biografi/Marius_Nygaard/utdypning "Marius Nygaard"]. In[[Knut Helle|Helle, Knut]]. ''[[Norsk biografisk leksikon]]'' (in Norwegian). Oslo: Kunnskapsforlaget. 6-2-2010.</ref>. Ishte një përshtatje e daneze e shkruar, e cila ishte përdorur zakonisht që nga bashkimi i kaluar me [[Danimarka|Danimarkën]], në koinën Dano-norvegjeze të folur nga elita urbane norvegjeze, veçanërisht në kryeqytet. Kur gazeta e madhe konservatore Aftenposten miratoi ortografinë e vitit 1907 në vitin 1923, shkrimi danez ishte praktikisht jashtë përdorimit në Norvegji. Emri Bokmål u miratua zyrtarisht në vitin 1929 pas një propozimi për të thirrur gjuhën e shkruar Dano-Norwegian humbur me një votë të vetme në Lagting (një dhomë në parlamentin norvegjeze).
 
Qeveria nuk rregullon Bokmål të folur dhe rekomandon që shqiptimi i normalizuar duhet të ndjekë fonologjinë e dialektit lokal të folësit. Megjithatë, ekziston një shumëllojshmëri folëse norvegjeze që zakonisht shihet si standard de facto për Bokmålun e folur. Në Fonologjinë e Norvegjisë, Gjert Kristoffersen shkruan këtë:
 
<blockquote>''Bokmål [...] është në varietetin e tij më të zakonshëm që dukej si pasqyrim i një fjalimi formal të klasës së mesme, veçanërisht atë që gjendet në pjesën lindore të jugut të Norvegjisë, me kryeqytetin [[Oslo]] si qendra e dukshme. Prandaj mund të themi se Bokmål ka një kuptim të folur që dikush mund të thërrasë një standard jozyrtar të folur norvegjez. Në fakt shpesh quhet Standard Østnorsk ('Standard East Norwegian')''.<ref>[[Gjert Kristoffersen|Kristoffersen, Gjert]] (2000). ''The Phonology of Norwegian''. Oxford University Press. [[International Standard Book Number|ISBN]] [[Speciale:BookSources/978-0-19-823765-5|978-0-19-823765-5]].</ref></blockquote>
 
Standard Østnorsk (Standard East Norwegian) është shqiptimi më i shpeshtë në fjalorë dhe u mësohet të huajve në klasa të gjuhës norvegjeze.