Dallime mes rishikimeve të "Gjuha Nivkh"

v
rregullime të tekstit duke përdorur AWB
v (rregullime të tekstit duke përdorur AWB)
 
Nivkh nuk dihet të jetë i lidhur me ndonjë gjuhë tjetër, duke e bërë atë një gjuhë e izoluar. Për lehtësinë e klasifikimit, ajo është e përfshirë në grupin e gjuhëve paleozian. Shumë fjalë në gjuhën Nivkh kanë një ngjashmëri të caktuar me fjalë me kuptim të ngjashëm në gjuhët e tjera paleozheriane, gjuhët Ainu, Koreane ose Tunguushi, por nuk janë gjetur korrespodime të rregullta të shëndosha për të trajtuar sistematikisht fjalorin e këtyre gjuhëve të ndryshme, kështu që çdo leksik ngjashmëritë konsiderohen të jenë për shkak të rastësisë ose huamarrjes.
 
Gjuha Nivkh është e përfshirë në hipotezën e diskutueshme të gjuhëve Eurasiatike nga Joseph Greenberg.<ref>Mattissen, Johanna (2001) Facts about the World's Languages, Nivkh. New England Publishing.[[International Standard Book Number|ISBN]] [[Speciale:BookSources/0-8242-0970-2|0-8242-0970-2]] p. 515.</ref> Michael Fortescue ka sugjeruar në vitin 1998 se Nivkh mund të ketë lidhje me gjuhët e Mosanit<ref>Fortescue, M. (1998). [https://books.google.com/books?id=Su_xVd0gTOcC&pg=PA232&lpg=PA232&dq=nivkh+language+related+to+mosan&source=bl&ots=HqRwtXlQjK&sig=mSxlvDhZxcSgVlFo6wFc-3p34Bk&hl=en&ei=yB75S6HfBYL-0gSL29zpBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CBQQ6AEwAA#v=onepage&q=nivkh%20language%20related%20to%20mosan&f=false ''Language relations across Bering Strait: reappraising the archaeological and linguistic evidence''.]</ref>, dhe më vonë, në vitin 2011, ai ka argumentuar se Nivkh, të cilin ai gjithashtu i referohet si një "gjuhë e izoluar amurike", lidhet me çështjen Chukotko- Kamchatkan gjuhëve, duke formuar një familje të gjuhës Chukotko-Kamchatkan-Amuric.<ref>Fortescue, Michael (2011). "The relationship of Nivkh to Chukotko-Kamchatkan revisited". ''Lingua''.'''121''' (8): 1359–1376.[[Digital object identifier|doi]]:[https://doi.org/10.1016%2Fj.lingua.2011.03.001 10.1016/j.lingua.2011.03.001].</ref> Kohët e fundit, Sergei Nikolaev ka argumentuar në dy dokumente për një marrëdhënie sistematike midis Nivkh dhe gjuhëve Algic të Amerikës së Veriut dhe një marrëdhënie sekondare midis këtyre dy bashkë dhe gjuhët Wakashan të British Columbia bregdetare.<ref>[https://www.academia.edu/15693360/S.L._Nikolaev._2015._Toward_the_reconstruction_of_Proto-Algonquian-Wakashan._Part_1_Proof_of_the_Algonquian-Wakashan_relationship Nikolaev, S. (2015)]</ref><ref>[https://www.academia.edu/28569450/S.L.Nikolaev._2016._Toward_the_reconstruction_of_Proto-Algonquian-Wakashan._Part_2_Algonquian-Wakashan_sound_correspondences Nikolaev, S. (2016)]</ref>
 
== Historia ==
 
== Burimet ==
 
[[Kategoria:Gjuhët e izoluara të Azisë]]