Ndryshimi mes inspektimeve të "Xhevdet Doda"

128 bytes added ,  3 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
'''Xhevdet Doda''' lindi më [[1906]] në [[Prizren]], ishte [[mësues]] shqiptar nga [[Kosova]].
== Biografia ==
Si aktivist i Luftës Nacional Çlirimtare caktohet komandant i batalionit dhe më pas, me krijimin e brigadës[[Brigada e Parë Sulmuese Kosovaro-Maqedone|Brigadës së I-rë Sulmuese Kosovare-Maqedone]] zëvendëskomandant i saj. Si i dalluar i kësaj brigade ai ftohet të marrë pjesë në [[Konferenca e Bujanit|Konferencën e Bujanit]]<ref>[http://www.historycommons.org/entity.jsp?entity=_xhevdet_doda_1 Xhevdet Doda<!-- Roboti gjeneroi titull për referencën -->]</ref> më 31 dhjetor 1943 dhe 1 e 2 janar 1944. Ishte një ndër veprimtarët kryesor të kësaj mbledhjeje dhe e vendimeve të saj. Në tradhëtiU arrestua në tradhëti, në prill të vitit 1944, nga Gesatpoja gjermane dhe më parë u dërgua në burgun e iranësTiranës, pastaj në Banjicë të Beogrdait dhe në kampin e Mathahauzenit ku edhe vdiq më 1944. Pas vdekjes është shpallëur hero kombëtar në Shqipëri dhe Kosovë.<ref>Hajrizi H. Fazli, ''Bedri Gjinaj- mësues dhe atdhetar i shquar ( monografi)'', Libri Shkollor, ISBN 987-9951-07-997-6 Prishtinë 2014 faqe 337.</ref>
 
Për një kohë të shkurtë Xhevdet Doda punoi edhe si pedagog në shkollen shqipe në [[Pazari i Ri|Pazarin e Ri]] të Sanxhakut.
Xhevdet Doda është në mesin e e mësuesëve të dekoruar që iu ipet Urdhëri "Naim Frashëri" i klasit të I-rë nga Presidenti i Shqipërisë, [[Sali Berisha|Dr. Sali Berisha]], me Dekretin Nr. 811. Dt. 11 prill 1994, me motivacion se hapën ose shërbyen në shkollat shqipe në Shqipërinë Veriore e Lindore jashtë kufijve politik të viti 191,31913 të Shtetit Shqiptar në vitet 1941-1944.<ref>Hajrizi H. Fazli, ''Bedri Gjinaj- mësues dhe atdhetar i shquar (monografi)'', Libri Shkollor, ISBN 987-9951-07-997-6 Prishtinë 2014 faqe 337.</ref>
 
== Shih edhe ==
* [[Brigada e Parë Sulmuese Kosovaro-Maqedone]]
 
==Burimi i të dhënave==