Dallime mes rishikimeve të "Partia Komuniste e Shqipërisë"

ska përmbledhje të redaktimeve
(përmirësime teknike, zëvendësova: Nëntor → nëntor duke përdorur AWB)
No edit summary
'''Partia Komuniste Shqiptare''' ose shkurt '''PKSH''' u formua në [[8 nëntor]] të vitit [[1941]] me bashkimin e grupeve të komuniste të cilët deri në atë kohë luftonin të vecuar nga njëri-tjetri. Koordinimin për këtë bashkim e bëri malazezi Miladin Popovic. Në formimin e PKSH-ës nuk u zgjodh udheheqësi i saj, por koordinator i degëve të partisë u caktua [[EnverMiladin HoxhaPopoviq]] i cili ishte sekretar i partisë në Tiranë, por në mars [[1943]] në Konferecen e Vendit, E.Hoxha zgjidhet kryetar partie. Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore dhe çlirimit të Shqipërisë nga Italia dhe Gjermania, PKSH-ja merr pushtetin në dorë dhe E.Hoxha në këtë periudhë luante rolin e kryeministrit, ministrit të punëve të jashtme, ministrit të mbrojtjës dhe udhëheqte ushtrinë e vendit.
 
== Prapavija historike ==
Komunistët shqiptarë ishin kryesisht njerëz me nivel arsimor të ulët, të organizuar në grupe të vogla dhe të izoluar. Mospërputhjet mes tyre ishin të mëdha. Historiani jugosllav, [[Vladimir Dedijer]], thotë se [[Komintern|Kominterni]] kishte dërguar udhëzime për shpërndarjen e grupeve, në vitin 1937 dhe riorganizimin e tyre. Por udhëzimet nga lart nuk u respektuan. Komunistët shqiptarë, po prapë sipas Dedijer, përshkruhen si jo të gatshëm për sakrifica. Ata pretendonin se në Shqipëri nuk kishte proletariat, kështu që nuk e shikonin të mundshme ekzistencën e një partie komuniste. Në një letër për Kominternin, [[Koço Tashko]] i përshkruan se çdo grup komunist në Shqipëri kishte modelin e vet të marksizmit<ref>Hoxha Ç., ''Fillimet e diktaturës komuniste në Shqipëri,'' Tiranë: Instituti i Studimit të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit, 2013, fq. 9. ISBN 978-9928-168-11-5</ref>.
 
Në formimin e PKSH-ës nuk u zgjodh udheheqësi i saj, por koordinator i degëve të partisë u caktua [[Enver Hoxha]] i cili ishte sekretar i partisë në Tiranë, por në mars [[1943]] në Konferecen e Vendit, E.Hoxha zgjidhet kryetar partie. Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore dhe çlirimit të Shqipërisë nga Italia dhe Gjermania, PKSH-ja merr pushtetin në dorë dhe E.Hoxha në këtë periudhë luante rolin e kryeministrit, ministrit të punëve të jashtme, ministrit të mbrojtjës dhe udhëheqte ushtrinë e vendit.
 
Me vendim të Kongresit të Parë PKSH e ndryshoi emrin në [[Partia e Punës e Shqipërisë|PPSH]].
7.597

edits