Dallime mes rishikimeve të "Softuer kompjuterik"

707 bytes removed ,  3 vjet më parë
(→‎top: rregullim i sintaksës)
[[Skeda:OpenOffice.org Writer.png|thumb|300px|[[OpenOffice.org]] Writer]]
'''Software'''Softueri ([[sqtANG.]] Software)'''Softueri''' / '''Softveri''' / [{{IPA|ˈsɒftweə(ɹ)}}]) quhet bashkësia e programeve kompjuterike dhe të dhënat e tjera që përmbajnë instruksione që i thonë kompjuterit se çfarë duhet të bëjë. Gjithashtu mund të themi se softueri i referohet një apo më shumë programeve kompjtuerike dhe të dhënave të ruajtura në memorien e kompjuterit për arsye të caktuara. Programet softuerike kryjenë funksionin e programit ose duke i dhënë instruksione të drejtëpërdrejta harduerit të kompjuterit ose duke shërbyer si input për programe të tjera.
 
Termi softuer ka lindur si kontrasit i termit të vjetër harduer (që do të thotë pajisje fizike). Ndryshe nga harueri, softueri nuk preket ose të shikohet fizikisht.
 
== '''[[Softuer]]'''Softueri ==
Softueri në përgjithësi,ndahet në dy grupe:
Programet ndahen në disa grupe, sipas rëndësisë e funksionit:
 
==== Softueri zbatimorsistemor (sistemi operativ) ====
* Një sistem operativ mund të ndahet në dy shtresa:
Përdoret zakonisht nga shfrytëzuesit për qellime te ndryshme, softueri përdorues është i mundur qe te punoje, nëse softueri sistemor është i pranishëm.
-1.Shtresa e kontrolit,e cila është e padukshme për shfrytëzuesin.
* Programe zbatimore([[ang.]] application software): këtu hyjnë të gjitha ato programe që nevojiten për plotësimin e nevojave praktike që karakterizojnë qëllimin e vërtetë të kompiuterit (luajtja e muzikës ose videove, krijimi i dokumentave, krijimi i programeve, etj.).
 
-2.Shtresa bashkëvepruese,paraqet një bashkësi të të gjitha programeve që bashkëveprojnë me shfrytëzuesin dhe është e ndërtuar në shtresën e parë.
==== Softuere sistemore ====
* Kompjuterët personalë mund të punojnë me disa sisteme operative,siq janë:
Softueri sistemor është ndërmjetës ne mes softuer, Apl dhe pc.
MS-DOS (Microsoft Disk Operating System)
* Programe sistemit ([[ang.]] system software): ndërsa këtu hyjnë sidomos programe që merren me komunikimin ndërmjet hardware-it dhe softuerit. Shëmbulli më i përshtatshëm janë [[Sistemi operativ|Sistemet Operative]]. Përshëmbull thjesht shfaqja e një mesazhi në ekranin e kompiuterit realizohet me anë të një seri udhëzimesh ndërmjet komponentëve hardware. Në këtë rast vinë në ndihmë të përdoruesit dhe programeve aplikative Sistemi Operativ, që detyrën të bëj si ndërmjetës midis makinës dhe njeriut (përdoruesit), duke i thjeshtësuar punët këtij të fundit.
 
Windows 95 dhe 98
== Shiko edhe ==
 
* [[Hardware]]
S\2 (Sistemi operativ 2)
* [[Program kompjuterik]]
 
{{Informatika}}
Windows XP
 
Windows 7
 
Windows 8 dhe 8.1
 
Windows 10 (i fundit)
 
'''Shkimi i përketë datës:4\1\2018'''{{Informatika}}
{{soft-cung}}
{{interneti}}
Anonymous user