Ndryshimi mes inspektimeve të "Toptanajt"

253 bytes added ,  3 vjet më parë
→‎Prejardhja: lande+burim
(→‎Prejardhja: lande+burim)
 
==Prejardhja==
Sipas [[Eqrem bej Vlora|Eqrem bej Vlorës]] në radhitjen e hulumtimeve të tij përcjell që kjo familje rridhte nga fshati Rahicë e [[Çermenika|Çermenikës]]. Në vitin 1650 pinjolli i parë i njohur i shtëpisë së Ali beut na shfaqet në Stamboll, në korpusin e artilerisë (topçi). Shumë shpejt, falë zotësisë së tij, ai fitoi emër të mirë dhe ca më vonë u emërua si myteselim i një pashai në Rumeli, emri i të cilit nuk dihet. Së fundi e gjejmë kështjellar të Krujës (1688<sup>?</sup>). Falë pozitës së tyre djemtë dhe nipat e tij arritën të krijojnë një farë emri dhe pasurie. Në vitin 1111/1699 ata ndërtuan në Krujë një pallat të shquar për kohën që sot është [[Muzeu Etnografik në Krujë|Muzeu Etnografik]]. Djem të Adem agës ishin Kapllan pasha dhe Mustafa pasha.<ref Fuqinëname=":0" e/>. mëvonshme të Toptanve në Shqipërinë e Mesme e themeloi1812 Kapllan pasha,pashë dukeToptani martuarshpallet 5Krujë djemtëhaptas e tij me të 5 vajzat e Ahmet bej [[Bargjinollët|Tiranës-Bankës]],partizan i ciliAli nukpashë la pasardhës meshkuj. Kësodore u mënjanuan pasardhësitTepelenës e [[Sylejmankundra PashëMustafa Bargjini|Sulejmanpashë pashës]] nga [[Mullet (Petrelë)|Mulleti]], që ishin njëherazi edhe aleatë të [[Bushatllinjtë|Bushatllinjve]] në [[Sanxhaku i Shkodrës|sanxhak]].Bushatit<ref>EqremKruja bejM., Vlora:''Shkrime Beiträgehistorike,'' zur Geschichte der Türkenherrschaft in AlbanienTiranë: eineOmsca-1, historische Skizze2011, 1956fq. Përkthyer378. ngaISBN Afrim Koçi për shtëpinë botuese "55" më 2010978-9928-132-00-0</ref>.
 
Fuqinë e mëvonshme të Toptanve në Shqipërinë e Mesme e themeloi Kapllan pasha, duke martuar të 5 djemtë e tij me të 5 vajzat e Ahmet bej [[Bargjinollët|Tiranës-Bankës]], i cili nuk la pasardhës meshkuj. Kësodore u mënjanuan pasardhësit e [[Sylejman Pashë Bargjini|Sulejman pashës]] nga [[Mullet (Petrelë)|Mulleti]], që ishin njëherazi edhe aleatë të [[Bushatllinjtë|Bushatllinjve]] në [[Sanxhaku i Shkodrës|sanxhak]].<ref name=":0">Eqrem bej Vlora: Beiträge zur Geschichte der Türkenherrschaft in Albanien: eine historische Skizze, 1956. Përkthyer nga Afrim Koçi për shtëpinë botuese "55" më 2010</ref>
 
== Legjendat ==
7.597

edits