Ndryshimi mes inspektimeve të "Ideologjia"

1 byte added ,  3 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (→‎Burimet e të dhanunave: rregullime të tekstit duke përdorur AWB)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Nocioni '''ideologji''' për herë të parë është përforuru në veprat e filozofëve - enciklopedist francez. Nocioni "ideolog" është zbuluar dhe për herë të parë është përdorur nga ana e filozofit francez, Desti de Trasi<ref>Andrew Heywood, Politika, Dukagjini 2008, ISBN 978-9951-424-16-5 faqe 40</ref> .
 
Sociologët funkcionalistfunksionalist e përcaktojnë si sistem të ideve dhe besimeve të cilat ofrojnë orientimin për të kuptuar realitetin dhe veprimtarinë shoqërore. Marksisitet e kuptojnë si vetëdije të shtrembëruar dhe të rrejshme e cila shërben për fshehjen e dominimit klasorë të borgjezisë. Mëndimtarët konservatorë e paraqesin atë si sistem të mbyllur dhe represiv të menduarit. Koncepti i ideologjisë në vetën e vet përfshinë së pari vlerat e jetës së përbashkët, vlerësim të qenieve politike dhe veprime ndaj bindjeve apo botëkuptimeve dhe anatemizim të tjerëve. Përfshinë shprehjen e interesave të grupeve dhe akteve social të caktuar (klasët, lëvizjet, kombet)si dhe insistimin që në ato interesa të sigurohet mbisundimi në sistemin politik.Ideologjia është “mësim mbi ide” .
Idetë rrjedhin si sensacion. Në mësimet e [[De Tracys]] paraqiten katër faktorë të cilët edhe sot cekën në definim të konceptit “ideologji”:
* Sistemi i shpjegimit të botës,
(b)Modelojne te ardhmen e deshiruar,
(c)Tregojne si mund dhe si duhet te behen ndryshimi politik.
 
==Burimet e të dhanunave==
<references />
Anonymous user