Ndryshimi mes inspektimeve të "Kushtetuta e SHBA-ve"

'''Kushtetuta e ShBA-ve''' (anglisht: ''Constitution of the United States'') është ligji siprorsipëror ose akti me i lartelartë juridik në [[Shtetet e Bashkuara të Amerikës]].<ref>Maier, Pauline. “Ratification: the people debate the constitution, 1787-1788”. 2010. ISBN 978-0-684-86854-7, p. 35.</ref> Kushtetuta fillimisht përbahej nga shtatë Nenenene. Tri Nenetnenet e para ngërthejnë doktrinën e ndamjesndarjes së pushteteve, simbassipas së cilës qeveria federale ndahet në tri degë: ligjvënësi, i përbamëpërmbajtur prej Kongresit dydhomësh të Shteteve të Bashkuara; ekzekutivi, i përbamëpërmbajtur nga Kryetari i Shteteve të Bashkuara; dhe gjyqësori, i përbamëpërmbajtur nga Gjykata e NaltëLartë dhe gjykatat federale. Nenet pesë dhe gjashtë vendosin doktrinën e federalizmit, duke përshkruar marrëdhanietmarrëdhëniet ndërmjet shteteve të veçanta dhe ndërmjet shteteve dhe qeverisë federale. Neni i pestë përcakton ecurinë për ndryshimin e Kushtetutës. Neni i shtatë përcakton ecurinë për miratimin e Kushtetutës. Kushtetuta u vendos më 17 shtator 1787 nga Kuvendi Kushtetutës në Filadelfi, Pensilvani, dhe u miratua nga kuvendet në njëmbëdhjetë shtete. Hyri në fuqi më 4 mars 1789. Prej se është vendosur si ligj, Kushtetuta është ndryshuar njëzet e shtatë herë. Dhjetë ndryshimet e para (bashkë me dy të tjera që s'qenë miratuakohë) i paraqiti Kongresi më 25 shtator 1789 dhe u miratuan me tri të katërtat e shteteve të nevojshme më 15 dhjetor 1791. Këto dhjetë ndryshime të para njihen si Karta e të Drejtave.
 
Kushtetuta u vendos më 17 shtator 1787 nga Kuvendi Kushtetutes në Filadelfi, Pensilvani, dhe u miratua nga kuvendet në njimbëdhjetë shtete. Hyni në fuqi më 4 mars 1789.<ref>{{cite book|author=Paul Rodgers|title=United States Constitutional Law: An Introduction|url=http://books.google.com/books?id=xZ-61GFZE1kC&pg=PA109|year=2011|publisher=McFarland|page=109}}</ref>
 
Prej se asht vendosë si ligj, Kushtetuta asht ndryshue njizeteshtatë herë. Dhjetë ndryshimet e para (bashkë me dy të tjera që s'qenë miratue n'at kohë) i paraqiti Kongresi më 25 shtator 1789 dhe u miratuan me tri të katërtat e shteteve të nevojshme më 15 dhjetor 1791.<ref>{{cite book|title=The Constitution of the United States of America: Analysis and Interpretation, S. Doc. No. 103-6, 103rd Cong., 1st Sess.|url=http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/GPO-CONAN-1992/pdf/GPO-CONAN-1992-7.pdf|year=1996|publisher=U.S. Government Printing Office|page=25 n.2}}</ref> Këto dhjetë ndryshime të para njihen si Karta e të Drejtave.
 
Kushtetuta interpretohet, plotsohet dhe zbatohet përmes nji korpusi të gjanë të ligjeve kushtetuese. Kushtetuta e Shteteve të Bashkuara qe e para kushtetutë e llojit të vet dhe ka ndikue kushtetutat e shum vendeve tjera.
Anonymous user