Ndryshimi mes inspektimeve të "Diskutim:Enver Hoxha"

::: '''Krijimi i Partisë Komuniste Shqiptare'''
 
:::Prezenca e Hoxhës në mbledhjet paraprake ishte thjesht si figurë, këtë e vërteton [[Todi Lubonja]]<ref>Lubonja T., ''Nën peshën e dhunës'', Tiranë: Mësonjëtorja, 1998.</ref>, [[Bedri Spahiu]]<ref name=":1">Spahiu B., ''Si e falsifikoi Enveri historinë e Luftës e të Partisë Komuniste'', përgatiti Afrim Imaj, [[Panorama]]. - Nr. 2717, 7 maj, 2010, f. 20.</ref> dhe [[Liri Belishova]]<ref name=":0" />. Sipas Spahiut u mor nga Tashko në mbledhjet paraprake<ref name=":1"/> kishin për nismëtar dhe kryesues [[Dushan Mugosha|Dushan Mugoshën të njohur si "Sala"]]<ref name="Dervishi" />.
 
:::Në takimet e bëra në datat 8-14 nëntor 1941, përfaqsuesit [[Grupigrupeve Komunist i Korçës|i Korçës]], Shkodrës dhe të rinjve themeluan [[Partia e Punës e Shqipërisë|Partinë Komuniste Shqiptare]]. Mbledhja themeluese e gjen Hoxhën delegat të Grupit të Korçës. Më pas Popoviq e ngarkon me financën e partisë. Popoviq sipas Belishovës e mbajti afër Enverin sepse nuk kundërshtonte<ref name=":0" />, sipas Spahiut sepse Enveri "ia servirte me bujari" gjërat e shërbimit personal si stilografe e sahate<ref name=":1" />, sipas [[Sadik Premtja|Premtes]] sepse ishte më servili. Mugosha vetë e cilësonte si njeri punëtor, që bënte takime me njerëz e që shkruante shpejt e lehtë<ref name="Dervishi" />.
 
{{reflist}}
7.597

edits