Ndryshimi mes inspektimeve të "E madhe është gjëma e mëkatit"

pershkrimi qe kishte artikulli ishte nga Nadire Buzo qe citova, nese deshirohet t'i behet nje shtjellim enciklopedik titujve, artikulli i saj eshte adapt
v
(pershkrimi qe kishte artikulli ishte nga Nadire Buzo qe citova, nese deshirohet t'i behet nje shtjellim enciklopedik titujve, artikulli i saj eshte adapt)
[[Skeda:E madhe është gjëma e mëkatit (Tat Tanushi i Bubullimës).jpg|thumb|200px|Ballina]]
'''E madhe është gjëma e mëkatit''' njohur edhe nën titullin '''Tat Tanushi i Bubutimës''' është vepër e shkrimtarit shqiptar [[Mitrush Kuteli]], e shkruar më [[1947]] dhe, e botuar për herë të parë më [[1993]].<ref name="S.HamitiHamiti2">{{cite book|title=Letërsia moderne shqipe|last1=Hamiti|first1=Sabri|title=Letërsia moderne shqipe|date=2009|publisher=UET press|locationaccessdate=Tiranë22 janar 2018|isbn=978-99956-39-03-7|location=Tiranë|page=362-363|accessdate=22 janar 2018}}</ref>
 
== HistoriaTitulli dhe historia e veprës ==
VepraE e shkruar më 1947 njihej vëtëm nga autori, familja, [[Petraq Kolevica]] dhe ndonjë i afërm. Titulli familjar i novelës ''Tat Tanushi'' mbeti ashtu siç ishte shkruarlënë më 1947, pa u rishikuar më ngaqë autorit iu hoq e drejta e botimit dhe nisi të përkthente me mëditje<ref>''Quo vadis, Shqipëri?'', antologji e përgatitur nga [[Ardian Klosi]], Tiranë: Albania, 1993, fq. 183.</ref>.
 
Vepra ka tre tituj ''E madhe është gjëma e mëkatit, Tat Tanushi'' dhe ''Rrëfime nga Liqeri i Kaltër.'' Të tre titujt përdoreshin nëpër punimet e ripunimet që i kishte bërë autori deri më 1947 kur e përfundoi së shkruari<ref>Buzo N., ''Jehona Kuteliane,'' [[Tema (gazetë)|Tema]]. - Nr. 2275, 9 shkurt, 2008, f. 20 - 21.</ref>.
== Titujt ==
Vepra ka tre tituj: 1- “E Madhe është Gjëma e Mëkatit”,- 2-“Tat Tanushi”, 3-“Rrëfime Nga Liqeri i Kaltër”. Të tre titujt, nuk kanë të bëjnë me kohën e botimit, pasi vepra u botua pas gjysmë shekulli, dhe vetëm me titullin e parë. Ne dorëshkrimet, punimet dhe ripunimet e veprës ajo titullohet herë me njërin titull herë me tjetrin. Është i pëlqyeshëm titulli i dytë “Tan Tanushi”, pasi ai të fut menjëherë në ngjarjen dhe historinë se ç’farë i ndodh këtij iliriani të pashëm, vetëm se dashuroi marrëzisht, duke e ditur se përjetësisht dashuritë e mëdha janë të destinuara të vdesin. Pra është një titull që do t’i shkonte më shumë veprës dhe mënyrës se si është shkruar. Ndërsa titulli i tretë “Rrëfime Nga Liqeri i Kaltër” është i gjerë, ai lidhet me rrëfimet e rrëfyera më parë nga banorët buzë liqerit, me të cilët ndërthuren pothuajse të gjitha rrëfenjat e Kutelit. Titulli i parë, i cili sa të bën kurioz për ta lexuar aq edhe të tremb, duke menduar se kjo botë është tërësisht mëkatare, përpara shkrimeve të ungjillit dhe besimit ndaj perëndisë, ndaj s’ka se si të mos e ndjesh veten mëkatar përpara tyre. Por megjithatë, titujt nuk ndryshojnë asgjë në përmbajtjen dhe mesazhin e madh të veprës. Kuteli e ka shkruar me aq mjeshtëri dhe fantazi të përkryer artistike sa që ti dëshiron të kesh qenë brenda kësaj “gjëme të madhe” të këtij “mëkati”.
 
== Burime ==
7.597

edits