Ndryshimi mes inspektimeve të "E madhe është gjëma e mëkatit"

Këto pjesë isha duke i shtuar kur ndërhyre ti dhe më doli konflikt redaktimi. Po i shtoj tani
(Më ke ndërhyrë në pjesën që e redaktova unë duke larguar gjëra që shtova. E riktheva ashtu siç e kisha lënë)
(Këto pjesë isha duke i shtuar kur ndërhyre ti dhe më doli konflikt redaktimi. Po i shtoj tani)
 
Vepra ka tre tituj ''E madhe është gjëma e mëkatit, Tat Tanushi'' dhe ''Rrëfime nga Liqeri i Kaltër.'' Të tre titujt përdoreshin nëpër punimet e ripunimet që i kishte bërë autori deri më 1947 kur e përfundoi së shkruari<ref>Buzo N., ''Jehona Kuteliane,'' [[Tema (gazetë)|Tema]]. - Nr. 2275, 9 shkurt, 2008, f. 20 - 21.</ref>.
 
== Historia e veprës ==
Vepra u përfundua më [[1947]], disa ditë para se Kuteli të arrestohej dhe të burgosej nga komunistët.<ref name="S.Hamiti" /> Për gjysmë shekulli mbeti e panjohur dhe njihej vetëm nga familja dhe miqtë e autorit. Vepra mbeti pa u rishikuar ngaqë Kutelit iu hoq e drejta e botimit dhe nisi të përkthente me mëditje<ref>''Quo vadis, Shqipëri?'', antologji e përgatitur nga [[Ardian Klosi]], Tiranë: Albania, 1993, fq. 183.</ref>.
 
== Përmbajtja ==
Ky është një tregim i dhembshëm për dashurinë njerëzore. Tat Tanushi i Bubutimës së [[Iliria|Ilirisë]] është njeri i dijshëm dhe i devotshëm, i cili dashurohet në Kalijen nga [[Galilea]]. Dashuria e fuqishme ndaj saj fillon t'i bëjë rivalitet dashurisë ndaj perëndisë, ndaj Tat Tanushi bie në mëkat.<ref name="S.Hamiti" />
 
== Burime ==
3.727

edits