Ndryshimi mes inspektimeve të "Jonila Godole"

190 bytes removed ,  3 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v
{{Pa referenca}}
'''Jonila Godole''' (lindur më 1974) është studiuese e shkencave të komunikimit, pedagoge pranë Departamentit të GazetariseGazetarisë dhe Komunikimit, Universiteti i Tiranës, prej vitit 2005, shkrimtare, përkthyese e letërsisë gjermane. Prej vitit 2014, Godole është themeluese dhe drejtore ekzekutive e Institutit për Demokraci, Media dhe Kulturë [http://www.idmc.al www.idmc.al]. Jeton nga viti 1997 deri më sot mes Shqipërisë dhe Gjermanisë.
{| class="wikitable"
| colspan="2" | '''''Jonila Godole'''''
|-
|'''''LindiLindur me:'''''
|''1974''
|-
|-
|'''''Profesioni:'''''
|''Pedagoge, Studiuese, Autore,''
 
''Përkthyese, Aktiviste''
|-
|'''''Zhanri:'''''
|''Prozë, Ese, Dramë''
|-
|'''''Titulli:'''''
|''Doktore e shkencaveShkencave''
|}
 
=== '''Studimet''' ===
Jonila Godole ka studiuar për gjuhë dhe letërsi pranë Fakultetit të Historisë dhe Filologjisë në Tiranë (1993-19971993‒1997) dhe më pas për shkenca politike, sociologji dhe pedagogji në Universitetin “Johann"Johann Wolfgang Goethe”Goethe" në Frankfurt am Main, Gjermani (1999-20051999‒2005).
 
Fushat e saj të hulumtimit shkencor përfshijnë komunikimin politik, sistemet mediatike dhe rolin e medias në kujtesën kolektive. Është doktore e shkencave që prej vitit 2013, me një punim mbi gazetarinë shqiptare në tranzicion dhe problematikat e saj, botuar më 2014 (Papirus). Dr. Jonila Godole është autore e dhjetradhjetëra artikujve shkencorë të botuar brenda dhe jashtë vendit kushtuar zhvillimit të mediavemedieve dhe gazetarisë në vendet postkomuniste.
 
=== '''Aktiviteti profesional''' ===
Jonila Godole ka qenë një nga gazetaret e para të shtypit të pavarur në Shqipëri pas rënies së regjimit komunist, e mirënjohur sidomos për intervistat me aktorët më të rëndësishëm politikë të kohës. Godole ka punuar si gazetare dhe editore për gazetat “Populli"Populli Po”Po" (1993-19941993‒1994), “Koha"Koha Jonë”Jonë" (1994-19971994‒1997), “ABC”"ABC" (2005-20062005‒2006), si dheedhe korrespondente nga Gjermania për disa gazeta shqiptare (1997-20051997‒2005).
 
Pas mbarimit të studimeve të larta në Frankfurt dhe kthimit në Tiranë në vitin 2005, ajo filloi si pedagoge e brendshme pranë Departamentit të Gazetarisë dhe Komunikimit, Universiteti i Tiranës, ku është titullare e lëndëve “Zhanret"Zhanret Mediatike”mediatike", “Hyrje"HyrjeKomunikiminkomunikimin Politik”politik", “Analiza"Analiza e produktit mediatik”mediatik", “Media"Media, shoqëria dhe ekonomia”ekonomia", “Strukturadhe "Struktura dhe menaxhimi i redaksisë”redaksisë".
 
Nga viti 2012 e deri më sot, Godole është koordinatore për Shqipërinë e dy projekteve ndërkombëtare shkencore: „Worlds"Worlds of Journalism Studies“Studies", nën drejtohetdrejtimin e nga Prof. Thomas Hanitzsch, LMU Mynih [http://www.worldsofjournalism.org www.worldsofjournalism.org] dhe „Journalism"Journalism Students Across the Globe“Globe", nën drejtimin e Folker Hanusch (Austri) dhe Claudia Mellado (Kili).
 
Prej vitit 2014, Godole është themeluese dhe drejtore ekzekutive e IDMC - InstituteInstitutit forpër DemocracyDemokraci, Media and Culturedhe Kulturë [http://www.idmc.al www.idmc.al], një institucion partner i Fondacionit Konrad-Adenauer në Tiranë. Ky institut ka në fokus të punës së sajtij angazhimin e të rinjve në politikat publike dhe nxitjen e reflektimit të tyre permspërmes aktiviteteve ndërgjegjësuese mbi regjimin komunist dhe pasojat e tij deri më sot. Përmes angazhimit të saj personal dhe profesional, komenteve në shtyp dhe televizion në lidhje me këtë temë, Godole ia ka daledalë ta bëjë institutin që drejton, IDMC, një organizëm thelbësor në çështjet e ballafaqimit me të shkuarën në Shqipëri dhe të motivojë mësuesmësuesit historiee historisë dhe të rinjrinjtë të interesohen për dëshmitarët okularë të kohës, vendet e kujtesës dhe tematemat e lëna në harresë.
 
=== '''Aktiviteti letrar dhe artistik''' ===
Jonila Godole njihet gjithashtu si shkrimtare, përkthyese dhe aktiviste kulturore. Ka botuar romanin “Puthja"Puthja e Udhëheqësit”Udhëheqësit" (Aleph: 2002), dhjetradhjetëra tregime në antologji dhe revista letrare, si dheedhe dramën “Njeriu"Njeriu i rërës”rërës", fituese e konkursit të dramës organizuar nga Ministria e Jashtme Austriake (2010). Drama ka pasur lexime skenike në Burgtheater Vjenë (28.055.2010), Volkstheater Vjenë (011.033.2014) dhe Nürnberg (28.066.2015).
 
Godole është përkthyese e letërsisë gjermane, ku mund të veçojmë ndër të tjeraveçohen autorët: Rainer M. Rilke (Duineser Elegien), Adelbert von Chamisso (Schlemihls wundersame Geschichte), Heinrich von Kleist (Die Marquise von O...), Robert Musil (Törleß), Thomas Bernhard (Die Macht der Gewohnheit; Der Italiener), Friedrich Dürrenmatt (Der Prozess um Esels Schatten), Julia Franck (Die Mittagsfrau), Arthur Schnitzler (Reigen), Werner Schwab (Die Präsidentinnen), Franz Lehar (Die lustige Witwe), si dhe tregime nga W. Köppen, M. Haushofer, apo poezi të autoreve bashkëkohore Daniela Danz dhe Andrea Grill.
 
Prej vitesh, Godole punon në përkthimin e veprës monumentale të autorit austriak Robert Musil, „Der"Der Mann ohne Eigenschaften“Eigenschaften" ("Burri pa cilësi"). Për punën e saj si përkthyese ajo është vlerësuar me dy çmime të rëndësishme: Çmimin ''Kult'' 2011 për “Elegjitë"Elegjitë Duine”Duine" nga R. M. Rilke dhe Çmimin e Përkthimit të Ministrisë së Arsimit, Artit dhe Kulturës në Austri (2013) për “Djaloshi"Djaloshi Tërles”Tërles" nga Robert Musil.
 
Prej vitit 2013, Jonila Godole është drejtore e Festivalit Ndërkombëtar të Letërsisë (TILF, [http://www.literaturefest.com www.literaturefest.com]) që zhvillohet në Tiranë çdo dy vjet me shkrimtarë vendas dhe të huaj, me mbështetjen e Fondacionit Gjerman Allianzkulturstiftung dhe të Ministrisë së Kulturës. Pjesë e këtij projekti letrar është edhe aktiviteti i përvitshëm ndërgjegjësues ''#TiranaLexon''.
 
Për shkakkontributet e këtijsaj kontributi letrarletrare dhe artistikartistike, Jonila Godole është anëtare e bordit të Teatrit Kombëtar prej vitit 2014.
 
=== '''Publikime brenda dhe jashtë vendit në 5 vitet e fundit''' ===
“Gazetaria* "Gazetaria shqiptare në tranzicion. Aktorët, struktura dhe institucionet“institucionet". Papirus. Tiranë, 2014.
 
==== '''Botime si bashkëbotuese''' ====
*  Idrit Idrizi, Jonila Godole, Fatmiroshe Xhemalaj (editorë), “Komunizmi"Komunizmi përmes dokumentavedokumenteve arkivore. Represioni në periudhën e vetëizolimit”vetizolimit", Filara, Tiranë, 2017.
 
* Jonila Godole & Sonila Danaj (editore), „Transformimi"Transformimi i mediasmedies dhe kujtesa kolektive në Shqipëri“''Shqipëri",'' IDMC, Tiranë, 2015. https://drive.google.com/file/d/0B8L2HNXvoFmsRHVxZFdmTC1jMFk/view
 
* Fuga et al, Jonila Godole (editorë), “Media"Mediademokratizim“demokratizim", Papirus, Tiranë, 2014.
 
==== '''Artikuj (kapituj) studimorë të botuar jashtë vendit''' ====
* Abit Hoxha, Jonila Godole & Kenneth Andresen,“New "New Roles for Media in the Western Balkans: A studyStudy of transitionalTransitional journalism”Journalism". ''Journalism Studies'', Vol. 18, 2017, 614-628614‒628. http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1461670X.2016.1268928
 
* Jonila Godole, ”Qasja"Qasja e studentëve të gazetarisë ndaj Marrëdhënieve Publike në Shqipëri”Shqipëri", ''Thesis'', Vol. 1, Prishtinë, 2017.
 
* Jonila Godole & Matilda Karçanaj, „Albania"Albania: A needNeed for dialogueDialogue with mediaMedia outletsOutlets on internships”.Internships", V. Car, M. Radojkovic & M. Zlateva, eds., ''Requirements for Modern Journalism Education'', Konrad-Adenauer-Stiftung Berlin & Sofia, Media Program South -East Europe, 2016 (fq. 11-3611‒36). http://www.kas.de/wf/doc/kas_47083-1522-2-30.pdf
 
*  Jonila Godole, „Bashkëveprimi"Bashkëveprimi gazetar-pronar në kulturën e gazetarisë shqiptare“shqiptare", në: ''Thesis'', nrNr. 2,'' AAB University, Prishtinë, 2015 (fq. 391-402391‒402)
 
* Jonila Godole & Sonila Danaj, “Gender"Gender, Politics, and the New Media. A Women Parliamentarians Account”Account", M. Raicheva - Stover & E. Ibroscheva eds., ''Women in Politics and Media. Perspectives from Nations in Transition''. Bloomsbury, 2014 (fq. 199-217199‒217).
 
* Jonila Godole, „Kush"Kush quhet gazetar sot në Shqipëri?", në: ''Thesis'', nrNr. 1, Universiteti AAB, Prishtinë, 2013.
 
==== '''Artikuj (kapituj) studimorë të botuar brenda vendit''' ====
* Jonila Godole & Sonila Danaj, „Roli"Roli i gazetarëve në ridimensionimin e kujtesës kolektive në Shqipëri“ në:Shqipëri", ''Transformimi i mediasmedies dhe Kujtesakujtesa kolektive në Shqipëri“,Shqipëri'', (Godole / Danaj, editore), IDMC, Tiranë., 2015 (fq. 167-180167‒180).
 
* Jonila Godole, „Procesi"Procesi i dixhitalizimitdigjitalizimit dhe niveli i njohjes së tij nga stafi i mediavemedieve audiovizive“audiovizive", në:  ''DixhitalizimiDigjitalizimi i transmetimeve televizive tokësore: Sfida, paradokse, shpresa,'', Botues AMA dhe DGK, Tiranë, 2015.
 
* “Kultura"Kultura e gazetarisë dhe praktikat e menaxhimit editorial në Shqipëri”Shqipëri", kapitull në librin ''Media në demokratizim'' (Fuga et al. Godole, editorë), DGK dhe KAS, Papirus, Tiranë, 2014, (fq 11-3511‒35).
 
==== '''Botime profesionale online   ''' ====
* Jonila Godole, Media Situation and Media Outlets in Albania, Balkan mediaMedia: Media and democracy in South East Europe, 2017. http://www.kas.de/wf/en/71.13548/
 
* Jonila Godole, “Country"Country Report: Journalists in Albania”Albania". ''Worlds of Journalism Study'', 22.12. 2016. https://epub.ub.uni-muenchen.de/31745/1/Country_report_Albania.pdf
 
* Jonila Godole, „Albanien"Albanien: Deutschland als Musterland“Musterland", studim mbi diktaturën dhe ballafaqimin me të në Shqipëri, botuar në edicionin online të BPB (Bundeszentrale für politische Bildung), 01 Gusht 2016. http://www.bpb.de/geschichte/deutsche-geschichte/stasi/225357/albanien-deutschland-als-musterland
 
* Jonila Godole & Matilda Karçanaj, “Journalism"Journalism Education in Albania”Albania", IDMC, Tirana, 2015. Key findings: https://drive.google.com/file/d/0B8L2HNXvoFmsWlBIQXFWOUFoc2s/view
 
* The "Professional a routineRoutine of the Albanian Journalist: A lookLook at a Day of Work”Work", ISHM, Tiranë, 2013. http://www.institutemedia.org/Documents/PDF/j-godole-english-follow-up.pdf
 
==== '''Artikuj në median shqiptare 2015-2017'''2015‒2017 ====
* Jonila Godole, Europe denouncesDenounces communismCommunism crimesCrimes, butBut ourOur resolutionResolution sleepsSleeps in the drawerDrawer. An Appeal!, Panorama Newspaper, 23.8.2017. http://www.panorama.com.al/europa-denon-krimet-e-komunizmit-por-rezoluta-jone-fle/
 
* Jonila Godole, Education as hotHot potatoesPotatoes in the electoralElectoral campaignCampaign, Panorama Newspaper, 23.6.2017. http://www.panorama.com.al/arsimi-si-patate-e-nxehte-ne-fushaten-elektorale/
 
* Jonila Godole, Debate aboutAbout memoryMemory beyondBeyond Kinostudio and communistCommunist moviesMovies, Panorama Newspaper, 24.3.2017. http://www.panorama.com.al/debati-per-kujtesen-pertej-kinostudios/
 
* Jonila Godole, Memory and itsIts enemiesEnemies, Panorama Newspaper, 20.12.2016. http://www.panorama.com.al/kujtesa-dhe-armiqte-e-saj/
 
=== Referencat ===
* <nowiki>http://derstandard.at/1281829379905/Jonila-Godole-Ich-habe-ganz-skandaloese-Sachen-geschrieben</nowiki>
* <nowiki>https://www.mqw.at/blog/die-richtigen-autoren-sind-sich-zu-fein-fuer-einen-krimi/</nowiki>
40

edits