Ndryshimi mes inspektimeve të "Jonila Godole"

818 bytes added ,  3 vjet më parë
Reference formatting
(Changed URL)
(Reference formatting)
{{Pa referenca}}
'''Jonila Godole''' (lindur më 1974) është studiuese e shkencave të komunikimit, pedagoge pranë Departamentit të Gazetarisë dhe Komunikimit, Universiteti i Tiranës, prej vitit 2005, shkrimtare, përkthyese e letërsisë gjermane. Prej vitit 2014, Godole është themeluese dhe drejtore ekzekutive e Institutit për Demokraci, Media dhe Kulturë<ref name=":0">[https://www.idmc.al/] Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë</ref> (IDMC). Jeton nga viti 1997 deri më sot mes Shqipërisë dhe Gjermanisë.
{| class="wikitable"
| colspan="2" | '''''Jonila Godole'''''
Pas mbarimit të studimeve të larta në Frankfurt dhe kthimit në Tiranë në vitin 2005, filloi si pedagoge e brendshme pranë Departamentit të Gazetarisë dhe Komunikimit, Universiteti i Tiranës, ku është titullare e lëndëve "Zhanret mediatike", "Hyrje në komunikimin politik", "Analiza e produktit mediatik", "Media, shoqëria dhe ekonomia", dhe "Struktura dhe menaxhimi i redaksisë".
 
Nga viti 2012 e deri më sot, Godole është koordinatore për Shqipërinë e dy projekteve ndërkombëtare shkencore: "''Worlds of Journalism Studies"''<ref>[http://www.worldsofjournalism.org/] Worlds of Journalism Studies</ref>, nën drejtimin e nga Prof. Thomas Hanitzsch, LMU Mynih [http://www.worldsofjournalism.org www.worldsofjournalism.org], dhe "''Journalism Students Across the Globe"'', nën drejtimin e Folker Hanusch (Austri) dhe Claudia Mellado (Kili).
 
Prej vitit 2014, Godole është themeluese dhe drejtore ekzekutive e IDMC<ref -name=":0" Institutit për Demokraci, Media dhe Kulturë [http://www.idmc.al www.idmc.al]>, një institucion partner i Fondacionit Konrad-Adenauer në Tiranë. Ky institut ka në fokus të punës së tij angazhimin e të rinjve në politikat publike dhe nxitjen e reflektimit të tyre përmes aktiviteteve ndërgjegjësuese mbi regjimin komunist dhe pasojat e tij deri më sot. Përmes angazhimit të saj personal dhe profesional, komenteve në shtyp dhe televizion në lidhje me këtë temë, Godole ia ka dalë ta bëjë institutin që drejton, IDMC, një organizëm thelbësor në çështjet e ballafaqimit me të shkuarën në Shqipëri dhe të motivojë mësuesit e historisë dhe të rinjtë të interesohen për dëshmitarët okularë të kohës, vendet e kujtesës dhe temat e lëna në harresë.
 
==Aktiviteti letrar dhe artistik==
Godole është përkthyese e letërsisë gjermane, ku mund të veçohen autorët: Rainer M. Rilke (Duineser Elegien), Adelbert von Chamisso (Schlemihls wundersame Geschichte), Heinrich von Kleist (Die Marquise von O...), Robert Musil (Törleß), Thomas Bernhard (Die Macht der Gewohnheit; Der Italiener), Friedrich Dürrenmatt (Der Prozess um Esels Schatten), Julia Franck (Die Mittagsfrau), Arthur Schnitzler (Reigen), Werner Schwab (Die Präsidentinnen), Franz Lehar (Die lustige Witwe), si dhe tregime nga W. Köppen, M. Haushofer, apo poezi të autoreve bashkëkohore Daniela Danz dhe Andrea Grill.
 
Prej vitesh, Godole punon në përkthimin e veprës monumentale të autorit austriak Robert Musil, "Der Mann ohne Eigenschaften" ("''Burri pa cilësi''"). Për punën e saj si përkthyese ajo është vlerësuar me dy çmime të rëndësishme: Çmimin ''Kult'' 2011 për "Elegjitë Duine" nga R. M. Rilke dhe Çmimin e Përkthimit të Ministrisë së Arsimit, Artit dhe Kulturës në Austri (2013) për "Djaloshi Tërles" nga Robert Musil.
 
Prej vitit 2013, Jonila Godole është drejtore e Festivalit Ndërkombëtar të Letërsisë (TILF, <ref>[http://www.literaturefest.com www.literaturefest.com/] Festivali Ndërkombëtar i Letërsisë, TILF</ref> (TILF), që zhvillohet në Tiranë çdo dy vjet me shkrimtarë vendas dhe të huaj, me mbështetjen e Fondacionit Gjerman Allianzkulturstiftung dhe të Ministrisë së Kulturës. Pjesë e këtij projekti letrar është edhe aktiviteti i përvitshëm ndërgjegjësues ''#TiranaLexon''.
 
Për kontributet e saj letrare dhe artistike, Jonila Godole është anëtare e bordit të Teatrit Kombëtar prej vitit 2014.
 
===Botime si bashkëbotuese===
* Idrit Idrizi, Jonila Godole, Fatmiroshe Xhemalaj (editorë), ''"Komunizmi përmes dokumenteve arkivore. Represioni në periudhën e vetizolimit"'', Filara, Tiranë, 2017.
 
* Jonila Godole & Sonila Danaj (editore), "''Transformimi i medies dhe kujtesa kolektive në Shqipëri''", IDMC, Tiranë, 2015. <ref>[https://drive.google.com/file/d/0B8L2HNXvoFmsRHVxZFdmTC1jMFk/view] Transformimi i medies dhe kujtesa kolektive në Shqipëri</ref>, IDMC, Tiranë, 2015.
 
* Fuga et al, Jonila Godole (editorë), ''"Media në demokratizim"'', Papirus, Tiranë, 2014.
 
===Artikuj (kapituj) studimorë të botuar jashtë vendit===
* Abit Hoxha, Jonila Godole & Kenneth Andresen, "New Roles for Media in the Western Balkans: A Study of Transitional Journalism"., ''Journalism Studies'', Vol. 18, 2017, 614‒628. <ref>[http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1461670X.2016.1268928] New Roles for Media in the Western Balkans: A Study of Transitional Journalism</ref>
 
* Jonila Godole, "Qasja e studentëve të gazetarisë ndaj Marrëdhënieve Publike në Shqipëri", ''Thesis'', Vol. 1, Prishtinë, 2017.
 
* Jonila Godole & Matilda Karçanaj, "Albania: A Need for Dialogue with Media Outlets on Internships", V. Car, M. Radojkovic & M. Zlateva, eds., ''Requirements for Modern Journalism Education'', Konrad-Adenauer-Stiftung Berlin & Sofia, Media Program South-East Europe, 2016 (fq. 11‒36). <ref>[http://www.kas.de/wf/doc/kas_47083-1522-2-30.pdf] Albania: A Need for Dialogue with Media Outlets on Internships</ref>
 
* Jonila Godole, "Bashkëveprimi gazetar-pronar në kulturën e gazetarisë shqiptare", ''Thesis'', Nr. 2, AAB University, Prishtinë, 2015 (fq. 391‒402)
* Jonila Godole, "Procesi i digjitalizimit dhe niveli i njohjes së tij nga stafi i medieve audiovizive", ''Digjitalizimi i transmetimeve televizive tokësore: Sfida, paradokse, shpresa'', Botues AMA dhe DGK, Tiranë, 2015.
 
* "Kultura e gazetarisë dhe praktikat e menaxhimit editorial në Shqipëri", kapitull në librin ''"Media në demokratizim"'' (Fuga et al. Godole, editorë), DGK dhe KAS, Papirus, Tiranë, 2014 (fq 11‒35).
 
===Botime profesionale online===
* Jonila Godole, Media Situation and Media Outlets in Albania, Balkan Media: Media and democracy in South East Europe, 2017. <ref>[http://www.kas.de/wf/en/71.13548/] Media Situation and Media Outlets in Albania</ref>
 
* Jonila Godole, "Country Report: Journalists in Albania". ''Worlds of Journalism Study'', 22.12.2016. <ref>[https://epub.ub.uni-muenchen.de/31745/1/Country_report_Albania.pdf] Country Report: Journalists in Albania</ref>
 
* Jonila Godole, "Albanien: Deutschland als Musterland", studim mbi diktaturën dhe ballafaqimin me të në Shqipëri, botuar në edicionin online të BPB (Bundeszentrale für politische Bildung), 1 Gusht 2016. <ref>[http://www.bpb.de/geschichte/deutsche-geschichte/stasi/225357/albanien-deutschland-als-musterland] Albanien: Deutschland als Musterland</ref>
 
* Jonila Godole & Matilda Karçanaj, "''Journalism Education in Albania"'', IDMC, Tirana, 2015. Key findings: <ref>[https://drive.google.com/file/d/0B8L2HNXvoFmsWlBIQXFWOUFoc2s/view] Journalism Education in Albania</ref>
 
* "''Professional Routine of the Albanian Journalist: A Look at a Day of Work"'', ISHM, Tiranë, 2013. <ref>[http://www.institutemedia.org/Documents/PDF/j-godole-english-follow-up.pdf] Professional Routine of the Albanian Journalist: A Look at a Day of Work</ref>
 
===Artikuj në median shqiptare, 2015‒2017===
* Jonila Godole, ''Europe Denounces Communism Crimes, But Our Resolution Sleeps in the Drawer. An Appeal!'', Panorama Newspaper, 23.8.2017. <ref>[http://www.panorama.com.al/europa-denon-krimet-e-komunizmit-por-rezoluta-jone-fle/] Europe Denounces Communism Crimes, But Our Resolution Sleeps in the Drawer. An Appeal!</ref>
 
* Jonila Godole, ''Education as Hot Potatoes in the Electoral Campaign'', Panorama Newspaper, 23.6.2017. <ref>[http://www.panorama.com.al/arsimi-si-patate-e-nxehte-ne-fushaten-elektorale/] Education as Hot Potatoes in the Electoral Campaign</ref>
 
* Jonila Godole, ''Debate About Memory Beyond Kinostudio and Communist MoviesFilms'', Panorama Newspaper, 24.3.2017. <ref>[http://www.panorama.com.al/debati-per-kujtesen-pertej-kinostudios/] Debate About Memory Beyond Kinostudio and Communist Films</ref>
 
* Jonila Godole, ''Memory and Its Enemies'', Panorama Newspaper, 20.12.2016. <ref>[http://www.panorama.com.al/kujtesa-dhe-armiqte-e-saj/] Memory and Its Enemies</ref>
 
==Referencat==
40

edits