Ndryshimi mes inspektimeve të "Jonila Godole"

187 bytes added ,  3 vjet më parë
Formatting
(Reference formatting)
(Formatting)
 
==Aktiviteti letrar dhe artistik==
Jonila Godole njihet gjithashtu si shkrimtare, përkthyese dhe aktiviste kulturore. Ka botuar romanin "Puthja e Udhëheqësit" (Aleph: 2002), dhjetëra tregime në antologji dhe revista letrare, si edhe dramën "Njeriu i rërës", fituese e konkursit të dramës organizuar nga Ministria e Jashtme Austriake (2010). Drama ka pasur lexime skenike në Burgtheater Vjenë (28.5.2010), Volkstheater Vjenë (1.3.2014) dhe Nürnberg<ref>[https://www.staatstheater-nuernberg.de/index.php?page=schauspiel,veranstaltung,der_sandmann,103852] Der Sandmann</ref> (28.6.2015).
 
Godole është përkthyese e letërsisë gjermane, ku mund të veçohen autorët: Rainer M. Rilke (Duineser Elegien), Adelbert von Chamisso (Schlemihls wundersame Geschichte), Heinrich von Kleist (Die Marquise von O...), Robert Musil (Törleß), Thomas Bernhard (Die Macht der Gewohnheit; Der Italiener), Friedrich Dürrenmatt (Der Prozess um Esels Schatten), Julia Franck (Die Mittagsfrau), Arthur Schnitzler (Reigen), Werner Schwab (Die Präsidentinnen), Franz Lehar (Die lustige Witwe), si dhe tregime nga W. Köppen, M. Haushofer, apo poezi të autoreve bashkëkohore Daniela Danz dhe Andrea Grill.
 
PrejGodole vitesh,punon Godoleprej punonvitesh në përkthimin e veprës monumentale të autorit austriak Robert Musil, "Der Mann ohne Eigenschaften" ("''Burri pa cilësi''"). Për punën e saj si përkthyese ajo është vlerësuar me dy çmime të rëndësishme: Çmimin ''Çmimin Kult 2011''<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Is_8s7pqDf0] Çmimi Kult 2011</ref> për "Elegjitë Duine" nga R. M. Rilke dhe Çmimin e Përkthimit të Ministrisë së Arsimit, Artit dhe Kulturës në Austri (2013) për "Djaloshi Tërles" nga Robert Musil.
 
Prej vitit 2013, Jonila Godole është drejtore e Festivalit Ndërkombëtar të Letërsisë<ref>[http://www.literaturefest.com/] Festivali Ndërkombëtar i Letërsisë, TILF</ref> (TILF), që zhvillohet në Tiranë çdo dy vjet me shkrimtarë vendas dhe të huaj, me mbështetjen e Fondacionit Gjerman Allianzkulturstiftung dhe të Ministrisë së Kulturës. Pjesë e këtij projekti letrar është edhe aktiviteti i përvitshëm ndërgjegjësues ''#TiranaLexon''.
 
===Artikuj (kapituj) studimorë të botuar jashtë vendit===
* Abit Hoxha, Jonila Godole & Kenneth Andresen, "New Roles for Media in the Western Balkans: A Study of Transitional Journalism", ''Journalism Studies'', Vol. 18, 2017, 614‒628.<ref>[http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1461670X.2016.1268928] New Roles for Media in the Western Balkans: A Study of Transitional Journalism. ''Journalism Studies''</ref>
 
* Jonila Godole, "Qasja e studentëve të gazetarisë ndaj Marrëdhënieve Publike në Shqipëri", ''Thesis'', Vol. 1, Prishtinë, 2017.
 
* Jonila Godole & Matilda Karçanaj, "Albania: A Need for Dialogue with Media Outlets on Internships", V. Car, M. Radojkovic & M. Zlateva, eds., ''Requirements for Modern Journalism Education'', Konrad-Adenauer-Stiftung Berlin & Sofia, Media Program South-East Europe, 2016 (fq. 11‒36).<ref>[http://www.kas.de/wf/doc/kas_47083-1522-2-30.pdf] Albania: A Need for Dialogue with Media Outlets on Internships. ''Requirements for Modern Journalism Education''</ref>
 
* Jonila Godole, "Bashkëveprimi gazetar-pronar në kulturën e gazetarisë shqiptare", ''Thesis'', Nr. 2, AAB University, Prishtinë, 2015 (fq. 391‒402)
 
===Botime profesionale online===
* Jonila Godole, "Media Situation and Media Outlets in Albania,". ''Balkan Media: Media and democracyDemocracy in South -East Europe'', 2017.<ref>[http://www.kas.de/wf/en/71.13548/] Media Situation and Media Outlets in Albania. ''Balkan Media: Media and Democracy in South-East Europe''</ref>
 
* Jonila Godole, "Country Report: Journalists in Albania". ''Worlds of Journalism Study'', 22.12.2016.<ref>[https://epub.ub.uni-muenchen.de/31745/1/Country_report_Albania.pdf] Country Report: Journalists in Albania. ''Worlds of Journalism Study''</ref>
 
* Jonila Godole, "Albanien: Deutschland als Musterland", studim mbi diktaturën dhe ballafaqimin me të në Shqipëri, botuar në edicionin online të BPB (Bundeszentrale für politische Bildung), 1 Gusht 2016.<ref>[http://www.bpb.de/geschichte/deutsche-geschichte/stasi/225357/albanien-deutschland-als-musterland] Albanien: Deutschland als Musterland</ref>
* <nowiki>http://www.deutschlandfunk.de/aufarbeitung-der-hoxha-diktatur-der-lange-schatten-des.1773.de.html?dram:article_id=393751</nowiki>
* <nowiki>http://www.deutschlandfunk.de/umstrittene-erinnerungskultur-erste-museen-zur-hoxha.691.de.html?dram:article_id=393639</nowiki>
* <nowiki>https://www.youtube.com/watch?v=Is_8s7pqDf0</nowiki>
* <nowiki>https://www.staatstheater-nuernberg.de/index.php?page=schauspiel,veranstaltung,der_sandmann,103852</nowiki>
* <nowiki>http://www.arkivalajmeve.com/Drama-e-Jonila-Godoles-ngjitet-ne-Burgtheater.1046878819/</nowiki>
[[Kategoria:Gazetarë shqiptarë]]
40

edits