Dallime mes rishikimeve të "Theodor Anton Ippen"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Theodor Anton Ippen")
 
v
{{Infobox person|emri=Theodor Anton Ippen|image=TheodorIppen.jpg|foto=TheodorIppen.jpg|alt=[[Foreign Ministry of Austria-Hungary]]|datëlindja=<span>29 nëntor 1861</span>|vendlindja=[[Sezemice (Mladá Boleslav District)|Sezemice]], [[Austria-Hungary|Austro-Hungari]]|data e vdekjes=31 janar 1935&nbsp;&#x28;73 vjeç)|vendvdekja=[[Vienna|Vienë]], [[Austria|Austri]]|kombësia=[[Austria-Hungary|Austro-Hungareze]]|arsimimi=Kreu studimet për Gjuhët orientale dhe ekonomi në [[Diplomatic Academy of Vienna|Akademin Orientale]] të Vienës|profesioni=diplomat|misc4=[[Foreign Ministry of Austria-Hungary|Ministria e Jashtëme e Austri-Hungarisë]]|birth date=<span>29 nëntor 1861</span>|birth place=[[Sezemice (Mladá Boleslav District)|Sezemice]], [[Austria-Hungary]]|death date={{Death date and age|1935|01|31|1861|11|29}}|death place=[[Vienna]], [[Austria]]}}'''Theodor Anton Max Ippen''' (29 nëntor 1861 – 31 janar 1935) ishte një [[Albanologjia|Albanolog]] dhe [[Diplomati|diplomat]] [[Perandoria Austro-Hungareze|Austroaustro-Hungarezr]]. Ippen i përkiste grupit të Albanologëve që që i botuan veprat e tyre mbi Shqipërin nëpërmjet institutet të Austro-Hungarisë të finacuar nga shteti në mënyrë që të krijonin vetëdijen kombëtare te shqiptarët, gjë për të cilën  ai besonte se do të ishte e dobishme për monarkinë e kohës. Ippen ishte mbështës i ngritjes së shtetit kombtar të Shqiptarëve. Ai shërbeu si diplomat në [[Shkodra|Shkodër]], [[Plevla|Plevlë]], [[Stambolli|Stamboll]], [[Jerusalemi|Jeruzalem]], [[Athina|Athinë]] dhe [[Londra|Londër]]. Në këtë të fundit ai shërbeu si këshilltar i ambasadorit të Austro-Hungarisë [[Konferenca e Londrës (1912–1913)|në Koferencën e Londrës]] e cila përfundoi më 29 korrik 1913  me nënshkrimin e traktatit të Londrës dhe vendimin për krijimin e [[Principata e Shqipërisë|Principatës së Shqipërisëhungarez]].
 
Ippen i përkiste grupit të Albanologëve që i botuan veprat e tyre mbi Shqipërinë nëpërmjet instituteve Austro-Hungareze të finacuar nga shteti, në mënyrë që të krijonin vetëdijen kombëtare te shqiptarët, gjë për të cilën  ai besonte se do të ishte e dobishme për Monarkinë Dualiste.
 
Theodor Ippen ishte mbështës i ngritjes së shtetit kombtarë të Shqiptarëve. Ai shërbeu si diplomat në [[Shkodra|Shkodër]], [[Plevla|Plevlë]], [[Stambolli|Stamboll]], [[Jerusalemi|Jeruzalem]], [[Athina|Athinë]] dhe [[Londra|Londër]]. Në këtë të fundit ai shërbeu si këshilltar i ambasadorit të Austro-Hungarisë [[Konferenca e Londrës (1912–1913)|në Koferencën e Londrës]], e cila përfundoi më 29 korrik 1913  me nënshkrimin e traktatit të Londrës dhe vendimin për krijimin e [[Principata e Shqipërisë|Principatës së Shqipërisë]].
 
Gjatë periudhës midis 1921 dhe 1927, ai ishte anëtar i Komisionit Ndërkombëtar të Danubit.
 
== Jeta e hershme ==
Theodor Anton Max Ippen u lind më 29 nëntor 1861 në një familje Judenje në Sezemice.<ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/books?id=XGMiAQAAMAAJ&q=ippen+1861&dq=ippen+1861&hl=en&sa=X&ei=AoHfULzsH6LV4gSxrIHIBw&redir_esc=y|title=Ethnologia Balkanica|publisher=Prof. M. Drinov Academic Publishing House|year=1998|quote=Theodor Anton Ippen (1861-1935) Ippen was born in 1861 in Sezemitz (Bohemia) and studied oriental languages and economics at the Oriental Academy in Vienna. In 1884 he began working as an employee at the consulate-general in}}</ref>
 
== Shqipëria ==
[[Skeda:Theodor_Ippen-Albanian_costume.jpg|parapamje|Theodor Ippen në [[Shkodra|Shkodër]] i veshur me kostum të Shqipërisë veriore.]]
Ippen i përkiste grupit të Albanologëve, veprat e të cilëve janë botuar nga instituti i tëinstitutet Austro-HungarisëHungareze me financim shtetëror.<ref>{{Citim|title=Seeing Beyond the River Drin, Sarajevo, Ottoman Albanians and Imperial Rivalry in the Balkans after 1878|year=2007|quote=At the center of this Sarajevo-based policy were highly regarded Albanologists such as Theodor Ippen (b. 1861), Norbert Jokl (1877-1942) and Franz Nopcsa (1877-1933) who all published influential studies on Albanian language, geography, archeology and history through state-funded institutes in Budapest, Sarajevo and Vienna.}}</ref> Ai mori pjesë në shkrimin dhe shpërndarjen e historisë së parë të Shqipërisë, botuar në [[Gjuha shqipe|gjuhën shqipe]] , sepse ai këmbëngulte se krijimi i vetëdijes kombëtare te shqiptarët do të ishte i  dobishëm për Monarkinë Dualiste.<ref>{{Citim|title=Aux origines du nationalisme albanais: la naissance d'une nation majoritairement musulmane on Europe|year=2007|quote=Ce sont aussi les fonctionnaires austro-hongrois qui furent à l'origine du premier livre sur l'histoire de l'Albanie en albanais“. Dès le mois de mai 1897, le consul Ippen insistait auprès du ministre des Affaires étrangères de la Double Monarchie sur les avantages que procurerait, pour l'éveil de la conscience nationale albanaise et donc pour l' action autrichienne en Albanie, l'écriture et la diffusion d'une histoire de l'Albanie.}}</ref>
 
Ippen punoi për formimin e shtet-kombit të pavarur shqiptarë.<ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/books?ei=z3rlUNObEYrR4QTuuICABQ&hl=sr&id=KNXYAAAAMAAJ&dq=ippen+albania&q=%22+he+promoted+the+Albanian+educational+system+and+supported+the+establishment+of+an+independent+Albanian+state%22#search_anchor|title=Ethnologia Balkanica|publisher=Prof. M. Drinov Academic Publishing House|year=1998|page=215|quote=he promoted the Albanian educational system and supported the establishment of an independent Albanian state}}</ref>