Ndryshimi mes inspektimeve të "Amadeo Avogadro"

790 bytes added ,  3 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
{{pp}}
{{Infobox scientist
[[Skeda:Avogadro Amedeo.jpg|parapamje|Amedeo Avogadro|alt=]]
|name = Amedeo Avogadro
|image = Avogadro Amedeo.jpg
|caption =
|birth_date = {{Birth date|1776|8|9|df=y}}
|birth_place = [[Turin]], [[Kingdom of Sardinia|Piedmont-Sardinia]]
|death_date = {{Death date and age|1856|7|9|1776|8|9|df=y}}
|death_place = [[Turin]], [[Kingdom of Sardinia|Piedmont-Sardinia]]
|nationality = [[Italian people|Italian]]
|residence =
|fields = [[Physics]]
|workplaces = [[University of Turin]]
|alma_mater =
|doctoral_advisor =
|academic_advisors =
|doctoral_students =
|notable_students =
|known_for = [[Avogadro's law]]<br />[[Avogadro constant]]
|author_abbrev_bot =
|author_abbrev_zoo =
|influences =
|influenced =
|awards =
|signature = Avogadro-sig.png
}}
 
'''Lorenzo Romano Amedeo Avogadro, Kont i Kuaregnës dhe Cerretos''' (''6 gusht 1776 – 9 korrik 1856''), ishte një shkencëtar italian, i dalluar për studimet e tij në teorinë molekulare, të përmbledhura në Ligjin e Avogadros, që thotë që vëllime të barabarta të gazeve në temperaturë dhe shtypje të njëjtë përmbajnë të njëjtin numër molekulash. Për nder të tij, numri i grimcave elementare (jone, atome, molekulare ose thërrmija të tjera) në një mol substance, 6.022140857(74)×1023 , njihet si konstantja e Avogadros, një nga shtatë njësitë bazë të '''Sistemit Ndërkombëtar të Njësivë''', që shënohet si N<sub>A</sub>.
 
= Biografia =
Amedeo Avogadro lindi në 9 Gusht 1776, në TurinTorino, në të asokohshmen Mbretërinë e Sardenjës të Italisë në një familje aristokratesh; babai i tij, Filippo, ishte një gjyqtar, i cili kishte titullin e Kontit. Nëna e tij ishte një fisnike, Anna Vercellone e Biella. Amedeo Avogadro trashëgoi titullin e Kontit nga babai i tij. Në fakt, emri i plote i tij është Konti Lorenzo Romano Amedeo Avogadro Carlo di Quaregna e di Cerreto.
 
Avogadro ishte shumë inteligjent. Edhe pse ai e kishte ndjekur traditën e familjes duke studiuar drejtësine, ai gradualisht e humbi interesin në çështjet ligjore. Ai përfundoi studimet për drejtësinë kanunore (degë e cila studion ligjet që caktojnë klerikët e kishave mbi institucionet fetare) në moshën 20 vjeç dhe filloi praktikën, por e gjeti shkencën me sfiduese dhe interesante, dhe ua dedikoi jetën e tij shkencave të natyrës.