Ndryshimi mes inspektimeve të "Amadeo Avogadro"

ska përmbledhje të redaktimeve
 
|caption =
|birth_date = {{Birth date|1776|8|9|df=y}}
|birth_place = [[TurinTorino]], [[Kingdom of Sardinia|Piedmont-Sardinia]]
|death_date = {{Death date and age|1856|7|9|1776|8|9|df=y}}
|death_place = [[TurinTorino]], [[Kingdom of Sardinia|Piedmont-Sardinia]]
|nationality = [[Italian people|Italian]]
|residence =
|fields = [[PhysicsFizika]]
|workplaces = [[UniversityUniversiteti ofi TurinTorinos]]
|alma_mater =
|doctoral_advisor =
|doctoral_students =
|notable_students =
|known_for = [[Avogadro'sLigji lawi Avogadros]]<br />[[AvogadroKonstatja e constantAvogadros]]
|author_abbrev_bot =
|author_abbrev_zoo =
 
= Biografia =
Amedeo Avogadro lindi në 9 Gusht 1776, në [[Torino]], në të asokohshmen Mbretërinë e Sardenjës të Italisë në një familje aristokratesh; babai i tij, Filippo, ishte një gjyqtar, i cili kishte titullin e Kontit. Nëna e tij ishte një fisnike, Anna Vercellone e Biella. Amedeo Avogadro trashëgoi titullin e Kontit nga babai i tij. Në fakt, emri i plote i tij është Konti Lorenzo Romano Amedeo Avogadro Carlo di Quaregna e di Cerreto.
 
Avogadro ishte shumë inteligjent. Edhe pse ai e kishte ndjekur traditën e familjes duke studiuar drejtësine, ai gradualisht e humbi interesin në çështjet ligjore. Ai përfundoi studimet për drejtësinë kanunore (degë e cila studion ligjet që caktojnë klerikët e kishave mbi institucionet fetare) në moshën 20 vjeç dhe filloi praktikën, por e gjeti shkencën me sfiduese dhe interesante, dhe ua dedikoi jetën e tij shkencave të natyrës.  
 
Avogadro ishte frymëzuar nga zbulimet e Njutonit dhe Galileos. Në vitin 1809, ai filloi të jipte mësim në Gjimnazin e Vercellit në fizikë dhe matematikë (që asokohe quheshin filozofia pozitive), kurse në vitin 1820 u bë profesor fizike ne Universitetin e TurinitTorinos. Fatkeqësisht, ai e humbi punën e tij për shkak të konflikteve politike në vitin 1823, pasi mori pjesë në lëvizjet revolucionare kundër monarkisë së Viktor Emanuelit I në mars të 1821. Ai përsëri mori postin e tij në Universitet në vitin 1833 dhe vazhdoi te jipte mësim deri në vitin 1850, në moshën 75 vjecare.
 
Ndonëse vinte nga një familje e pasur, Avogadro ishte një person i thjeshtë dhe i mbyllur në vetvete. Ai u martua me Felicita Mazze në vitin 1818, kur ishte 42 vjec, dhe linden tetë femije. Avogadro vdiq në 9 Korrik, 1856, ne moshen 79 vjec në TurinTorin.
 
= Kontributi në shkencë =