Dallime mes rishikimeve të "Filipi II i Maqedonisë"

(Fixed typo, corrected sentence)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim nga aplikacioni për celular
[[Skeda:Map Macedonia 336 BC-en.svg|left|thumb|250px|Harta e territorit i Filipit II]]
 
I përfshire edhe në luftën e 3 fetare që kishte shpërthyer në Greqi, Filipi në verën e 353 p.k ai pushtoi Thesaline duke mposhtur 7000 Fokeas nen vëllanë e Onomarkusit. Kjo e fundit mundi Filipin në dy beteja që pasuan. Filipi u kthye në Thesali veren e ardhshme me 20000 këmbësore dhe 3000 kalores duke përfshire te tere trupat Thesaliane te rekrutuar. Në betejën e Krokusit 6000 Fokeas vdiqën ndërsa 3000 te tjerë u burgosen dhe me vonevonë u mbytenmbytën. Kjo lufteluftë i dha Filipit një prestigj te madh si dhe blerjen e lirelirë te Feraes një qytet në juglindje te ThesaliseThesalisë. Ai gjithashtu u be tagus i ThesaliseThesalisë. Mori regjionin Magnesia që ndodhej në juglindje te ThesaliseThesalisë se bashku me qytetin e saj kryesor Pagasae. Filipi nuk avancoi për në Greqinë qendrore sepse Athinasit duke mos arritur në kohekohë për te mbrjtur Pagasaen kishin pushtuar Termopilet.
 
Armiqësia me Athinën nuk ishte tërësisht e hapur por Athina ishte kërcënuar nga pala maqedonase për arin në Eube. Në 352 p.k deri në 346 p.k Filipi serisht nuk sulmoi në jug. Ai ishte aktiv në nënshtrimin e qyteteve kodër te Ballkanit perëndimor e verior dhe zvogëlimin e qyteteve bregdetare greke deri në Hebrus. Për qytetin kryesor bregdetar Olynthesit Filipi vazhdonte te pretendonte miqësinë përderisa qytetet e tjera fqinjë ishin në duart e tij.