Ndryshimi mes inspektimeve të "Kitara"

No change in size ,  2 vjet më parë
(numrat pse i shkruajne me fjale ato i kam bere me numra)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
== Historia ==
{{Kryesore|Historia e kitares klasike}}
Para zhvillimit te kitares elektrike dhe perdorimit te materialeve sintetike, kitara ishte percaktuar si nje instrument qe ka "nje kohekoke, qafe, banese druri, brinje, dhe nje prapasheshte, me shpesh me anet jo te perkulura", termi i perdorur per t'iu referuar nje numri te instrumenteve te tille te nderlidhur qe jane zhvilluar dhe perdorur ne te gjithe Evropen ne epoken moderne. Disa lloje te kitarave, te cilat jane vete ne lidhje me keto instrumente Evropiane, e kane origjinen ne Amerikat. Origjina e instrumenteve me tela njiheshin edhe ne Azine qendrore dhe Indi. Per kete arsye kitarat bashkekohore jane te lidhura me instrumente nga keto rajone, duke perfshire tanburin, setarin dhe sitarin, nder te tjera. Perfaqesimi me i vjeter ikonografik i nje instrumenti I njohur deri me sot,I cili shfaq tiparet thelbesore te nje kitare, eshte nje gur 3.300 vjeçar gdhendje e popujve te lashte qe jetonin ne Turqine e sotme.
 
Fjala moderne, kitare, u adoptua ne anglisht nga spanjishtja, Guitarra (Gitarre gjermanisht, frengjisht Guitare), huazuara nga "qitara" mesjetare e Andaluzise Arabike, qe rrjedh nga cithara latine, e cila nga ana tjeter erdhi nga fjala greke kithara, nje pasardhes i sihtarit te vjeter persian (Tar do te thote ne persisht tel).
Anonymous user