Dallime mes rishikimeve të "Bejtullah Destani"

311 bytes removed ,  3 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (→‎top: rregullim i sintaksës)
v
{{për përmirësim}}
{{cung}}
'''Bejtullah Destani''' ka lindur më [[13 gusht]] [[1960]] në [[Prizren]]. Destani është studiues shqiptaro-britanik.
[[Skeda:Bejtullah Destani|i_kornizuar|majtas]]
 
== Shkollimi ==
'''[[BEJTULLAH]] [[DESTANI]] (13/08/1960- )'''
Bejtullah Destani është studiues shqiptaro-britanik. Ai ka lindur në [[Prizreni|Prizren]]-[[Kosova|Kosovë]]. Shkollën fillore dhe të mesme e kreu në vendlindje. Më 1980 ka filluar studimet në shkencat politike në [[Beogradi|Beograd]]. Më 1986 ka publikuar në Beograd, librin e tij të parë,‘[[Bibloigrafi ‘Bibloigrafi e Zgjedhur e Librave mbi Shqipërinë]] 1850-1984’. Për shkak të situatës gjithnjë e më të rrezikëshme në vendlindjen e tij [[Kosova|Kosovë]], në 1991 emigroi në [[Londra|Londër]]-[[Mbretëria e Bashkuar e Britanisë dhe Irlandës së Veriut|Mbretëria e Bashkuar]], ku jeton dhe sot. Destani ia ka dedikuar jetën e tij [[studimeve shqiptare]], në veçanti kërkimeve mbi marëdhëniet kulturore britaniko-shqiptare dhe ka bërë zbulime të rëndësishme për historinë shqiptare, në bibliotekat dhe arkivat britanike, gjermane, austriake, italiane, turke e më gjerë. Në tetor 2008 u emërua Sekretar i Parë i [[Ambasadës së Republikës së Kosovës]], të sapohapur në Londër dhe në nëntor 2009 emërohet Ministër Këshilltar, pozicion të cilin e mban akoma dhe sot.
Destani shumë shpejt për bordin e shoqërisë që themeloi, ia arriti të përfitojë emra të shquar rreth kulturës dhe historisë shqiptare(1).
Në 1997, '''Bejtullah Destani''' themelon Qendrën bamirëse “[[Qendra]] për [[Studime]] [[Shqiptarët|Shqiptare]]”, në Londër dhe ka arritur, si kreu i kësaj Qendre, të publikojë apo ripublikojë një numër të konsiderueshëm të veprave më të rëndësishme për studimet shqiptare si:“[[Shqipëria]] dhe [[Kosova]], Kufinjtë Politikë dhe [[Etnikë]], 1867-1946”, Dokumenta dhe Harta, nga Bejtullah Destani, Slough (sot [[Cambridge Archive Edition]]-[[Cambridge University Press]]) 1999; “E Vërteta mbi Shqipërinë dhe Shqiptarët, Çështje Historike dhe Kritike”, nga [[Pashko Vasa|Vaso Pasha]], Londër 1999; [[Harry Hodgkinson]]: “[[Gjergj Kastrioti (Skënderbeu)|Skënderbeu]]”, Londër 1999; [[Faik Bej Konica]]: “Korespondencë e zgjedhur 1896-1942”, Londër 2000; [[Wadham Peacock]]: “Shqipëria e Egër”, Londër 2000; [[M. Edith Durham]]: “[[Shqipëria dhe Shqiptarët]], Artikuj dhe Letra të Zgjedhura, 1903-1944”, Londër 2001; '''Bejtullah Destani''' (editor): "[[Mali i Zi]]-Kufinjtë Etnikë dhe Politikë 1840-1920” (2 vëllime), Londër 2001; [[Dayrell R. Okley-Hill]]: “Një Anglez në Shqipëri, Kujtimet e një Oficeri Britanik, 1929-1955”, Londër 2002; Bejtullah Destani (editor): “Minoritetet Etnike në [[Gadishulli Ballkanik|Ballkan]], 1860-1971”, (6 vëllime), [[Slough]] 2004; [[Duncan Heaton]]-[[Armstrong]]: “6 Muaj Mbretëri-Shqipëria 1914”, Londër 2004; Bejtullah Destani (editor): “Minoritetet në Lindjen e Mesme, Minoriteti Izraelit në Vendet Arabe, 1841-1974”, (3870 faqe të përmbledhura në 6 vëllime), Slough 2005; Bejtullah Destani (editor): “Komunitetet Fetare në [[Jerusalemi|Jeruzalem]] dhe Minoritetet në Izrael, 1843-1974”, (2900 faqe të përmbledhura në 4 vëllime), Slough 2005; [[Gjergj Fishta]] (përkthyer nga Robert Elsie): "[[Lahuta e Malësisë]]", Londër 2005; [[Robert Elsie]]: "[[Historia e Letërsisë Shqipe]]", Londër 2005; Bejtullah Destani (editor): “Komuniteti [[Kurd]], 1918-1974”, (4 vëllime) Slough 2006; '''Bejtullah Destani''' (editor): “Komuniteti [[Druzh]], 1840-1974”, (4 vëllime), Slough 2006; [[Owen Pearson]]: “Shqipëria në Shekullin e Njëzetë: Një Histori”, (3 vëllime), Londër 2006; Bejtullah Destani (editor): “[[Minoritetet Myslimane]] në Vendet Arabe”, (4 vëllime), Slough 2006; [[Clarisa de Waal]]: [[“Shqipëria]] sot”, Londër 2007; Bejtullah Destani (editor): [[“Minoritetet Kristiane]] në [[Lindjen e Mesme]]", (10 vëllime), Slough 2007; [[Arthur Evans]]: "[[Iliria e Lashtë]]", Londër 2007; Bejtullah Destani dhe Robert Elsie (editor): "[[Eduard Liri]] në Shqipëri”, Londër 2008; [[Fatos Lubonja]]: “Ridënimi”, Londër 2009; [[Anna Di Lelio]]: "[[Beteja e Kosovës]]", Londër 2009; Bejtullah Destani dhe [[Jason Tomes]] (editor): Miku më i Madh i Shqiptarëve-[[Aubrey Herbert]] dhe Krijimi i [[Shqipërisë Moderne]]", me parathënie të [[Noel Malcolm]], Londër 2011; Sir [[Arthur Evans]]: “Letra Shqiptare: [[Nacionalizmi]], [[Pavarësia]] dhe [[Lidhja Shqiptare]]", Londër 2011.
 
== Veprimtaria ==
.<ref>[http://pashtriku.beepworld.de/files/Intervista/intervistmepolitologunbejtullahdestani_27.12.07.htm Intervist e Demir Reshitit me Destanin]</ref>
Destani ia ka dedikuar jetën e tij [[studimeve shqiptare]], në veçanti kërkimeve mbi marëdhëniet kulturore britaniko-shqiptare dhe ka bërë zbulime të rëndësishme për historinë shqiptare, në bibliotekat dhe arkivat britanike, gjermane, austriake, italiane, turke e më gjerë. Në tetor 2008 u emërua Sekretar i Parë i [[Ambasadës së Republikës së Kosovës]], të sapohapur në Londër dhe në nëntor 2009 emërohet Ministër Këshilltar, pozicion të cilin e mban akoma dhe sot. Destani shumë shpejt për bordin e shoqërisë që themeloi, ia arriti të përfitojë emra të shquar rreth kulturës dhe historisë shqiptare(1).
 
== Veprat ==
==Burimi i të dhënave= Fjalori Historik Shqiptar nga Robert Elsie.
Në 1997, Bejtullah Destani themelon Qendrën bamirëse “[[Qendra]] për [[Studime]] [[Shqiptarët|Shqiptare]]”, në Londër dhe ka arritur, si kreu i kësaj Qendre, të publikojë apo ripublikojë një numër të konsiderueshëm të veprave më të rëndësishme për studimet shqiptare si:
<references/>
* “[[Shqipëria]] dhe [[Kosova]], Kufinjtë Politikë dhe [[Etnikë]], 1867-1946”, Dokumenta dhe Harta, nga Bejtullah Destani, Slough (sot [[Cambridge Archive Edition]]-[[Cambridge University Press]]) 1999
http://www.ibtauris.com
* “E Vërteta mbi Shqipërinë dhe Shqiptarët, Çështje Historike dhe Kritike”, nga [[Pashko Vasa|Vaso Pasha]], Londër 1999
http://www.cambridge.org/features/archiveeditions
* [[Harry Hodgkinson]]: “[[Gjergj Kastrioti (Skënderbeu)|Skënderbeu]]”, Londër 1999
http://www.albanianstudies.org.uk
* [[Faik Bej Konica]]: “Korespondencë e zgjedhur 1896-1942”, Londër 2000; [[Wadham Peacock]]: “Shqipëria e Egër”, Londër 2000
http://us.macmillan.com/author/bejtullahdestani
* [[M. Edith Durham]]: “[[Shqipëria dhe Shqiptarët]], Artikuj dhe Letra të Zgjedhura, 1903-1944”, Londër 2001
http://www.goodreads.com/author/show/3493224.Bejtullah_Destani
* Bejtullah Destani (editor): "[[Mali i Zi]]-Kufinjtë Etnikë dhe Politikë 1840-1920” (2 vëllime), Londër 2001
* [[Dayrell R. Okley-Hill]]: “Një Anglez në Shqipëri, Kujtimet e një Oficeri Britanik, 1929-1955”, Londër 2002
* Bejtullah Destani (editor): “Minoritetet Etnike në [[Gadishulli Ballkanik|Ballkan]], 1860-1971”, (6 vëllime), [[Slough]] 2004
* [[Duncan Heaton]]-[[Armstrong]]: “6 Muaj Mbretëri-Shqipëria 1914”, Londër 2004
* Bejtullah Destani (editor): “Minoritetet në Lindjen e Mesme, Minoriteti Izraelit në Vendet Arabe, 1841-1974”, (3870 faqe të përmbledhura në 6 vëllime), Slough 2005
* Bejtullah Destani (editor): “Komunitetet Fetare në [[Jerusalemi|Jeruzalem]] dhe Minoritetet në Izrael, 1843-1974”, (2900 faqe të përmbledhura në 4 vëllime), Slough 2005
* [[Gjergj Fishta]] (përkthyer nga Robert Elsie): "[[Lahuta e Malësisë]]", Londër 2005
* [[Robert Elsie]]: "[[Historia e Letërsisë Shqipe]]", Londër 2005
* Bejtullah Destani (editor): “Komuniteti [[Kurd]], 1918-1974”, (4 vëllime) Slough 2006
* Bejtullah Destani (editor): “Komuniteti [[Druzh]], 1840-1974”, (4 vëllime), Slough 2006
* [[Owen Pearson]]: “Shqipëria në Shekullin e Njëzetë: Një Histori”, (3 vëllime), Londër 2006
* Bejtullah Destani (editor): “[[Minoritetet Myslimane]] në Vendet Arabe”, (4 vëllime), Slough 2006
* [[Clarisa de Waal]]: [[“Shqipëria]] sot”, Londër 2007; Bejtullah Destani (editor): [[“Minoritetet Kristiane]] në [[Lindjen e Mesme]]", (10 vëllime), Slough 2007
* [[Arthur Evans]]: "[[Iliria e Lashtë]]", Londër 2007
* Bejtullah Destani dhe Robert Elsie (editor): "[[Eduard Liri]] në Shqipëri”, Londër 2008
* [[Fatos Lubonja]]: “Ridënimi”, Londër 2009
* [[Anna Di Lelio]]: "[[Beteja e Kosovës]]", Londër 2009; Bejtullah Destani dhe [[Jason Tomes]] (editor): Miku më i Madh i Shqiptarëve-[[Aubrey Herbert]] dhe Krijimi i [[Shqipërisë Moderne]]", me parathënie të [[Noel Malcolm]], Londër 2011
* Sir [[Arthur Evans]]: “Letra Shqiptare: [[Nacionalizmi]], [[Pavarësia]] dhe [[Lidhja Shqiptare]]", Londër 2011
 
.<ref>[http://pashtriku.beepworld.de/files/Intervista/intervistmepolitologunbejtullahdestani_27.12.07.htm Intervist e Demir Reshitit me Destanin]</ref>
 
== Burimet ==
<references/>
 
[[Kategoria:Politolog/Historian]]