Ndryshimi mes inspektimeve të "Gjuha e vjetër sllave"

ska përmbledhje të redaktimeve
{{përkthim i përafërt}}
[[File:ZographensisColour.jpg|right|180px]]
'''Gjuha e vjetër sllave''' ose '''sllavishtja e lashte kishtare''' (словѣньскыи ѭзыкъ, '' slověnĭskiji jązykŭ ''), është gjuha më e vjetër [[gjuhët sllave|sllave]]. Gjuha e vjetër sllave daton në gjysmën e dytë të shek. IX dhe është e bazuar në gjuhën [[bullgar|bullgare]] dhe në [[Gjuha maqedonase|gjuhën maqedonase]], [[dialekt|dialekti]] i [[Selaniku| Selanikut]]. Kjo gjuhë fillimisht ka përdorur alfabetin gllagolitik të hartuar nga [[Kirili dhe Metodi]] ndërsa më vonë nxënësit e tyre hartuan edhe alfabetin cirilik.
 
Gjuha e vjetër sllave është e lidhur ngushtë me punën misionare të dy vëllezërve nga Selaniku [[Kirili dhe Metodi]] dhe pasuesëve të tyre.