Ndryshimi mes inspektimeve të "Gjuha e vjetër sllave"

ska përmbledhje të redaktimeve
{{përkthim i përafërt}}
[[File:ZographensisColour.jpg|right|180px]]
'''Gjuha e vjetër sllave''' ose '''sllavishtja e lashte kishtare''' (словѣньскыи ѭзыкъ, '' slověnĭskiji jązykŭ ''), është gjuha më e vjetër [[gjuhët sllave|sllave]]. Gjuha e vjetër sllave daton në gjysmën e dytë të shek. IX dhe është e bazuar në gjuhën [[bullgar|bullgare]] dhe në [[Gjuha maqedonase|gjuhën maqedonase]], [[dialekt|dialekti]] i [[Selaniku| Selanikut]]. Kjo gjuhë fillimisht ka përdorur [[alfabeti gllagolitik|alfabetin gllagolitik]] të hartuar nga [[Kirili dhe Metodi]] ndërsa më vonë nxënësit e tyre hartuan edhe [[alfabeti cirilik|alfabetin cirilik]].
 
Gjuha e vjetër sllave është e lidhur ngushtë me punën misionare të dy vëllezërve nga Selaniku [[Kirili dhe Metodi]] dhe pasuesëve të tyre.
 
Gjuha e vjetër sllave ka mbijetuar në sllavishten kishtare, ku edhe sot e kësaj dite përdoret në [[liturgjia | shërbesat liturgjike]] në [[Kisha Ortodokse | Kishën Ortodokse]]. <ref name="lpd">{{citation|last=Wells|first=John C.|year=2008|title=Longman Pronunciation Dictionary|edition=3rd|publisher=Longman|isbn=9781405881180}}</ref> <ref>Daniel Jones:English Pronouncing Dictionary, Cambridge, Cambridge University Press, 1917, 2003, ISBN 3-12-539683-2</ref> <ref>Carl Waldman, Catherine Mason. Encyclopedia of European Peoples: Facts on File library of world history. Infobase Publishing, 2006. p. 752. ISBN 9781438129181
... There is disagreement as to whether Cyril and his brother Methodius were Greek or Slavic, but they knew the Slavic dialect spoken in Macedonia...</ref> <ref>Dmitrij Cizevskij. ''Comparative History of Slavic Literatures'', Vanderbilt University Press (2000) p. 27</ref> <ref>{{cite book|url=https://books.google.com/books?id=29BAeKHwvuoC&pg=PA43|title=Encyclopedia of the Languages of Europe|publisher=}}</ref>