Ndryshimi mes inspektimeve të "Bërthama e Tokës"

Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 79.106.37.82) dhe riktheu rishikimin 1730885 nga Wielemir
(Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 79.106.37.82) dhe riktheu rishikimin 1730885 nga Wielemir)
'''Bërthama e Tokës''' shtrihet në qendër të të planetit [[Toka|Tokë]]. Fillon nga thellësia rreth 2 900 km dhe diametri i saj është rreth 7 000 km. Kryesisht pëbëhet nga [[hekuri]]t dhe [[nikeli]]t ( NiFe). Është e ndërtuar prej dy pjesëve me dendësi të ndryshme : pjesës së jashtme ('''bërthama e jashtme''') dhe pjesës së brendshme (''' bërthama e brendshme'''). Mendohet se bërthama e jashtme ështtë në gjendje të lëngët e të zjarrtë , kryesisht nga hekuri, ndërsa bërthama e brendshme ështtë në gjendje të ngurtë, ( përshkak të shtypjeve shumë të medha 3.5 mil. atmosfera , dendësisë shum të lartë dhe teperaturës shum të lartë , rreth 6 000 C, material ështtë në gjendje të metalizuar), ku, përveç hekurit, gjendet edhe nikeli. Bërthama ndryshe quhet edhe [[barisferë]] ose [[metalosferë]].[[Skeda:Ndert. i bren. i tokes.png|parapamje|right|300px| Ndërtimii brendshëm i Tokës]]
Berthama eshte pjesa qe ndodhet ne qendren e rruzullit tokesor. Per arsye te ndryshimeve te perberjes, mendohet qe ajo ndahet ne dy shtresa: ne berthamen e brendshme dhe ate te jashtme.
{{gjeo-cung}}
 
[[Kategoria:Gjeografi]]
Berthama e brendshme eshte e forte dhe perbehet pothuajse krejtesisht nga hekuri dhe ka nje rreze prej 1250 km. Pavaresisht temperaturave shume te larta qe rezultojne te jene mbi 4000 grade celcius por per shkak te trysnive te larta atmosferike hekuri nuk arrin te shkrije por qendron ne gjendje te kristalizuar.
[[Kategoria:Gjeologji]]
 
Berthama e jashtme ka nje rreze prej 3500 km dhe perbehet kryesisht nga hekuri 80% dhe 20% nikel.Per shkak te temperaturave te larta mbi 3000 grade celcius hekuri eshte ne gjendje te shkrire.