Ndryshimi mes inspektimeve të "Sanxhaku i Janinës"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (1l2l3k zhvendosi faqen Sanjak of Ioannina tek Sanxhaku i Janinës)
v
 
== Administrata ==
[[Sanxhaku i Janinës]] funksionoi gjatë [[Perandoria Osmane|Perandorisë Osmane]] deri në 1912, me shpalljen e [[Pavarësia e Shqipërisë|Pavarësisë së Shqipërisë]], kur ishte i përbërë nga kazatë e mëposhtme:<ref name="Pollo1983">{{cite book|author=Stefanaq Pollo|title=Historia e Shqipërisë: Vitet 30 të shek. XIX-1912|volume=II|url=https://books.google.com/books?id=f4i4AAAAIAAJ|year=1983|publisher=Akademia e Shkencave e RPS të Shqipërisë, Instituti i Historisë|page=50}}</ref>
Sanxhaku i Janinës përbëhej nga këto [[kaza]]:
*[[Kazaja e Janinës, ]]
*[[Kazaja e Leskovikut]]
*[[Kazaja e Konicës]]
*[[Kazaja e Filatit]]
*[[Kazaja e Ajdonatit]]
*[[Kazaja e LecovesLehovës]]
 
[[Përmeti|Kazaja e Përmetit]] ishte fillimisht pjese e Sanxhakut te Janinës po më vonë u bë pjesë e Sanxhakut të Gjirokastrës.<ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/books?ei=HuJ6Tp_wBoe20QXL87SjAw|title=Ottoman population, 1830-1914: demographic and social characteristics|last=H. Karpat|first=Kemal|accessdate=22 September 2011|year=1985|page=146}}</ref><ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/books?id=5BQ0AQAAIAAJ|title=Türkische Wirtschafts- und Sozialgeschichte (1071-1920)|last=Motika|first=Raoul|accessdate=22 September 2011|year=1995|page=297|quote=Sancaks Yanya (Kazas: Yanya, Aydonat (Paramythia), Filat (Philiates), Meçova (Metsovo), Leskovik (war kurzzeitig Sancak) und Koniçe (Konitsa)}}</ref>
Kazaja e Janinës,
 
Kazaja e Leskovikut
 
Kazaja e Konicës
 
Kazaja e Filatit
 
Kazaja e Ajdonatit
 
Kazaja e Lecoves
 
[[Përmeti|Kazaja e Përmetit]] ishte fillimisht pjese e Sanxhakut te Janinës po më vonë u bë pjesë e Sanxhakut të Gjirokastrës.<ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/books?ei=HuJ6Tp_wBoe20QXL87SjAw|title=Ottoman population, 1830-1914: demographic and social characteristics|last=H. Karpat|first=Kemal|accessdate=22 September 2011|year=1985|page=146}}</ref><ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/books?id=5BQ0AQAAIAAJ|title=Türkische Wirtschafts- und Sozialgeschichte (1071-1920)|last=Motika|first=Raoul|accessdate=22 September 2011|year=1995|page=297|quote=Sancaks Yanya (Kazas: Yanya, Aydonat (Paramythia), Filat (Philiates), Meçova (Metsovo), Leskovik (war kurzzeitig Sancak) und Koniçe (Konitsa)}}</ref>
[[Skeda:SDUK_-_Turkey_II._Containing_the_Northern_Part_of_Greece.jpg|parapamje|Sanxhaku i Janinës, në fillim të shekullit të 19]]
Nga 1430 deri në 1670 sanxhaku i Janinës ishte pjesë e Ejaletit të Rumelisë.<ref /> Nga 1670 deri në 1787 Sanxhaku i Janinës ishte pjesë e Ejaletit të Janinës. Në 1788 [[Ali Pashë Tepelena|Ali Pasha]] fitoi kontrollin mbi sanxhakun e Janinës, i cili iu bashkua Sanxhakut të Trikallës në [[Pashallëku i Janinës|Pashallëkun e Janinës]].<ref /> Ali Pasha u vra në 1822. Në 1834 Mahmud Hamdi Pashai u emërua të qeverisë [[Sanxhaku i Delvinës|Sanxhakun e Delvinë]]<nowiki/>s, Janinës dhe Beratit.<ref /> Në 1867 Sanxhakut të Janinës iu bashkuan sanxhaqet e Beratit, [[Gjirokastra|Gjirokastrës]], [[Preveza|Prevezës]] dhe [[Kosturi (Greqi)|Kosturi]]<nowiki/>t dhe u formua [[Vilajeti i Janinës]], ndërsa Kersye u ul në nivelin e kazasë dhe iu bashkëngjit në [[Vilajeti i Manastirit|Vilajetit të Manastirit]].
 
Gjatë mbretërimit të [[Bajaziti II|Bajazidit II]] (1481-1512) sanxhakbeu i Janinës ishte Davud Pashë-zade Mustafa Beu.<ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/books?ei=HhJ5Ts6sMI-f-QaX3JQf|title=Prilozi za Orijentalnu Filologiju|accessdate=20 September 2011|year=1962|page=339|quote=Poznato nam je da je u doba Bajazita II njen sandžak-beg bio Davudpašazade Mustafa-beg}}</ref>