Dallime mes rishikimeve të "Ené Ankiziadi"

1.487 bytes added ,  3 vjet më parë
(→‎Bibliografia: +burime)
 
== Prejardhja e emrit ==
''Æneas'' është emri [[latinisht|latin]] i emrit [[greqishtja e lashtë|greqisht të lashtë]] Αἰνείας (Aineías). Në ''Himnin Homerik të Afërditës'', Eneu paraqitet për herë të parë me [[Afërdita|Afërditën]] duke e quajtur atë Αἰνείας (''Aineías'') për αὶνóν ἄχος ("hidhërimi i tmerrshëm") që e ka shkaktuar, ku ''Aineías'' rrjedh nga mbiçmimi αὶνóν (''ainon'', që do të thotë "i tmerrshëm".<ref>Gregory Nagy (Translator), ''[http://www.uh.edu/~cldue/texts/aphrodite.html#_ftn18 Homeric Hymn to Aphrodite]'' 198-199: "His name will be Aineias [Aeneas], since it was an unspeakable [ainos] ''akhos'' that took hold of me—grief that I had fallen into the bed of a mortal man."</ref> Kjo është një etimologji popullore për emrin, e shfrytëzuar me sa duket nga Homeri në ''Iliadën''.<ref>Andrew Faulkner, ''[https://books.google.com/books?id=VuATDAAAQBAJ&lpg=PA257&dq=aeneas%20etymology&pg=PA257#v=onepage&q&f=false The Homeric Hymn to Aphrodite: Introduction, Text, and Commentary]'' (2008) p.257</ref>
 
Etimologjia e emrit është e pasigurt, por tradicionalisht është e lidhur me αἶνος (a'nos, "lëvdatë, përrallë"), me prejardhje të pasigurt. Studiuesi [[Julius Pokorny]] e lidh këtë fjalë me [[Gjuha proto-indo-evropiane|proto-indo-evropianën]] ''*h2ey-'' ("fjalim i rëndësishëm").<ref>Cf. [[Wiktionary]]: [[wikt:Αἰνείας|"Αἰνείας"]] dhe [[wikt:αἶνος|''*αἶνος'']].</ref>
 
== Mitologjia greke ==