Ndryshimi mes inspektimeve të "Amerika (kontinent)"

Kordileret kane gjatesi prej 16 mije km e jo gjeresi
(Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga Fatjon321) dhe riktheu rishikimin 1773527 nga Tytuu)
(Kordileret kane gjatesi prej 16 mije km e jo gjeresi)
Etiketat: Përpunim pamor Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
'''Relievi''' i kontinentit të Amerikës në perëndim përbëhet prej vargmaleve te larta dhe rrafshnaltave, ndërsa pjesa lindore përbëhet prej maleve të vjetra dhe ultësirave të gjera në mes (qendër).
 
Përgjatë bregdetit të Oqeanit Paqësor , përkatësishtë paralel me bregdetin shtrihen Malet Kordilere me gjersigjatesi 16.000 km (Alaskë-Toka e Zjarrtë).
 
Në pjesën lindore , në drejtim verilindje-jugperëndimshtrihen malet e vjetra mollake të Apalasheve në veri ,ndersa masivi i vjetër malor i Pallajës Guiano-Braziliane,në jug. Ultësira e madhe shtrihen mes sistemit malor të Kordileve në perëndim dhe Apalasheve e Pallajës Guino-Braziliane në lindje. Ato janë të ulëta dhe janë të mbuluara me material aluvial të lumenjve . Këtu shtrihen fushat e Misisipit , Amazonit, Orinës, Shën-Lorencit dhe Paranës.
Anonymous user