Dallime mes rishikimeve të "Voskopoja"

32 bytes added ,  4 vjet më parë
v
(artikulli don nje rishikim shume te durueshem)
Aleks Buda shprehet<ref>''Shkrime Historike,'' Tiranë, 1986, Vëll. I, fq. 368</ref> “unë nuk ngurroj ta quaj këtë epokë dhe këtë lëvizje që na jep Voskopoja në fund të shek. XVIII Iluminizëm i hershëm dhe një stad që nuk do të thotë ende rilindje kombëtare, qoftë edhe vetëm në fillimet e saj, por që e përgatit atë me siguri” (Fenomeni Voskopojë, Aurel Plasari,shtëpia botuese Phoenix dhe Shtëpia e Librit, f. 50)
 
[[Figura:VoscopoleΕισαγωγική διδασκαλία.gif|180px|left|thumb|Dictionary of four Balkan languages (Greek, [[Albanian]], Aromanian and Bulgarian) created from [[Daniel Mоscopolites]], an [[Aromanian]] from [[Moscopole]], probably in 1770 and published in 1794? in [[Greek language]].<ref>Multiculturalism, alteritate, istoricitate «Multiculturalism, Historicity and “The image of the Other”» by Alexandru Niculescu, Literary Romania (România literară), issue: 32 / 2002, pages: 22,23,</ref><ref>Angeliki Konstantakopoulou, Η ελληνική γλώσσα στα Βαλκάνια 1750-1850. Το τετράγλωσσο λεξικό του Δανιήλ Μοσχοπολίτη [The Greek language in the Balkans 1750-1850. The dictionary in four languages of Daniel Moschopolite]. Ioannina 1988, 11.</ref><ref>Peyfuss, Max Demeter: Die Druckerei von Moschopolis, 1731-1769. Buchdruck und Heiligenverehrung im Erzbistum Achrida. Wien - Köln 1989. (= Wiener Archiv f. Geschichte des Slawentums u. Osteuropas. 13), ISBN 3-205-98571-0.</ref><ref>Kahl, Thede: Wurde in Moschopolis auch Bulgarisch gesprochen? In: Probleme de filologie slavă XV, Editura Universităţii de Vest, Timişoara 2007, S. 484-494, ISSN 1453-763X.</ref>]]
 
Sipas Robert Elsie “[[Akademia e Re]] ose Hellênikon Frontistêrion ishte një qendër e dijes e themeluar më 1744, e ngjashme me akademitë që dihet se kanë qenë në Bukuresht, Jash, Konstantinopojë, [[Mecovë]], [[Janinë]], në Malin Atos dhe Patmos”.
98

edits