Dallime mes rishikimeve të "Ené Ankiziadi"

2.445 bytes added ,  4 vjet më parë
 
Disa përpjekje për të gjetur një shtëpi të re dështuan; një ndalesë e tillë ishte në [[Sicili]], ku në [[Trapani|Drepanum]], në bregun perëndimor të ishullit, ati i tij, Ankizi, vdiq në mënyrë paqësore.
 
Pas një stuhie të shkurtër, por të ashpër të dërguar kundër grupit në kërkesën e [[Junoni]]t, Eneu dhe flota e tij arritën në [[Karthage]] pas gjashtë vite udhëtimi. Eneu pati një marrëdhënie dashurore me mbretëreshën karthagine [[Dido]] (e njohur edhe si Elisa), e cila propozoi që Trojanët të vendoseshin në vendin e saj dhe që ajo dhe Eneu të mbretëronin bashkarisht mbi popujt e tyre. Në nxitjen e Junonit, u krye një martesë midis Didos dhe Enesë, e cila dëgjij se qyteti i saj i preferuar do të jetë përfundimisht mundur nga pasardhësit e Trojanëve. Nëna e Enesë, Venusi (adaptimi romak i Afërditës) kuptoi se djali i saj dhe shoqëria e tij kishin nevojë për një afat të përkohshëm për të përforcuar veten për udhëtimin që do të ndodhte. Sidoqoftë, hyjnia lajmëtar [[Merkuri (hyjni)|Merkuri)]] u dërgua nga Jupiteri dhe Venusi për të kujtuar Enesë për udhëtimin e tij dhe qëllimin e tij, duke e detyruar atë të largohej fshehurazi. Kur Dido mësoi për këtë, ajo shqiptoi një mallkim që do ta mbante përgjithmonë Karthagen kundër [[Roma|Romës]], një armiqësi që do të kulmonte në [[Luftërat Punike]]. Ajo pastaj kreu vetëvrasje duke goditur veten me të njëjtën shpatë që ajo i dha Eneas kur u takuan së pari.
 
Pas qëndrimit në Carthage, Trojanë u kthyen në Sicili ku Eneu organizoi lojëra funerale për të nderuar atin e tij, i cili kishte vdekur një vit më parë. Shoqëria udhëtoi dhe u ul në bregun perëndimor të [[Itali]]së. Eneu zbriti në nëntokë ku takoi Didon (e cila u largua nga ai për t'u kthyer te burri i saj) dhe atin i tij, i cili i tregoi të ardhmen e pasardhësve të tij dhe kështu historinë e Romës.
 
[[Latini]], mbreti i [[Latinët|Latinëve]], përshëndeti ushtrinë e Enesë të Trojanëve në mërgim dhe i la të riorganizoshin jetën e tyre në [[Latium]]. Vajza e tij [[Lavinia]] ishte e premtuar [[Turni]]t, mbreti i [[Rutulët|Rutulëve]], por Latini pranoi një profeci sipas cilës Lavinia do të ishte e fejuar me një burrë me prejardhje nga një tjetër vend - domethënë Eneun. Latini e ndoqi profecinë dhe Turni si rrjedhim shpalli luftë ndaj Enesë në nxitjen e Junonit, i cili ishte i lidhur me mbretin [[Mezenti]] të [[Etruskët|Etruskëve]] dhe mbretëreshën [[Amata]] të Latinëve. Forcat e Eneas mbizotëruan. Turni u vra dhe të dhënat e Virgjillit mbarojn menjëherë papritur.
 
=== Në burime të tjera ===