Ndryshimi mes inspektimeve të "Misto Treska"

12 bytes removed ,  2 vjet më parë
(keshtu eshte e duhura, nuk eshte wikipedia vendderdhje furçash familjare dhe per te paudhet qe nuk dine si kopsitet nje biografi)
Përkthimi i kryeveprës së Hygoit [[Të mjerët|“Të mjerët”]] pa dritën në shqip rreth një shekull pasi [[Sami Frashëri]] e kishte përkthyer në turqisht. Regjimi i asaj kohe nuk do të lejonte botimin e plotë të këtij romani, për të cilin Misto Treska nuk pranoi të hiqej qoftë edhe një pjesë e vogël. ''“Më mirë të mos botohej, se sa të shkonte te lexuesi i sakatuar”'' - këmbëngulte ai. Për këtë arsye, kjo vepër mbeti në sirtar për rreth 18 vjet. Përkthimet e Treskës gjenden në Muzeun e Hygoit në Paris, bashkë me përkushtimin e tij '''“''Të përkthesh Hygoin do të thotë të përkthesh Francën”'''''.<ref name="fq 93" />
 
DisaTituj nga përkthimetpërkthimeve e Misto Treskës janë:<ref name="Misto Treska3">[http://www.bksh.al/adlib/scripts/wwwopac.exe?&DATABASE=all&OPAC_URL=/adlib/beginner/index_al.html&LANGUAGE=1&l1=Treska,+Misto&LIMIT=50 Kërkim me emrin "Misto Treska" në skedarët online të] [[Biblioteka Kombëtare|Bibliotekës Kombëtare]].</ref><small>{{div col|3}}
=== Tituj të përkthimeve ===
Disa nga përkthimet e Misto Treskës janë:<ref name="Misto Treska3">[http://www.bksh.al/adlib/scripts/wwwopac.exe?&DATABASE=all&OPAC_URL=/adlib/beginner/index_al.html&LANGUAGE=1&l1=Treska,+Misto&LIMIT=50 Kërkim me emrin "Misto Treska" në skedarët online të] [[Biblioteka Kombëtare|Bibliotekës Kombëtare]].</ref>
<small>{{div col|3}}
* [[Victor Hugo]], Të Mjerët dhe Viti ‘93
* Guy de Maupassant, Bel Ami
* Nathanaili, Valbona (2014), ''Ambasadorët tanë: Pikëtakime të diplomacisë me krijimtarinë'', Tiranë: UET press, ISBN 978-9928-190-06-2.
[[Kategoria:Biografi shqiptarësh]]
[[Kategoria:PërkthyesLindje shqiptarë1914]]
[[Kategoria:DiplomatëVdekje shqiptarë1993]]
[[Kategoria:Njerëz nga Korça]]
[[Kategoria:Përkthyes shqiptarë]]
[[Kategoria:Komunistë shqiptarë]]
[[Kategoria:Diplomatë shqiptarë]]
[[Kategoria:Ambasadorë shqiptarë]]
[[Kategoria:Partizanë shqiptarë]]
Anonymous user